els efectes de la pandèmia

El coronavirus es descontrola en l'esport

En un mateix dia es coneixen el positiu de Mirotic i de Cristiano, dos equips han d'abandonar el Giro i l'esport d'àmbit català anuncia una aturada de 15 dies

L'Eurolliga està destacant com la competició més perjudicada per l'onada de contagis i diversos equips posposen els seus partits

zentauroepp55392950 san salvo  italy   11 10 2020    file    riders of team jumb201013203026

zentauroepp55392950 san salvo italy 11 10 2020 file riders of team jumb201013203026 / LUCA ZENNARO

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch

L’experiment entre esportiu i social de la bombolla de l’NBA va concloure amb un campió de màxima excel·lència, els Lakers, gran nivell de joc i, el que ve al cas, zero partits posposats per culpa de la pandèmia. Van ser 96 dies en què els jugadors es van mantenir tancats al complex de Walt Disney, a prop d’Orlando, on se’ls feia el test diàriament i seguien un protocol estricte de 113 pàgines. I tot va sortir bé. «Han fet falta enormes sacrificis per part de tot el món», va certificar el comissionat de la lliga, Adam Silver.

Just quan l’NBA presumeix d’aquest balanç sanitari impecable, a Europa el panorama esportiu comença a descontrolar-se. Com una cascada de fatalitats, aquest dimarts va començar amb el Giro trontollant i l’abandonament de dos equips punters (el Mitchelton australià i el Jumbo neerlandès); va continuar amb la infecció de Nikola Mirotic anunciada per ell mateix per Twitter, i pocs minuts després la Federació portuguesa de Futbol va revelar el positiu de Cristiano Ronaldo. Per si no fos prou, totes les competicions en l’àmbit català (federades, escolars o privades) quedaran suspeses durant 15 dies a partir d’aquest cap de setmana.

L’excepció esportiva

L’altura dels noms contagiats i de les competicions afectades remarquen que el problema social del coronavirus s’ha abalançat com una gran onada sobre l’esport, tot i que les conseqüències no són les mateixes. Si un nen dona positiu, tota una classe es veu obligada a confinar-se, fins i tot registrant negatiu tots els altres. En l’esport no passa. Aquest dimecres Portugal s’enfrontarà a Suècia malgrat el contagi de Cristiano, que sí que va jugar fa uns dies contra la França d’Antoine Griezmann. L’esport professional no para. O s’intenta per tots els mitjans que no pari.

Mirotic contra el Zenit a Sant Petersburg, en el partit en què probablement es va contagiar. / AP

Cristiano, que és asimptomàtic, segueix els passos d’altres estrelles del futbol infectades com Neymar, Pjanic o Ibrahimovic, i falta per veure si arriba a temps al partit de Champions contra el Barça, el 28 d’octubre, per descomptat, amb un Camp Nou buit, i així seguirà un bon temps.  Ni el partit, ni la competició europea, corren perill, de moment, com sí que ho fa l’Eurolliga, a la qual se li amunteguen els casos i els partits ajornats.

Mal dia certament per a la màxima competició continental de bàsquet. Tot apunta que Mirotic es va contagiar en el partit de divendres passat a Sant Petersburg, davant el Zenit, un equip amb 19 casos a la seva plantilla, entre jugadors i cos tècnic, i que s’ha vist obligat a sol·licitar un aplaçament per a la doble jornada europea d’aquesta setmana.

Aquest dimarts es va suspendre també el Panathinaikos-Asvel Villeurbanne, el club, aquest últim, de Tony Parker, que acusa 13 casos de coronavirus i que no va poder presentar-se. Segons el reglament, els francesos van perdre per 20-0. I després està el Khimki rus, que té programada doble jornada a Madrid i València i ha viatjat només amb vuit jugadors, el límit del reglament, devastada la seva plantilla per la pandèmia.

Competició corrompuda

Georgios Barzokas, extècnic del Barça, ara en el Khimki, considera que la Covid està ja corrompent la competició. «Està afectant els resultats dels partits. És molt difícil competir amb vuit jugadors, algun dels equips inferiors». Per no parlar dels problemes d’aprensió que pot generar en els esportistes que s’enfronten a equips amb membres infectats.  

Cristiano Ronaldo, en un partit amb Portugal. / AFP

Notícies relacionades

Aquest dimarts, que es va anunciar l’ajornament del Bidasoa-Barça d’aquest dissabte de la lliga Asobal d’handbol per dos casos a l’equip d’Irun, també es va donar a conèixer, sobretot, la cancel·lació de l’esport federat i escolar durant 15 dies, amb la repercussió per a tantes famílies, en l’àmbit català.

La decisió es va prendre durant una reunió de la Unió de Federacions Esportives Catalanes i el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, que va explicar que «l’empitjorament de les dades de contagis es produeix perquè els caps de setmana hi ha una mobilitat familiar fora dels municipis que incrementa molt el risc», va dir. Les mesures entraran en vigor abans del cap de setmana i així ho confirmarà demà dimecres el PROCICAT.