GIRONA - ELX (0-1)

Drama ple de crueltat a Girona

Un gol de Pere Milla en el temps afegit va portar l'Elx a Primera i va deixar l'equip de Francisco a Segona

La rigorosa expulsió de Stuani, decretada amb l'ajuda del VAR, va castigar el conjunt català amb l'infern

marcosl54616687 girona  spain   august 23  jordi calavera of girona fc shows200824001628

marcosl54616687 girona spain august 23 jordi calavera of girona fc shows200824001628 / Eric Alonso

4
Es llegeix en minuts
Jordi Danés

Va acabar de la pitjor manera possible. Un final ple de crueltat que deixa el Girona a Segona Divisió i permet pujar l’Elx. El Girona s’havia quedat amb 10 per la rigorosa expulsió de Stuani. Va resistir durant mitja hora i llavors, quan el cronòmetre marcava ja el temps afegit, sospirant per una pròrroga, apareixia el conjunt il·licità per la banda esquerra de l’atac, mentre Pere Milla s’acostava sigil·losament per l’altra banda.

«L’ambient és fotut, és el que toca viure, dol veure-ho. Ara hem de ser forts», confessa Francisco

Quan la pilota volava per l’aire, ningú imaginava el drama que li queia a sobre al Girona, sense entendre que uns segons després no pararia de plorar desconsoladament. Milla va rematar de cap i l’Elx va volar cap a Primera, mentre l’equip de Francisco es desplomava sobre Montilivi i quedava arruïnat. La crueltat elevada a la màxima expressió en un altre drama que l’emparenta amb els que va patir davant l’Osasuna, el Lugo, el Saragossa...

El dinamisme de Samu Saiz

El partit va començar amb un Elx tan atrevit que fins i tot el Girona va quedar sorprès. Tot just va durar un minut. El primer minut, però va sortir amb més energia que en tot el partit d’anada. Semblava una declaració d’intencions de l’equip de Pacheta, que recuperava el pilar més decisiu. Jugava amb Jonathas. I això és garantia de perill, a banda que serveix de recurs per aguantar la pilota permetent que els seus companys respirin alleujats.

Immediatament va arribar la reacció del Girona quan Samu Saiz va demanar la pilota i va començar a detectar línies de passada, malgrat que, en ocasions, abusava de la conducció. El partit, atrapat per la tensió, es jugava al camp. I a les banquetes. I a la grada buida de Montilivi on els suplents dels dos equips s’enfrontaven en l’altre matx.

Stuani falla una ocasió en la primera part. / EFE

La lesió de Gumbau abans de començar

A Francisco, el tècnic del Girona, se li va fer malbé el mig del camp abans de trepitjar la cuidada alfombra del seu estadi. Res a veure amb l’intolerable camp de patates del Martínez Valero, on l’Elx ha sabut construir un fortí en aquest ‘play-off’. Ni el Saragossa, en la primera eliminatòria, ni el Girona, en la segona i decisiva, van batre Edgar Badía.

Se li va fer malbé perquè Gumbau, un dels arquitectes del mig del camp amb Àlex Granell, va patir una maleïda lesió que el va deixar a la grada abans fins i tot que l’àrbitre decretés l’inici. I va aparèixer Diamanka, el migcampista senegalès, per aportar més fortalesa.

Els jugadors de l’Elx mantegen Pacheta, el seu entrenador, a Montilivi. / GETTY / ERIC ALONSO

En els 98 minuts de partit, l’Elx va fer dos xuts. I només un a porta. El que el va portar a Primera

Els laterals, claus en el dibuix de Francisco, no volaven de manera imprudent. Tant Maffeo (a la banda dreta) com Mojica (a l’esquerra) es contenien. Jugaven molt més amb el cervell. Primer miraven a la seva esquena abans d’atacar. I quan arrencaven tornaven a mirar enrere, per si de cas. Compromesos com són d’origen.

Llavors, Jonathas, que ja es va autoexpulsar davant el Saragossa al Martínez Valero a la mitja hora de partit, va començar a perdre el control emocional veient una targeta groga per una entrada a Mojica (m. 22) i es va jugar la segona, i l’expulsió, en una pilota dividida amb Granell. Això va trasbalsar Pacheta.

Borja García no troba consol després de rebre un gol en el temps afegit que va impedir l’ascens del Girona. / EFE / andreU dalmaU

Vuit minuts afegits

 El Girona, mentrestant, continuava connectat al partit. O, en realitat, connectat a Samu Saiz, que teixia passades sense parar per deixar sol Stuani. I per una nit, Christian no va ser Stuani perquè el seu xut amb la dreta va volar descontroladament a la grada. L’uruguaià acostuma a enfocar molt bé la porteria. Però, de forma inesperada, el nou va malgastar el caramel de Samu. En el descans, Pacheta va moure fitxa per intentar tenir més estabilitat amb un parell de canvis, mentre Ignasi Miquel, a la sortida d’un córner (m. 53), va rematar de cap una pilota que era la primera que veia porteria, tot i que Badia la va atrapar amb facilitat.

Els jugadors de l’Elx celebren l’ascens a Primera davant un desesperat Aday. / EFE / ANDREU DALMAU

«Estic fotut, fotudíssim. Ha sigut una injustícia. Jo tinc contracte firmat per a l’any que ve i estaré encantat de complir-lo» (Francisco)

Notícies relacionades

 I de sobte, el partit va entrar en combustió amb Stuani expulsat després que el col·legiat revisés durant un parell de minuts la jugada al VAR. El Girona va entrar en zona catastròfica perquè Riesgo, el porter, es va deixar caure a terra per una lesió, tot i que va poder continuar. Però ningú va intuir el gol de Pere Milla que el deixa, un any més, a Segona. Eren vuit minuts i n’hi van sobrar un parell gairebé. Dos xuts, un a porta i un gol. Així va arribar l’Elx a Primera.

«Estic fotut, fotudíssim. Volíem arribar al minut 90 i fer els canvis per entrar en dinàmica de partit», ha confessat Francisco. «Volia fer els cinc canvis. I en el minut 97 ha arribat aquest cop. Jo tinc contracte firmat per a l’any que ve i estaré encantat de complir-lo. No puc parlar més perquè estic fotudíssim ‘a full’», ha assegurat el tècnic del Girona.