La decisió, el 15 de maig

El Tour descarta la cancel·lació i córrer sense públic, però ja estudia altres dates

La volta francesa continua sent l'únic gran esdeveniment esportiu d'aquest estiu que continua en vigor malgrat la pandèmia del coronavirus

segea49239282 val thorens  france   27 07 2019   colombia s egan bernal  l190727172942

segea49239282 val thorens france 27 07 2019 colombia s egan bernal l190727172942 / YOAN VALAT

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea

El Tour es resisteix a cancel·lar la cursa. Manté la fe en el fet que aquesta situació dramàtica que viu el planeta a causa de la pandèmia del coronavirus estarà resolta el 27 de juny, data en què ha d’arrencar la prova a la ciutat de Niça per al tradicional passeig ciclista de tres setmanes fins als Camps Elisis de París. Ara per ara, en una França que mediàticament no els pressiona gaire, l’organització de la prova no té pressa a prendre una decisió en calent, tot i que tot hi juga en contra.

Christian Prudhomme, director del Tour, va confirmar tres coses a França. La primera, que, sota cap circumstància, tal com havia remarcat el Govern francès, es disputarà sense públic a les cunetes –la cursa pot arribar a moure fins a un milió de persones diàriament–. O hi haurà aficionats a les carreteres o no hi haurà cursa. «L’essencial ara és la situació sanitària, que és el que compta. De moment, mantenim les dates. No es farà sense públic i, si es cancel·la, serà perquè França viu a l’estiu una situació catastròfica», va afirmar Prudhomme en unes declaracions recollides aquest dijous pel diari ‘La Montagne’.

«Si es cancel·la és perquè França viu una situació catastròfica a l’estiu»

Christian Prudhomme

Director del Tour

La segona és que ja va reconèixer que s’estaven estudiant noves dates, en el cas que la pandèmia no permeti portar a terme la cursa en la programació establerta. ¿Quines? De moment, Prudhomme no ha volgut donar un nou calendari, però el cert és que des que es van cancel·lar els Jocs, el Tour ja està estudiant la possibilitat de començar una setmana més tard, és a dir; el 5 de juliol, amb el mateix recorregut. Inicialment, ni les autoritats franceses ni els ajuntaments que han pagat sortides o arribades són partidaris d’allargar la prova fins al mes d’agost, ni de bon tros retardar-la a finals d’estiu o a la tardor, una vegada la Unió Ciclista Internacional (UCI) ja ha afirmat que la temporada 2020 s’allargarà fins al novembre, sempre que les bicicletes puguin començar a circular el mes de juny. Però el Tour és el Tour, tal com es diu en un esport que gira al seu voltant. I tots saben que la cancel·lació causaria un sisme sense precedents en l’especialitat que més depèn dels patrocinis privats.

La data del 15 de maig

La tercera és que qualsevol decisió es prendrà com a màxim el 15 de maig. El temps hi juga en contra, sobretot en una societat francesa i mundial que en aquests moments viu més preocupada per vèncer el virus que per saber quan, com i on es disputarà el Tour 2020.

La declaració de Prudhomme es va produir al cap d’unes hores de confirmar-se l’anul·lació del Critèrium del Dauphiné, la cursa francesa que serveix a inicis de juny com a trampolí i laboratori als ciclistes per calibrar la forma i examinar-se abans del Tour. L’UCI va cancel·lar dimecres tota la competició mundial fins a l’1 de juny i el Dauphiné començava el 31 de maig a la ciutat de Clermont-Ferrand.

Poca preparació física

Aquesta suspensió agreuja encara més la preparació dels ciclistes de cara al Tour. És impensable que els corredors es puguin enfrontar a tres setmanes de titànica lluita sense haver disputat abans, almenys, una carrera d’una setmana, com era el cas del Dauphiné. Ara només els queda com a prova important i preparatòria el mes de juny, la Volta a Suïssa. Però allà no hi caben tots, tot i que s’estudiï l’opció de disputar-se amb equips de 10 ciclistes, en comptes dels set que contempla un reglament que es pot canviar.

En un calendari mundial en el qual s’ha suspès tot; des dels Jocs Olímpics fins a Wimbledon passant per la Champions i sense oblidar les carreres de F-1 i MotoGP, el Tour, com si fos el mític actor Gary Cooper a ‘Sol davant el perill’, s’ha plantejat la batalla de convertir-se en l’únic gran supervivent del planeta esportiu davant el flagell del coronavirus.

«La realitat és la que hi ha, amb centenars de morts cada dia. Ara, desgraciadament, és impensable que es pugui córrer, tot i que tots estiguem buscant fórmules»

Eusebio Unzué

Mànager de l’equip Movistar

Notícies relacionades

No obstant, el pessimisme és la nota predominant portes enfora del Tour. Els ciclistes no poden sortir a la carretera i es mantenen mínimament en forma a base d’esgotadores sessions de ‘rodet’ (l’aparell que converteix en estàtica la bici de competició). Alguns d’ells, com Egan Bernal, últim guanyador de la volta francesa, han decidit liquidar els entrenaments a casa, totalment desmotivats. Queden menys de tres mesos perquè tots es reuneixin a Niça i cada vegada sembla més difícil.

«Tots estem buscant fórmules. Però la realitat és la que hi ha, amb centenars de morts cada dia. Ara, desgraciadament, és impensable que es pugui córrer el Tour i, tot i que sembli que falta molt per a l’inici, la sortida cada vegada és més a prop. S’hauria de produir un gran canvi en la situació actual», afirma Eusebio Unzué, mànager del Movistar, amb gran pena i, desgraciadament, amb poca fe.