LA SITUACIÓ BLANC-I-BLAVA

L'Espanyol demana que s'anul·lin els descensos per la Covid-19

El club periquito emet un comunicat destacant els efectes negatius de la pandèmia i al·ludint al caos generat a Segona

L'entitat considera que la represa de la competició ha comportat diverses injustícies i produirà un important mal econòmic

rpaniagua51304694 10 12 2019  cornell   junta espanyol presidida per chen yans191210125138

rpaniagua51304694 10 12 2019 cornell junta espanyol presidida per chen yans191210125138 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Aprofitant el caos generat a Segona després dels positius del Fuenlabrada i exposant les conseqüències que el coronavirus ha tingut en el desenvolupament de la competició, l’Espanyol ha emès un comunicat a la desesperada en el qual sol·licita l’anul·lació dels descensos en totes les competicions tutelades per la Lliga. 

El club blanc-i-blau va certificar en la minilliga inventada per Javier Tebas el seu primer descens de categoria en 27 anys. Els periquitos van ser el club més afectat de Primera per la Covid-19, però tampoc sembla una excusa suficient per justificar una temporada en què han ocupat llocs de descens en 37 de les 38 jornades. Confirmat el desastre i en plena planificació del curs a Segona, ara només queda expressar la indignació i buscar l’últim cartutx. 

Punts polèmics

En la tarda d’aquest dilluns, el club presidit per Chen Yansheng ha llançat un escrit en el qual detalla l’acord a què han arribat els equips per reprendre la competició i destaca punts polèmics com l’escàndol de l’última jornada de Segona, la celebració de partits sense públic i el greuge comparatiu a conjunts com l’Espanyol i el València, que van ser els més afectats per la pandèmia. 

El comunicat complet és el següent: 

«El mes d’abril passat, en plena pandèmia, tots els clubs vam decidir mirar de reprendre la competició per salvar, almenys, gran part dels ingressos de televisió i evitar així una situació econòmica extrema, que hagués provocat la fallida del sector i la pèrdua de molts llocs de treball. L’acord aconseguit en el pacte de Viana va ser, en aquest sentit, un exemple de solidaritat i unió que ens va permetre salvar una gran part dels ingressos i reprendre la competició, amb l’innegable esforç per part de tots.

No obstant, mesos més tard i després d’haver competit en aquest context, han aparegut circumstàncies que han impedit que la lliga s’hagi desenvolupat en igualtat de condicions per a tots els participants. Per exemple:

 - L’última jornada de LaLiga SmartBank no va poder disputar-se de manera unificada per la suspensió del Deportivo de la Corunya – CF Fuenlabrada, cosa que ha provocat una situació sense una fàcil solució perquè pot afectar tercers equips.

- L’absència de públic als estadis ha sigut un gran perjudici per a tots els clubs, però, en el nostre cas, aquesta circumstància ha sigut molt més notable ja que jugàvem contra cinc rivals directes en la lluita per la permanència.

- Clubs com el València CF o nosaltres mateixos ens hem esforçat per competir amb normalitat, malgrat haver confirmat que, a les plantilles professionals, durant els mesos de març i abril, hi ha hagut un bon nombre de jugadors infectats per Covid-19, amb les consegüents afectacions que deixa la malaltia durant moltes setmanes.

Impacte econòmic

Si bé és cert que la competició s’ha completat, menys a Segona Divisió tal com hem apuntat, les situacions esdevingudes són irremeiablement injustes referent a l’aspecte esportiu, ja que en aquest final de lliga no s’ha competit en les mateixes condicions d’igualtat que abans de la suspensió.

L’impacte econòmic de la Covid-19 s’estendrà a la temporada 20-21. Si a això s’hi suma l’efecte econòmic que implica un descens, el càstig acumulat és devastador i injust per als afectats.

L’RCD Espanyol entén que, davant una situació provocada per una pandèmia mundial, amb la incertesa que hi continua havent davant les afectacions de salut i econòmiques que comporta, pot arribar a ser comprensible que es premiï directament una sèrie de situacions (campió de Lliga, classificacions per a competicions europees, ascens...) però resulta del tot inassumible que es castigui o penalitzi doblement els més damnificats.

Injustícia i falta de solucions

Notícies relacionades

Per tant, tenint en compte tots els condicionants que s’han donat des del retorn a la competició i davant els fets esdevinguts en els últims dies en què diversos clubs han elevat la seva veu per la injustícia i la falta de solucions que s’estan produint, l’RCD Espanyol defensa l’eliminació dels descensos aquesta temporada en les competicions tutelades per LaLiga, tal com ha succeït en totes aquelles organitzades per la RFEF.

La possible pèrdua d’ingressos que implicaria una decisió d’aquesta envergadura pot compensar-se amb l’ajuda de tots amb diferents fórmules que evitarien el perjudici econòmic dels participants implicats; una de les màximes preocupacions i arguments que ha esgrimit, fins ara, la patronal».

Temes:

Espanyol