EXERCICI FÍSIC
Els corredors tornen a l'asfalt amb ganes, prudència i algun temor
La majoria ha matat el cuc en bicis estàtiques i amb exercicis per mantenir activa la musculatura
La franja horària té acceptació, però existeix la sospita que hi haurà més lesions de les previstes

corredores carretera car 1200
Ja han passat cinquanta dies des de l’última vegada que es van calçar les vambes i van sortir a cremar sola sobre l’asfalt, com es diu en l’argot. Són gairebé dos mesos esperant amb candeletes la jornada d’aquest dissabte, el dia decidit pel Govern perquè els corredors puguin tornar a fer el que més els agrada i que l’estat d’alarma també havia prohibit: córrer.
Hi ha ganes, moltes ganes. Prudència. I algun temor.
«Per descomptat que tinc moltes ganes de sortir a córrer, fa molt temps que no podem fer-ho i això ens ajudarà a sentir-nos millor, a desconnectar i a començar a sentir una mica més de llibertat,» assenyala Cisca Pons, una dels milers d’atletes amateurs que demà tornaran a trotar per Barcelona.
«Però també temo que demà surti tothom, també aquells que no van córrer mai, perquè és l’únic que es permet fer. Això significarà moltes lesions», afegeix aquesta economista de professió, que durant aquest temps ha muntat el rodet a la seva bicicleta i, com molts, ha pedalat per no enfilar-se per les parets.
Les ganes i la sospita són generalitzades entre els corredors habituals, uns tres milions a tot l’Estat, segons els càlculs. La llibertat, en canvi, no és il·limitada.
Les franges
El Govern ha establert dues franges horàries per sortir a córrer, caminar amb bicicleta o practicar qualsevol altre esport que no requereixi una instal·lació: de 6 a 10 del matí i de 8 del vespre a 11 de la nit. No es podrà sortir del municipi i la pràctica haurà de ser individual.
«Escalar-ho i que ens divideixin per franges em sembla bé perquè no ens aglomerem. Els horaris que han establert també em semblen correctes i, si n’haguessin posat d’altres, també. Cal adaptar-se i comportar-se. El que no pot ser és el que va passar quan van deixar sortir els nens», assegura a EL PERIÓDICO Fernando Rosa, un altre dels corredors que demà sortirà «uns tres quarts d’hora» a posar les cames en moviment per la costa barcelonina.
Després de gairebé dos mesos de rodet i d’exercicis de reforç general a casa, diu haver-se quedat tan xuclat com Martín Fiz a Göteborg el 1995. Ha disfrutat el seu temps de tancament i no ha sentit ansietat per no poder córrer. Està en bona forma, però sap el que implica córrer. És fisioterapeuta.
«Demà i aquests primers dies, molts sortiran com cavalls desbocats i d’altres es posaran a córrer sense haver-ho fet mai abans. I això és fatal. El cos no està preparat», avisa Fernando Rosa que, afectat per un erto, encara no ha pogut tornar a la feina.
Quan el centre en què treballa reobri, sospita que tindrà bastants més pacients dels habituals. «Jo sé que els que som corredors respectarem l’establert. També, que altra gent s’aprofitarà de la circumstància», apunta a EL PERIÓDICO Xavi Expósito, atleta amateur i director esportiu de La Sansi a Girona.
Doble sessió
Des que es va decretar el confinament a causa del coronavirus, els nois del grup amb què s’entrena han treballat a casa en doble sessió diària: una de càrdio sobre la bici estàtica o el rodet i una altra de força o de càrrega. «Nosaltres ens hem preparat per arribar a la meta d’aquest confinament, hem vençut la nostra marató més dura i ara ens preparem per a una altra marató, la de veritat, la que ens agrada i en què correm i disfrutem», il·lustra Expósito, operari d’una fàbrica afectat també per un erto.
«Hem de ser conseqüents i prudents. Comencem una pretemporada que pot durar uns dos o tres mesos, segons com vagin les coses, i cal evitar lesions», continua, a l’espera encara que el Butlletí Oficial de l’Estat confirmi que no hi haurà limitació de temps per córrer dins de les franges horàries.
Notícies relacionadesEntre els qui viuen en municipis de menys de 5.000 habitants, aquest dubte ni es va plantejar: allà no regeixen les franges horàries, la llibertat és total. «I, tot i així, demà faré com a màxim una mitja hora, si és que no m’espero a diumenge», diu Diego Yáñez.
Viu a Cospeito, un municipi de la Terra Chá de Lugo que s’acosta als 4.500 habitants. La població és dispersa, el camp, abundant. És més probable creuar-se amb animals que amb un altre corredor. «No s’ha de forçar. Sortim de molt temps de més inactivitat del que és habitual i el cos ho nota. Jo ho noto especialment quan arribo de la feina: estic molt més cansat que quan surto a córrer, llavors torno a casa encara fresc», acaba, content de poder tornar a fer-ho.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- 14. Fernández Borbalán i un CEO corporatiu lideraran el nou CTA remodelat al gust del Reial Madrid i els clubs
- Sèries 'Desaparegut', el fenomen que ha arribat al número 1 de Netflix: "Mai m’hauria imaginat que l’èuscar m’obriria camí com a actor"
- La UE debatrà de nou l’oficialitat del català el 18 de juliol
- Joan Carles I es reivindica amb unes memòries després de cinc anys d’‘autoexili’
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Els convocants afirmen que tres de cada quatre jutges i fiscals secunden l’aturada