La polèmica inacabable

La rebequeria del Madrid contra el VAR

  • Qualsevol ensopegada blanca porta sempre una intensa ressaca en forma de plors i queixes, com ha passat després de l’empat davant el Sevilla.

  • A la Lliga passada, els merengues van conquistar el títol sent l’equip amb més penals a favor (11) i menys en contra (2), res a veure amb aquest curs.

La rebequeria del Madrid contra el VAR
2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Més d’un culer encara es frega els ulls després del desenllaç de diumenge en una jugada determinant. Per primera vegada des de l’entrada en vigor del VAR en la Lliga l’agost del 2018, un penal assenyalat per l’àrbitre en una àrea va quedar anul·lat per un penal previ a l’àrea contrària detectat pel VAR i confirmat pel col·legiat després de revisar el monitor. La fita històrica va comptar amb el Reial Madrid com a gran damnificat. Mal assumpte. 

Era evident que el club blanc no encaixaria bé el cop. La pena màxima comesa per Bono sobre Benzema va quedar a res al venir precedida segons abans d’una mà de Militão. El reglament valida la decisió al tractar-se d’una mà «engrandint el seu cos de forma no natural» i «més enllà del nivell de les espatlles».

La raó del reglament

Aquesta és l’explicació gestual que va donar Martínez Munuera a Zidane quan el tècnic se’n va anar contra ell tot just acabar el partit, però també és cert que mans similars no s’han castigat. La interpretació dels àrbitres és un món indesxifrable. «Mai sabem quan és mans i quan no», va resumir aquest dilluns amb raó Ronald Koeman.

L’arsenal mediàtic del Madrid no va tardar a llançar-se a mort contra l’arbitratge. «No és normal que totes les decisions tinguessin la mateixa direcció», va escriure Tomás Roncero a ‘As’, abans de detallar els cinc greuges que, segons la seva opinió, va patir el seu equip. Al mateix diari, l’exàrbitre Iturralde González deixava en evidència els ploraners: «Amb el reglament actual és penal. En la pròxima actualització pot ser que no ho sigui». 

Campió polèmic

La realitat és que el Madrid no està acostumat a aquestes circumstàncies. Durant la història han rebut incomptables ajudes i costa digerir les ensopegades. Els blancs compten amb 13 Copes d’Europa, però en les tres temporades amb VAR no han olorat el seu títol favorit. Sí han triomfat a la Lliga, just el curs passat en un esprint final en el qual es van succeir els episodis polèmics. Llavors no hi va haver cap rebequeria.

«Això ens deixa inquiets, ens genera incertesa», va deixar anar Butragueño, habitualment mesurat. «Estic molt enfadat, si hi ha mà de Militão n’hi ha també del Sevilla. Jo vaig veure dues mans i només van xiular la nostra», va reclamar Zidane al·ludint a una possible infracció de Diego Carlos.

Tres penals a Mestalla

Notícies relacionades

L’any passat el mateix duel va acabar amb un polèmic triomf blanc (2-1). El VAR va anul·lar un primer gol de De Jong per falta prèvia de Gudelj i va estar molt a prop de no concedir-ne cap altre. «Si ens arriben a anul·lar el segon baixo al camp i trec l’equip», va assegurar Monchi.

El Madrid va acabar campió aquesta Lliga sent l’equip amb més penals a favor (11) i menys en contra (2). La vida ha canviat en aquest curs, amb tres a favor (el segon amb menys després del Cadis) i vuit en contra, inclosos els tres soferts a Mestalla el 8 de novembre passat. El mai vist.