EL CONFLICTE RACIAL

L'esport no calla després de la mort de George Floyd

Les grans estrelles s'uneixen a les protestes contra el racisme, però repudiant la violència

Dur al·legat de l'NBA, que parla de «ferides» que encara no estan curades als EUA

jdomenech47180320 file   in this feb  12  2018  file photo  kareem abdul jabba200601161619

jdomenech47180320 file in this feb 12 2018 file photo kareem abdul jabba200601161619 / Mark J Terrill

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els grans líders de l’esport mundial han secundat les protestes contra el racisme arran de la mort de George Floyd sota el genoll d’un policia a Minneapolis. La claredat de les imatges, l’absoluta absència de qualsevol interpretació disculpatòria del succés, ha originat una allau de manifestacions de repulsa. Algunes estrelles, com Lewis Hamilton, no han dubtat a criticar fins i tot la inacció del seu propi entorn.

«Veig aquells que esteu en silenci enmig de la injustícia. No hi ha cap senyal de ningú en la meva indústria que, per descomptat, és un esport dominat pels blancs», va escriure diumenge Lewis Hamilton en el seu perfil d’Instagram. «Soc una de les úniques persones de color que és allà, però estic sol», va lamentar Hamilton diumenge.

«No hi ha cap senyal de ningú en la meva indústria, que és un esport dominat pels blancs». Lewis Hamilton

La seva sentida denúncia va aconseguir el seu propòsit. Alguns dels seus col·legues de la Fórmula 1 van reaccionar després que Hamilton aclarís que només recolzava les protestes pacífiques, ja que es va mostrar contrari a l’onada de violència consumada en saquejos i incendis. Hamilton, nascut a Stevenage (Anglaterra) i de raça negra, exigia als polítics «canviïn la forma en què es tracten les minories».

 Retrocedir en el temps

Carlos Sainz va ser-ne un, declarant-se convençut que «la diversitat» empeny la societat «cap endavant». «Els problemes als quals ens enfrontem avui dia l’any 2020 ens fan pensar que hem retrocedit en el temps sense importar el sofriment i les llàgrimes dels nostres avantpassats. Tots tenim la mateixa sang...», va ser la reflexió del pilot madrileny.

Tan ofès com Hamilton estava un altre hexacampió. Però de l’NBA: Michael Jordan, posseïdor de sis anells.  

«Estic trist, dolgut i ple de fúria. Veig i sento tot el coratge i la frustració de la gent. M’uneixo a tots aquells que estan denunciant el racisme i la violència cap a les persones de color en aquest país», va assegurar Jordan, abans de subratllar, com Hamilton, el rebuig de la violència que es va produir a nombroses ciutats nord-americanes.

«El racisme, la brutalitat policial i la injustícia racial continuen sent part de la vida quotidiana als EUA i no poden ser ignorats». Adam Silver (president de l’NBA)

L’NBA va emetre un dur comunicat, en correspondència amb l’enorme quantitat de jugadors de color que poblen la lliga. La patronal va expressar la seva «indignació» amb el luctuós succés de Minneapolis, una prova que encara «hi ha ferides»» al país i que «mai s’han curat».

«El racisme, la brutalitat policial i la injustícia racial continuen sent part de la vida quotidiana als Estats Units i no poden ser ignorats. Alhora, aquells que serveixen i protegeixen les nostres comunitats honorablement i heroicament, de nou han de respondre per aquells que no ho fan», va escriure el president Adam Silver als treballadors de la lliga.

«El virus del racisme és més mortal que la Covid-19». Kareem Abdul-Jabbar 

)

Virus més mortal

Notícies relacionades

El dirigent va admetre que molts blancs, com ell mateix, «potser mai coneguin el dolor i la por» que les persones de raça negra «experimenten cada dia». Sobre el racisme «institucional»» va escriure a Los Angeles Times l’exjugador Kareem Abdul-Jabbar, observant que els afroamericans estan «al límit». «El virus del racisme que infecta el país és més mortal que la Covid-19», opinava.

L’expivot, de 73 anys, va reflexionar que l’actitud policial en el vídeo representa «la banalitat del mal»  i insinuava sobre si aquest episodi «ha obert la temporada de caça de negres».