YAN, DE 20 ANYS, JA ÉS UN MESTRE

Bingtao, el jove xinès que ha revolucionat l’snooker

  • El jugador xinès, de 20 anys, ha guanyat el seu primer gran, el Masters-2021, derrotant, amb determinació, intel·ligència i serenitat els millors mestres del món

  • Bingtao, que va portar tots els seus duels fins a la partida decisiva, va guanyar tots els desempats i va protagonitzar dues remuntades de campió a la final davant el veterà Higgins

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

També, com tots, l’snooker s’ha convertit en un esport televisat. I sense públic. Com altres grans esports, l’snooker té, per descomptat, la seva Triple Corona (Campionat del Regne Unit, Masters i Campionat del Món), que, d’aconseguir-la, dona dret a lluir-la (en pla estrelles de la Champions) sobre el cor de l’armilla del jugador tricampió.

Doncs bé, ahir, en un desèrtic Marshall Arena, de Milton Keynes (Anglaterra), un d’aquests grans, immensos i mítics campioníssims, John Higgins, de 45 anys, guanyador de 30 tornejos i quatre campionats del món, va ser derrotat pel joveníssim xinès Yan Bingtao, que, com el mateix campió britànic va reconèixer, «podria ser perfectament el meu fill», a la final del Masters-2021 (10-8).

Bingtao, ja entre els 10 millors jugadors del món malgrat la seva enorme joventut, ha revolucionat el món de l’snooker, ja que per assolir la final va vèncer per un justíssim 6-5 tres figures mundials com Neil Robertson, Stephen Maguire i, en semifinals, ni més ni menys que l’últim ‘mestre’, Stuart Bengham.

Admiració mundial

El jove xinès, que l’any passat, amb només 19 anys, ja havia guanyat el Masters de Riga, va estar a punt d’igualar ahir la gesta del que molts consideren el més gran de tots, Ronnie O’Sullivan, l’amic dels Rolling Stones, que va conquistar el Masters, amb només 19 anys, i, curiosament, també derrotant Higgins, a la final de 1995.

Bingtao, que comença a fer ombra al seu compatriota Ding Junhui, fins ara l’únic jugador xinès que plantava cara als autèntics campions britànics, ha sigut altament elogiat no només pel seu joc virtuós i, sobretot, potència en el cop, així com estratègia agressiva i determinació, sinó per la seva enorme intel·ligència i força mental, que el fa mostrar-se indiferent, impassible, davant qualsevol adversitat durant les seves partides.

És més, Bingtao, que va començar la final per sota en el marcador (5-3, al millor de 10 triomfs), va continuar perdent per 7-5, va saber remuntar amb enorme eficàcia i perseverança fins al 7-8, per acabar imposant-se, a la partida 18a de les 19 a les quals estava programada la finalíssima, amb un contundent i clar 8-10.

«Podria ser el meu fill»

El jugador xinès, que va alçar el puny dret a l’aire a l’aconseguir el punt del campionat (va ser el seu únic gest al llarg de més de cinc hores de trobada amb Higgins, que va ser el primer a felicitar-lo), viu a Sheffield (Anglaterra) i es va embutxacar 250.000 lliures esterlines (280.000 euros) com a premi. «Estic molt emocionat», va dir Bingtao. «M’imaginava com anava a celebrar aquest triomf, però en els últims jocs, no he estat gaire bé i vaig dubtar, vaig dubtar molt, tot i que en l’snooker un no s’ha de rendir mai».

«És un gran assoliment haver guanyat el Masters amb tan sols 20 anys», va comentar Higgins, que va recordar que «Yan té, més o menys, l’edat del meu fill». Per al perdedor, «la Xina ha d’estar molt orgullosa del seu campió, de Yan, que ho té tot per guanyar també el campionat del món pròximament. No té res a aprendre dels altres i, en l’apartat tàctic, està preparat per a qualsevol repte».

Pluja d’elogis

Notícies relacionades

El poder, la capacitat de joc de Bingtao, la seva determinació i, sobretot, la seva mentalitat guanyadora i infrangible, no és res nou per a Higgins, que encara recorda com, a la final de la Copa del Món del 2015, Yan i el seu company d’equip, Zhou Yuelong, els van guanyar la final a ell i a Stephen Maguire, una parella que semblava invencible. ¡I Bingtao, llavors, tenia només 15 anys!

John Parrott, campió mundial el 1991, va dir a la BBC Two que la victòria de Bingtao havia sigut «una cosa única i espectacular, molt, molt merescuda». «No és fàcil, amb 20 anys, presentar-te aquí i enfrontar-se als grans. És un assoliment increïble per a un noi de 20 anys, que va començar a baix 5-3 i 7-5 per remuntar fins al 8-10. L’últim jugador de 20 anys que vaig veure amb un joc tan complet, variat i decisiu va ser, precisament, John Higgins, que ara s’ha hagut d’inclinar davant aquest noi impressionant. Per aconseguir una victòria així davant un rival tan gran, en una competició tan dura, es necessita talent, però també caràcter i temperament. El de Bingtao és a prova de bales».