ELS EFECTES DE LA COVID-19 EN L'ESPORT

La RFEF demana «màximes garanties» de les autoritats per començar les competicions no professionals

L'organisme nega que s'hagi plantejat el retorn per al gener del 2021

17/03/2020 El presidente de la RFEF Luis Rubiales

17/03/2020 El presidente de la RFEF Luis Rubiales / RFEF (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Reial Federació Espanyola de Futbol ha assegurat aquest dilluns que és «imprescindible disposar de les màximes garanties» per poder iniciar la temporada vinent en les competicions nacionals no professionals, i per això ha demandat la posada en marxa d’un pla pel qual les autoritats donin les pertinents garanties «sanitàries i jurídiques»; a més a més, ha negat que hagi sol·licitat que comencin a partir del gener del 2021.

La RFEF ha mantingut aquest dilluns una reunió amb les federacions territorials per estudiar «com i quan» es poden iniciar aquestes competicions, a causa del canvi d’escenari que s’està produint amb el coronavirus, i ha tornat a insistir en la necessitat que es donin les garanties per poder fer-ho.

‘Pla transversal’

«La RFEF considera imprescindible disposar de les màximes garanties per començar immediatament les competicions de la temporada vinent i advoca, juntament amb la resta de federacions d’esports d’equip, per un ‘Pla transversal’ avalat pels poders públics que ofereixi aquestes garanties sanitàries i jurídiques per als jugadors i resta d’actors, els responsables dels clubs i els organitzadors», ha assenyalat en un comunicat.

En aquest sentit, l’organisme ha qualificat de «completament fals» que hagi «proposat» que aquestes competicions no comencin fins al gener del 2021 o més endavant», i ha recalcat que, «desafortunadament», ja està «acostumada a aquestes campanyes amb contínues falsedats orquestrades per tal de desacreditar, desinformar i crear incertesa».

«En aquest cas, a més, és encara més patent, ja que la RFEF va acordar un marc d’actuació global juntament amb vuit federacions esportives espanyoles més que no té res a veure amb el que han publicat alguns mitjans aquest cap de setmana», ha afegit.

La salut de tots

La RFEF ha reiterat que «la seva preocupació principal és la salut de tots els federats i gent del món del futbol», tal com va demostrar «al suspendre diversos partits davant el més mínim risc del qual es va tenir coneixement», com ara els del ‘play-off’’ d’ascens a Segona B, i que aquesta preocupació va ser també compartida des de l’inici pels sindicats i associacions de jugadors, així com pels presidents de clubs i els seus consells o juntes directives.

L’organisme que presideix Luis Rubiales creu que ara és «aquesta mateixa preocupació» la que ha de moure «a tots sense excepció» i que «la seguretat sanitària ha de ser compatible amb la tornada a les competicions de manera imminent». Les mesures afectarien tot el futbol espanyol, menys Primera i Segona, i tot el futbol sala. 

«No se’ns escapa la delicada situació que pot portar tant a les federacions esportives espanyoles com a les seves respectives federacions territorials i als clubs i esportistes que hi pertanyen. Els ingressos de moltes les famílies depenen de llocs de treball en aquest sector. Per això és més important que mai tornar a la competició amb garanties sanitàries i jurídiques i fer-ho com més aviat millor», ha advertit la federació.

Trenta dies d’antelació

Notícies relacionades

A més d’aquesta seguretat sanitària, la RFEF veu «imprescindible que es garanteixi la seguretat jurídica dels clubs i dels seus responsables davant tota mena de reclamacions», ha assegurat l’organisme, que ha deixat ben clar que la llei de l’esport defineix els òrgans competents per a aquests temes. «Ens i associacions al marge de la llei de l’esport res poden ni han de decidir», adverteix després de les peticions de la LNFS o l’ACFF.

«En el futbol espanyol hi ha gairebé 1.100.000 esportistes amb llicència que necessiten començar a entrenar i competir de manera urgent, però això només es pot fer si existeixen unes garanties de salut mínimes que han de quedar clarament fixades i establertes. És intenció de la federació comunicar als clubs el començament de la temporada amb almenys 30 dies d’antelació, una vegada hi hagi un protocol nacional aprovat pels poders públics competents», ha conclòs.