NOVES REGLES

Els esportistes que acudeixin a Tòquio no hauran de passar quarantena

El COI edita una guia amb les mesures de seguretat i sanitat per als Jocs

Els esportistes que acudeixin a Tòquio no hauran de passar quarantena
2
Es llegeix en minuts

Aquest dimarts el Comitè Olímpic Internacional (COI) ha publicat una guia de mesures de seguretat i salut dirigides als esportistes que participaran en els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio, que es disputaran aquest estiu després de l’ajornament el 2020 per la pandèmia de coronavirus, en la qual no obliga a fer quarantena abans del viatge, però sí a elaborar un pla d’activitats dels 14 dies previs.

En els denominats ‘Playbooks’, elaborats amb el Comitè Paralímpic Internacional (CPI), l’organisme internacional descriu les «responsabilitats i normes» que han de seguir tots els participants en la cita olímpica, començant «pels 14 dies abans del viatge», així com «a l’entrada al Japó, durant els Jocs i a la sortida». Tot això per aconseguir que «aquest estiu els esportistes i la gent de Tòquio i el Japó estiguin segurs i sans».

Col·laboració de l’OMS

Així, el COI va instar els participants a «predicar amb l’exemple seguint aquestes regles en les seves activitats diàries». Les guies han sigut elaborades per un grup de treball integrat pels dos comitès, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Govern del Japó i el de Tòquio.

La guia no obliga a fer quarantena abans de viatjar –depenent del país d’origen, es podria requerir–, però sí a presentar un detallat pla d’activitats en què es registrin tots els moviments de l’esportista 14 dies d’entrar al Japó. A més, s’hi ha d’incloure, entre altres dades, on s’allotjarà o amb qui pensa tenir contacte estret –companys d’habitació, entrenadors, fisioterapeutes...–.

PCR negativa

En l’arribada, hauran de presentar una PCR negativa feta almenys 72 hores abans del viatge –tot i que podrà ser sotmès a un altre test tot just aterrar–, i també hauran de descarregar-se una ‘app’ de rastreig del Govern nipó, en què estaran obligats a informar de qualsevol símptoma que pateixin; en cas que necessitin ser sotmesos a un test, se’ls farà a la zona mèdica de la Vila Olímpica.

També seran sotmesos a test cada quatre dies, tot i que la freqüència podria variar depenent de l’esport. Si un contacte pròxim dona positiu, seran avisats amb una notificació a través de l’aplicació mòbil i seran sotmesos a una prova per comprovar si han sigut contagiats.

Poc contacte

Notícies relacionades

Quant a les interaccions a la Vila Olímpica, l’organisme aconsella «reduir-les al mínim», així com evitar estrènyer la mà, mantenir un metre de distància entre persones, evitar els espais tancats i utilitzar el transport habilitat per l’organització. No podran visitar botigues durant la seva estada.

A més, demana als esportistes que no comparteixin objectes, que es rentin les mans freqüentment, que tussin o esternudin amb la mascareta posada, que ventilin els espais comuns cada 30 minuts i que recolzin els altres participants «aplaudint, i no cridant o cantant».