Relleu a la Lliga Italiana

La crisi de la Juventus: «Cristiano, ¿hi ets?»

  • La campiona de les nou últimes lligues a Itàlia passa el seu pitjor moment de l’última dècada

  • L’apagada de l’astre lusità complica, fins i tot, la presència de la ‘Vecchia Signora’ en la pròxima Champions

La crisi de la Juventus: «Cristiano, ¿hi ets?»
4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Tot estava preparat perquè aquesta temporada arribés la desena. La novena simfonia, certificada amb l’‘scudetto’ del curs anterior, s’havia de completar, almenys, amb un altre títol de Lliga que corroborés la ratxa històrica d’una Juventus tan negada a Europa com eficient al seu país. Andrea Pirlo, el fantàstic exjugador, pilotaria la ‘Vecchia Signora’ cap a una altra campanya d’èxits i qui sap si fins i tot regnaria a la Champions per primera vegada des del 1996. Aquest era l’objectiu. El somni. La realitat ha sigut totalment diferent.

La Juve passa la pitjor crisi de la seva última dècada. Va caure a vuitens al torneig continental contra el Porto i ocupa la quarta plaça del ‘calcio’ igualada amb el tercer (Nàpols) i el cinquè (Milan). Qualsevol relliscada pot deixar-la fora de la pròxima Champions, cosa que suposaria un desastre monumental per a un dels fundadors de la hipotètica Superlliga.

Evitar l’ofensa

Andrea Agnelli, el poderós empresari que dirigeix la Juventus, va entrar de ple al projecte comandat per Florentino Pérez, que va acabar diluint-se en només dos dies. La Juventus ha passat de comandar la Superlliga a resar per no acabar a l’Europa League la temporada 2021-22.

A l’equip blanc i negre li queden cinc partits per evitar aquesta ofensa, entre aquests dues dures cites contra l’Inter, futur campió, i el Milan. Pirlo ha fracassat en el seu primer any com a tècnic i està patint les ires dels ultres. El seu fill, de 17 anys, ha rebut amenaces de mort denunciades per l’adolescent en el seu compte d’Instagram.

Del rècord a la caiguda en picat

¿Com s’explica un canvi tan radical en un equip que era una màquina de vèncer a Itàlia? En primer lloc, res és etern. La ratxa de la Juve va començar la temporada 2011-12, precisament amb Antonio Conte a la banqueta, l’home que portarà l’Inter al seu primer ‘scudetto’ des del 2010. Els ‘neroazzurri’ no han patit el desgast europeu, ja que van acabar últims a la fase de grups de la Champions el desembre passat i ni tan sols van passar a disputar l’Europa League.

Amb el discutit Maurizio Sarri a la banqueta, la Juve va aconseguir la novena victòria consecutiva el juliol passat, un rècord a les grans Lligues europees que ara igualarà el Bayern. La cúpula, però, va buscar un canvi d’imatge i va apostar per Pirlo en un moviment similar al que van fer el Barça amb Guardiola o el Madrid amb Zidane.

Els resultats no han sigut els mateixos. Si amb Sarri o Allegri la Juventus va regnar a Itàlia però no va triomfar a Europa, amb l’excentrecampista ha naufragat en els dos contextos. La ‘Vecchia Signora’ no protagonitzava una Lliga tan dolenta des del 2011, quan va acabar setena i ni tan sols va entrar a Europa.

Cops de puny al vestidor

La culpa, però, no ha de recaure només en Pirlo. Alguns puntals de la plantilla ja són massa veterans, començant pels defenses Chiellini (36 anys) o Bonucci (aquest dissabte en compleix 34) i acabant per Cristiano Ronaldo (36). El lusità és el pitxitxi de la Lliga amb 25 gols, però fa tres jornades que no marca i només ha fet dos gols en les set últimes. 

Si l’exmadridista s’absenta o no arriba a porteria, la Juventus s’apaga. «Cristiano, ¿hi ets?», es preguntava ‘La Gazzetta dello Sport’ després de l’últim empat amb la Fiorentina (1-1), en què ni tan sols va xutar entre els tres pals. «Sembla un fantasma pel camp», deia el ‘Corriere della Sera’. Segons la premsa italiana, l’estrella va portar la ràbia al vestidor, on es va desfogar donant cops de puny i va marxar sense parlar amb ningú.

Tres fiascos

L’eliminació europea prematura contra el Porto (la tercera consecutiva amb Cristiano a la banqueta) va suposar un cop dur per al lusità, que acaba el contracte el 2022. Si la Juve no es classifica per a la Champions no podria assumir la seva fitxa, que supera els 30 milions nets. CR7 podria emigrar al PSG o acabar la seva carrera al seu estimat Manchester United. El superagent Jorge Mendes buscarà la millor solució.

Notícies relacionades

Les múltiples lesions dels centrals, Cuadrado, Dybala... i la irregularitat de Morata, que només ha fet nou gols a la Serie A, tampoc han ajudat, sense oblidar fitxatges nefastos com l’exblaugrana Arthur, que no ha aportat res. Buffon, per cert, continua a la plantilla amb 43 anys.

La incertesa envolta una Juventus desconeguda amb dos objectius al maig: acabar almenys entre els quatre primers per disputar la pròxima Champions i guanyar la final de la Copa del dia 19 contra l’Atalanta. Si els aconsegueix podria maquillar una campanya decebedora.