TENIA 90 ANYS

Mor Josep Lluís Vilaseca, figura clau dels Jocs de Barcelona

Exdirectiu del Barça, va ser el primer secretari general d'Esports de la Generalitat

rozas27654720 barcelona 23 10 2014   presentacion del libro de josep lluis201114174236

rozas27654720 barcelona 23 10 2014 presentacion del libro de josep lluis201114174236

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

Josep Lluís Vilaseca (Barcelona, 1930), una de les figures clau del comitè organitzador dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, ha mort als 90 anys després d’una vida dedicada a l’esport.

Jurista, polític i advocat de professió, Vilaseca va ser el primer secretari general d’Esports de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va ocupar durant 16 anys (entre 1980 i 1995). Des d’aquesta posició, va tenir un paper rellevant en la modernització de les institucions esportives catalanes, en la gestació de la primera Llei de l’Esport de Catalunya i en la creació del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat (CAR), fonamental per al desenvolupament de l’esport d’alt nivell a Catalunya, així com en la reconversió de l’INEFC.

Abans d’ocupar el màxim càrrec de l’esport català, Vilaseca va ser membre de la directiva del Barça entre 1969 i 1977, durant la presidència d’Agustí Montal,  així com membre del Comitè de Control i Disciplina de la UEFA, al qual es va incorporar després de la seva etapa blaugrana i que que va acabar presidint, també del Comitè Olímpic Español (COE) i president del Tribunal Espanyol d’Arbitratge Esportiu, en una vida que va consagrar per complet al món de l’esport. Alguns dels episodis de la seva etapa com a dirigent va acabar recollint-los en una novel·la autobiogràfica (Que consti en acta, Proa), per a la qual va comptar amb la col·laboració del premiat escriptor manresà Genís Sinca.

Visió i tarannà

El seu paper va resultar molt rellevant en l’organització i la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona-92, com a peça clau en el Comitè Organitzador (COB 92), on va ocupar el càrrec de vicepresident. La seva visió oberta i la seva capacitat de diàleg van resultar determinants en la bona sintonia que va mantenir el govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona perquè els Jocs fossin un èxit tant esportiu com organitzatiu. Vilaseca va ser dels principals recolzaments amb què va comptar Josep Miquel Abad com a responsable de la candidatura barcelonina perquè funcionés a la perfecció l’engranatge de l’esport català i espanyol.

L’actual secretari general d’Esports de la Generalitat, Gerard Figueras, ha qualificat Vilaseca de «pare del sistema esportiu català». «El referent en majúscules per a tots els que hem intentat continuar la seva tasca», ha escrit en un missatge a Twitter.

La seva trajectòria i implicació en l’esport li va valer a Vilaseca diversos reconeixements, com l’Ordre Olímpica del Comitè Olímpic Internacional (COI), l’Ordre del Mèrit de la UEFA o la Creu de Sant Jordi.

Notícies relacionades

Durant l’homenatge que es va retre a Vilaseca el 2018, Figueras li va dedicar aquestes paraules: «Em quedo amb les teves formes, destaques per ser un senyor que sempre va tenir el diàleg com a bandera, l’esport per davant i ho has posat tot per ser capaços de trobar un punt de trobada. Si arribem a la sola de les teves sabates ens podem donar per ben pagats».

En l’àmbit polític, Josep Lluis Vilaseca va participar de la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya el 1974 al monestir de Montserrat i, al marge del seu càrrec com a responsable d’Esports de la Generalitat, va ser diputat al Parlament de Catalunya per CiU en les eleccions autonòmiques de 1995.

Temes:

Barça UEFA