Als 48 anys

Mor la ‘snowboarder’ neerlandesa Bibian Mentel-Spee, tres vegades campiona paralímpica

L’esportista, que ha passat les dues últimes dècades lluitant contra un càncer d’ossos, va conquerir el seu primer or en el debut del seu esport als Jocs Paralímpics d’Hivern de Sotxi 2014

1
Es llegeix en minuts

La ‘snowboarder’ neerlandesa Bibian Mentel-Spee, tres vegades campiona paralímpica, va morir aquest dilluns als 48 anys per un càncer d’ossos, ha confirmat aquest dimarts el Comitè Paralímpic Internacional (IPC).

L’esportista holandesa, que ha passat les dues últimes dècades lluitant contra el càncer, va conquerir el seu primer or en el debut del seu esport als Jocs Paralímpics d’Hivern de Sotxi 2014.

Malgrat sotmetre’s a dues operacions importants i després d’haver-se sotmès a un dur tractament contra el càncer, va aconseguir dues medalles d’or més als Jocs de PyeongChang 2018, després dels quals es va retirar; en aquella cita, va mantenir una renyida batalla en la prova de cros amb l’espanyola Astrid Fina, que va aconseguir la medalla de bronze.

Mentel va ser sis vegades campiona holandesa en ‘half-pipe’ i cros i estava a punt de classificar-se per als Jocs Olímpics d’Hivern de Salt Lake City 2002 quan va perdre la part inferior de la cama dreta a causa del càncer. Quatre mesos després de la seva operació, va tornar a competir i un any després es va proclamar campiona nacional.

Amb el seu marit. Edwin, va fundar la Mentelity Foundation, per inspirar nens i adults joves amb discapacitats a través de l’‘snowboard’ i altres esports de taula.

Notícies relacionades

El president de l’IPC, Andrew Parsons, ha destacat la «incommensurable» tasca de Mentel per l’‘snowboard’. «Les paraules simplement no poden fer justícia als seus triomfs», ha dit. «La seva actitud positiva davant les circumstàncies més adverses i el seu recolzament als joves amb discapacitat per abraçar l’esport i els seus valors van ser simplement increïbles i inspiradors», ha assegurat.

«Bibian va fer campanya durant anys per incloure l’esport en el programa paralímpic i va dominar totes les finals en què va competir, i va acabar amb tres medalles d’or en tres finals. La seva determinació de competir a PyeongChang 2018 després de grans operacions va ser d’un altre nivell [...] Avui és un dia molt trist per a tot el moviment paralímpic», ha conclòs.

Temes:

Obituaris