REUNIÓ CLAU PER VIDEOCONFERÈNCIA

¿Jugar com sigui o parar d'una vegada? La UEFA decideix

El Comitè Executiu debatrà aquest dijous solucions per tancar el calendari de la temporada futbolística

zentauroepp52721505 liverpool  united kingdom   10 03 2020   liverpool s manager200422195902

zentauroepp52721505 liverpool united kingdom 10 03 2020 liverpool s manager200422195902 / PETER POWELL

3
Es llegeix en minuts

El Comitè Executiu de la UEFA, reunit en videoconferència, viurà aquest dijous una de les seves sessions més importants de l’última dècada, ja que intentarà trobar les fórmules possibles, si les circumstàncies finalment ho permeten, per acabar les competicions de la temporada 2019-2020, tant nacionals com de Lliga de Campions i de Lliga Europa, paralitzades i encara amb un futur incert a causa de la pandèmia mundial pel brot de cororonavirus.

¿Podrà Leo Messi continuar aspirant a guanyar la Champions aquesta temporada? / NICK POTTS

L’opinió unànime de l’Executiu és clara: intentar acabar les competicions 2019-20, tot i que alguns països (Bèlgica, Països Baixos) ja han anunciat el tancament dels seus tornejos nacionals. I tot i que encara existeixen molts dubtes i incerteses sobre l’avenç de la pandèmia o de la decisions que adoptaran els respectius governs sobre la tornada a una «certa normalitat» dins del seu territori, i com això afectarà l’esport en general, en aquest cas, al futbol en particular.

Jugar el juliol i l’agost

Per a això, i encara a costa d’haver de retardar l’inici de la següent campanya, es pensa a recórrer i ‘activar’ els mesos estiuencs com juliol i agost que altres anys estaven ocupats per tornejos de pretemporada o de preparació.

Acabar les competicions en curs, paralitzades ja pràcticament fa dos mesos en alguns països, és el sentir unànime de la UEFA, clubs i lligues professionals. Aquest mateix dimarts, la mateixa UEFA ho va recomanar als secretaris generals de les 55 associacions que en són membre, amb qui es va reunir aquest dimarts per videoconferència: que s’acabin les competicions nacionals de primera divisió i de copa.

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i el seu homòleg de la UEFA, Aleksander Ceferin. / JORDI COTRINA

Fins i tot el mateix president de l’organisme futbolístic europeu, Aleksander Ceferin, en declaracions a diversos mitjans no va dubtar a reconèixer que es podria jugar «a porta tancada». «Millor jugar sense espectadors que no fer-ho en absolut», va asseverar, per exemple, al diari italià ‘Corriere della Sera’, on també va mostrar la seva esperança en poder reprendre les competicions i acabar abans de l’arribada del setembre que ve.

Pressa per jugar

I aquest mateix dimecres, en els contactes previs mantinguts amb representants dels clubs i de les ‘patronals’, s’ha tornat a reafirmar la voluntat de les parts en ‘tancar la temporada’ abans de setembre, lògicament sempre que les circumstàncies així ho aconsellin. La voluntat de les parts integrants del món de la pilota, doncs, és unànime: jugar.

Els contractes dels clubs, bé per patrocinis o de drets televisius, que si no es compleixen pel tancament prematur de la competició, sens dubte repercutiran enormement en l’economia d’uns clubs ja colpejats a les seves arques per l’actual aturada, i que podria tenir un ‘pou’ del qual alguns difícilment podrien sortir-ne en el futur.

Membres de la UEFA, a la seu de l’organisme, a Nyon (Suïssa). / EFE

En aquest marc, dijous l’Executiu ha d’analitzar la viabilitat d’una espècie de calendari que, segons diverses informacions, pot passar per dues vies: tancar les competicions nacionals al juliol, i deixar per a l’agost la Lliga de Campions i la Lliga Europa. En les dues vies, jugant entre setmana i els caps de setmana, respectant les 72 hores entre partit i partit que sol·liciten els jugadors.

Les seleccions

L’Executiu, així mateix, analitzarà el cas contrari: què pot ocórrer en el cas que no es pugui reprendre l’activitat. I sobretot, tindrà la ‘patata calenta’ de decidir què passa amb la Lliga de Campions i la Lliga Europa, ja que el desig sembla ser que en la respectiva competició nacional decideixi cada federació. Això sí, també es vol una decisió unànime.

Notícies relacionades

Una decisió que també ha d’afectar als criteris sobre la participació en les pròximes competicions continentals de clubs, sempre que es doni per tancada, per no poder jugar-se, aquesta campanya. La Federació Espanyola de Futbol (RFEF) de Luis Rubiales ja va donar la seva opinió sobre els criteris que pensava adoptar sobre la representació de clubs espanyols a la pròxima campanya de la Lliga de Campions i Lliga Europa, i que no van deixar d’aixecar crítiques.

Les aglomeracions massives a les grades són un dels cavalls de batalla. / EFE

La UEFA també ha d’estudiar què passarà amb les competicions en les quals estan immerses les seleccions nacionals, i que van ser ajornades per donar una sortida a poder acabar les de clubs. Ja s’ha posposat un any l’Eurocopa 2020, i és factible que l’Eurocopa femenina es pugui passar a l’any 2022. 

Temes:

UEFA