HUMILIACIÓ A LA PLAÇA MAYOR

Condemnats a tres mesos de presó els seguidors del PSV que van humiliar unes captaires a Madrid

Les víctimes seran indemnitzades amb 1.500 euros cada una

rpaniagua33266252 deportes aficionados hinchas del psv en la plaza mayor de ma200915164013

rpaniagua33266252 deportes aficionados hinchas del psv en la plaza mayor de ma200915164013

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els quatre seguidors de l’equip de futbol holandès PSV Eindhoven acusats de vexar el març del 2016 un grup de captaires d’ètnia gitana i d’origen romanès que demanaven almoina a la plaça Mayor han acceptat una condemna de tres mesos de presó per un delicte d’odi després de reconèixer que es van burlar de les víctimes i demanar perdó pel lamentable episodi d’humiliació.

L’Audiència Provincial de Madrid ha celebrat aquest dimecres al matí el judici sense presència dels acusats, que han declarat des d’una localitat holandesa per videoconferència i acompanyats per un traductor. Tan sols han reconegut els fets després d’arribar la seva defensa a un acord de conformitat perquè la pena inicial d’un any de presó que es demanava es reduís a tres mesos.

Els acusats han reiterat davant la sala el seu profund penediment, unes disculpes que van traslladar a les mateixes víctimes a través d’una carta remesa a la Federació Nacional de Dones Gitanes Kamira.

«Mai va ser la nostra intenció conscient faltar al respecte o humiliar aquestes dones. Ens en sentim profundament penedits i volem oferir les nostres més sentides disculpes, amb esperança que les puguin acceptar», assenyala la carta, a què ha tingut accés Europa Press.

«L’ambient era alegre, acompanyat de molta cervesa. En el nostre estat d’embriaguesa vam tractar aquestes dones de manera poc respectuosa», afegeix l’escrit, on reconeixen que es van adonar del «gravíssim error» quan van ser conscients de la humiliació que van realitzar a aquestes dones.

Carmen Santiago, l’advocada que exerceix com a acusació popular, ha mostrat la seva satisfacció per l’acord i per les disculpes públiques dels acusats. Les víctimes, a més, seran indemnitzades amb 1.500 euros cada una.

Estat d’embriaguesa

El relat dels fets recull que el 15 de març del 2016, amb motiu de la celebració d’un partit de futbol entre l’Atlètic de Madrid i el PSV Eindhoven, van arribar fins a la capital d’Espanya nombrosos aficionats de l’equip holandès que es van concentrar des de primeres hores del matí a la plaça Mayor, «on van estar ingerint en gran quantitat begudes alcohòliques».

Va ser cap a les 14.00 hores quan un grup de dones indigents d’ètnia gitana i d’origen romanès, «aprofitant la concurrència d’aquest volum de persones provocat per l’esdeveniment esportiu», van anar a la plaça Mayor a demanar «almoina».

En aquell precís instant, «sense motiu ni cap justificació que no fos l’origen ètnic i la condició social de les dones», la fiscalia assenyala que els aficionats holandesos van tenir cap a elles un comportament «objectivament ofensiu» i «humiliant» que va consistir a tirar monedes a terra perquè s’ajupissin a recollir-les.

Notícies relacionades

A més, el Ministeri Públic posa de manifest que els tres acusats, juntament amb altres persones que no han pogut ser identificades, van instar les dones a realitzar flexions a canvi de diners i fins i tot van arribar a llançar-los llaunes de cervesa o a cremar un bitllet de cinc euros davant d’elles.

Aquests actes resulten per la fiscalia «denigrants» i «vexatoris» i constitueixen «un atac a la dignitat d’aquestes dones indigents d’ètnia gitana».