futbolista solidari

Rashford recapta 20 milions de lliures per a nens pobres del Regne Unit

El jugador del Manchester United va remetre una carta al Parlament britànic per conscienciar-los en la lluita contra la pobresa

segea53762279 file photo  soccer football   premier league   manchester ci200615161856

segea53762279 file photo soccer football premier league manchester ci200615161856 / Phil Noble

3
Es llegeix en minuts
EFE/ Manuel Sánchez Gómez

En uns mesos d’aturada en el futbol, en què les retallades de sou, les peticions dels grans magnats i les baralles per veure quan tornava l’esport copaven les portades, Marcus Rashford s’ha convertit en l’exemple a seguir i en l’orgull d’un país lluitant pels nens desfavorits.

El jugador del Manchester United ha aprofitat el confinament per recaptar prop de 20 milions de lliures que aniran destinats als nens pobres del Regne Unit, en forma d’aliments, i s’ha aixecat contra el Govern perquè ha intentat deixar a l’estacada els nens de famílies que no es poden permetre posar-los un plat de menjar cada dia a la taula.

El futbolista, nascut i criat en una llar humil, ha utilitzat la seva història per empatitzar amb la gent, unir-la en un moviment benèfic i ajudar els milers de nens que pateixen a Anglaterra per culpa de la pobresa. «Aquesta setmana hauria començat l’Eurocopa i a mi m’agradaria recordar la tarda del 27 de maig del 2016, quan vaig trencar el rècord del golejador més jove en el meu primer partit amb la selecció. Vaig veure la gent amb les banderes d’Anglaterra i colpejant-se el pit amb la nostra samarreta, i em vaig sentir orgullós no només per mi, si no per totes aquelles persones que m’han ajudat a arribar fins aquí», va escriure Rashford en una carta dirigida als diputats britànics.

Salari mínim

«La meva mare treballava tot el dia, guanyant el salari mínim, per assegurar-se que sempre hi havia un plat a la taula a les nits, però això no era suficient. El sistema no estava fet perquè famílies com les meves tinguessin èxit, sense importar quant treballés la meva mare», va apuntar. Quan les escoles comencin a obrir, els nens desfavorits podran recollir paquets amb menjar als seus centres escolars –també es podran enviar a casa– si no poden atendre les classes a causa del coronavirus. No obstant, el problema arriba perquè el Govern ha decidit que la iniciativa no es prolongui a l’estiu, amb la supressió del xec per a dinars, cosa que deixarà milers de nens passant gana.

«Això no va sobre política, sinó sobre éssers humans. Ens hem de mirar al mirall i pensar si hem fet tot el que està a les nostres mans per ajudar aquests nens. Deixant les afiliacions polítiques de banda, ¿no podem estar tots d’acord en el fet que cap nen ha de passar gana», va afegir Rashford.

Homenatge a la seva mare

Notícies relacionades

El davanter també ha incidit en algunes de les queixes que ha rebut, com la que la culpa és dels pares per tenir fills que no es poden permetre. «Això mateix es va dir de la meva mare, encara que em criés en un ambient d’amor i carinyo. L’home que teniu davant és producte del seu amor. Conec gent de classe mitjana que no ha experimentat ni un 1% de l’amor que jo he rebut de la meva mare, una persona que hauria sacrificat tot el que tenia per la nostra felicitat».

Als 22 anys, Rashford ha demostrat uns nivells de maduresa i compromís que van molt més enllà dels terrenys de joc i el converteixen en l’orgull d’un país que ha volgut deixar de banda els més desfavorits en una pandèmia sense precedents. «Com a home negre que ve d’una família pobra a Wythenshawe, Manchester, podria haver sigut només un altre número en les estadístiques. En lloc d’això, gràcies a la generositat de la meva mare, dels meus entrenadors, la família i els veïns, les úniques estadístiques amb què se m’associen són gols, partits jugats i convocatòries amb la selecció. Seria una injustícia per a la meva família i per a la meva comunitat si no utilitzés la meva veu i plataforma per lluitar contra això».