Un projecte mort

L’últim foc de la Superlliga

  • Quatre dies després d’esclatar la revolució, el drama sembla sufocat per la UEFA, que es veu fins i tot reforçada després del projecte fallit capitanejat per Florentino Pérez.

  • El president del Madrid, que va tornar a desencadenar aquest dijous les ires de Tebas i Ceferin, no baixa del pedestal

L’últim foc de la Superlliga
3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

La súper revolució del futbol europeu anunciada diumenge a la mitjanit afronta els últims espeternecs. Aquesta és, almenys, la sensació després de la jornada d’aquest dijous, en què no va faltar munició des de tots els fronts. El foc desfermat per l’anunci de 12 dels clubs més rics d’Europa sembla sufocat. Dels 12 només en queden dos: el Barça i el Madrid, mentre la UEFA se sent guanyadora i LaLiga desmenteix totes i cadascuna de les afirmacions de Florentino Pérez, el principal instigador d’un projecte mort, però encara no enterrat. 

Florentino va denunciar, altre cop a mitjanit, que s’havia respost amb massa odi a la seva proposta. «Amenaces, insults... ¡Semblava que havíem matat el futbol!», va exclamar el dirigent a la cadena Ser. Efectivament, per a molts clubs modestos aquesta faraònica competició suposava poc menys que el seu abisme.

«Una bomba atòmica»

«Qui cregui que la Superlliga està morta s’equivoca. De moment ningú se n’ha anat. Ningú ha pagat la penalització per fer-ho. Un no pot sortir de la Superlliga així com així», va insistir el dirigent, sorprès per «l’agressivitat» dels presidents de la UEFA i LaLiga. «¡Sembla que havíem tirat una bomba atòmica!». 

Lluny d’assumir la seva derrota amb humilitat, Florentino encara confia en algun miracle que pugui salvar el seu projecte. Així ha guanyat molts títols el seu Madrid, amb paràboles inversemblants que l’han portat a la glòria. «El projecte continua existint, però ara està en stand by». En aquest cas, no obstant, l’oponent és més dur. S’enfronta a la tradició del futbol, a milers d’aficionats, als governs de diferents països. 

Tancada i elitista

La UEFA tampoc es deixa intimidar per ningú, per molt que el president del Madrid no temi «represàlies» d’un organisme que en tot just 72 hores va passar de l’estupefacció a l’alegria al veure com la Superlliga s’enfonsava. Conscient de la victòria contra els rebels, Aleksander Ceferin va tornar a carregar contra l’arquitecte del torneig.

«Florentino vol un president que l’obeeixi i faci el que ell pensa. I aquest no soc jo», va apuntar el dirigent eslovè, que va disculpar Joan Laporta al considerar que estava sota molta pressió. «Segons la meva opinió, la Superlliga mai ha existit. Va ser un intent de crear una Lliga fantasma de rics».

«El futbol espanyol no s’arruïnarà. Florentino s’inventa les xifres. La seva piràmide és un balcó. És tot mentida»

Javier Tebas / President de LaLiga

En una jornada de foc creuat tampoc podien faltar les valoracions de Javier Tebas. El president de LaLiga va convocar aquest dijous una reunió amb 17 clubs de Primera (tots menys el Reial Madrid, el Barça i l’Atlètic) i 22 de Segona. Després de dues hores i mitja de trobada, van emetre un comunicat conjunt en què rebutjaven per «unanimitat» una «lliga europea tancada i elitista», al considerar-la «inviable i no volguda».

«Set Ferraris»

Notícies relacionades

Després va arribar el torn del president de la patronal. No ho va fer com Florentino, per a un mitjà en exclusiva i a mitjanit, sinó amb una roda de premsa telemàtica internacional, acompanyat dels presidents del Sevilla, el Betis, el Vila-real, el València i el Llevant. «Una Superlliga sense anglesos, alemanys i francesos està morta. Si fos tan bona no l’haurien fet d’amagat, en la clandestinitat», va proclamar. 

Segons Tebas, l’augment d’ingressos d’aquests clubs només serviria perquè els jugadors «en lloc de tenir sis Ferraris, en tinguessin set». En canvi, suposaria «la mort» de la Lliga espanyola, ja que es perdrien «uns mil milions per temporada». El mandatari va llançar un últim tret a Florentino. «El futbol espanyol no s’arruïnarà. No és veritat el que diu Florentino Pérez, s’inventa els números. És tot mentida». ¿Continuarà?