FITA DE L’HÍPICA ESPANYOLA

La joquei Nieves García fa història a l’Aràbia Saudita

  • L’amazona andalusa, de 43 anys i mare de tres fills, serà la primera espanyola que munta, aquest divendres, en un hipòdrom àrab

  • Nieves García, que ja va ser la primera dona a guanyar una carrera a Espanya, el GP Duc d’Alburquerque, participarà en una carrera de Riad

  • L’Aràbia Saudita organitza, aquest cap de setmana, la Saudi Cup, que és la competició més ben dotada del món, amb premis de fins a 20 milions de dòlars

3
Es llegeix en minuts

Ulls enribetats de rímel, ungles de colors i cabells recollits en una cua. A més, sense vel i amb ulleres de pilotar. Així, acudirà aquest divendres (14.15 hores) la sevillana Nieves García a l’hipòdrom King Abdulaziz de Riad, la capital de l’Aràbia Saudita, per convertir-se en la primera joquei espanyola que munta en un hipòdrom àrab. Una fita històrica per a l’esport espanyol que, a més, es produeix en la competició esportiva més ben pagada del món: la Saudi Cup, una milionària jornada de dos dies de carreres, la prova més important de la qual reparteix fins a 20 milions de dòlars. Deu-n’hi-do. 

Sense voler-ho ni esperar-ho, l’amazona Nieves García, de 43 anys i amb tres fills, ja encadena uns quants mesos escrivint pàgines memorables en aquest esport. Primer, va aconseguir la proesa l’any passat de ser la primera dama a guanyar un Gran Premi en un hipòdrom espanyol; després, va aconseguir amb aquest triomf un enrenou mediàtic extraordinari per al sector amb la seva imatge en televisions, ràdios i diaris i, ara, viatja fins a l’Orient Mitjà per convertir-se en la primera dona espanyola de la història que munta en una carrera de pura sang a terra àrab, una cosa impensable per a un esport minoritari a Espanya i, encara menys, fer-ho en un país on les dones estan sotmeses a tota mena de restriccions.

 Els millors genets

 Els millors genetsLa possibilitat de participar en la Saudi Cup, la prova esportiva que els prínceps àrabs paguen a cop de petrodòlars, només està a l’abast dels escollits. Tota una sorpresa per a l’amazona sevillana, i l’èxit de la qual serà enfrontar amb els millors genets del planeta. «Quan em van trucar no m’ho podia creure. Em van dir que necessitaven set homes i set dones. Em vaig posar molt nerviosa, però vaig tenir clar que no podia malbaratar aquesta oportunitat», ha declarat Nieves García en el mitjà A Galopar abans d’emprendre el viatge cap a l’Aràbia Saudita.

El seu triomf en el Gran Premi Duc d’Alburquerque i la seva particular manera de muntar, de molt sentit i un fort final, van ser els factors determinants perquè els organitzadors es decidissin per ella en el Campionat Internacional de Genets de la Saudi Cup. Seran quatre carreres, amb una bossa d’1,6 milions de dòlars en premis i que fan d’avantsala a la gran carrera de dissabte dels 20 milions de dòlars.

«Quan em van trucar, no m’ho podia creure. Hi ha els millors del món, però ho donaré tot a la pista»

Nieves García / Joquei espanyola i guanyadora del GP Duc d’Alburquerque

La competició comptarà amb la presència de 14 dels millors genets del món. L’amazona andalusa, l’única representació espanyola, tindrà al seu costat rivals de la talla de l’astre brasiler Jorge Ricardo, amb més de 13.000 victòries en el seu palmarès, la britànica Hollie Doylle, només superada com a esportista de l’any a les illes Britàniques pel campió de F-1 Lewis Hamilton, i el panameny John Velazquez, triple guanyador del prestigiós Derbi de Kentucky. «Hi ha grans joqueis i serà molt enriquidor competir-hi. Són genets que munten quatre o cinc curses a la setmana. Jo només una, però que ningú dubti que ho donaré tot a la pista», apunta l’amazona.

 Lesió inoportuna

Notícies relacionades

 Lesió inoportunaPer a ella no tot ha sigut un camí de roses. Hi va tan sols amb un mes d’entrenament, perquè una setmana després de guanyar el Gran Premi Duc d’Alburquerque es va fracturar la tíbia al caure del cavall. «He tingut moltes caigudes, però aquesta va ser la més dolorosa i amb la qual més he patit», recorda. Una lesió que la va apartar de les curses durant tres mesos i la recuperació es va veure alentida pel temporal Filomena, que va obligar genets i cavalls a estar durant 10 dies sense poder galopar al recinte madrileny de La Zarzuela.

Ara, més enllà d’aquest incident i de tot el que pugui aconseguir en les quatre carreres que disputi, Nieves García ja sap almenys que s’apropiarà merescudament durant uns dies de tot el protagonisme hípic espanyol. Amb la seva participació, només seguida des de la tribuna de l’hipòdrom saudita per la premsa i uns quants xeics a causa del coronavirus, trencarà no només una nova barrera esportiva, sinó també de gènere, en un país que discrimina el sexe femení i on fins fa ben poc era l’únic del món que prohibia a les dones conduir vehicles. I també cavalls.