EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Les federacions acorden amb la UEFA acabar les lligues nacionals

El nou pla dibuixa l'escenari, si el virus ho permet, de reprendre el futbol al juny o inicis de juliol per poder acabar totes les competicions

rtapounet51212728 uefa president aleksander ceferin gestures during a press co191206172043

rtapounet51212728 uefa president aleksander ceferin gestures during a press co191206172043 / FABRICE COFFRINI

3
Es llegeix en minuts
Marcos López / Joan Domènech

El coronavirus avança descontrolat pel món, mentre el futbol, igual com tots els esports, continua paralitzat, atrapat en una crisi que mai podia imaginar. La UEFA, després d’una reunió via telemàtica realitzada aquest dimecres amb les 55 federacions, va decidir netejar el calendari de les seleccions (l’Eurocopa del 2020 ja va ser desplaçada al 2021), cedint també les finestres de les seleccions (hi havia dues dates reservades al juny) per acabar l’actual temporada com sigui. I quan sigui.

Aquesta és la prioritat, tant esportiva com econòmica. Però no depèn, òbviament, de la UEFA. Ni tampoc de les federacions o dels clubs. Només depèn de l’evolució de la pandèmia que ha obligat a tancar tot l’esport mundial, Wimbledon inclòs, un llegendari torneig de tennis que només havia sigut detingut per les guerres mundials, com els Jocs Olímpics. Però la tercera guerra que viu el planeta està sent devastadora. I els calendaris, obligats per la terrible força del virus, passen de ser sòlids a líquids.

Tot provisional

Cada dia hi ha reunions telemàtiques, cada hi ha nous plans, però cada dia tot resulta molt més provisional. Per als clubs i federacions l’objectiu és acabar les competicions en joc, tot i que hagi d’adoptar nous formats, molt més curts, per aprofitar al màxim les dates, si és que existeixen, clar.

Estan en joc 7.000 milions d’euros, el 30% dels ingressos que havia de percebre per l’actual campanya. En el cas d’Espanya la xifra seria de 700 milions el que posaria en perill la sostenibilitat econòmica del model, entès com fins ara.

Reordenar el calendari

En aquesta reunió, la UEFA va acordar no només netejar les cites de seleccions, com va informar després la federació espanyola, sinó que també va traslladar l’Europeu sub-21 del pròxim any al 2022, un moviment que també va executar amb l’Eurocopa femenina (del 2021 al 2022) en una obligada «reordenació del calendari per poder complir amb tots els compromisos».

Després, l’organisme europeu va recalcar que «està treballant sobre dos escenaris» per intentar reprendre el futbol. «D’una banda, poder reprendre la competició a començaments de juny». Aquest és el primer, supeditat, per descomptat, a l’evolució del virus. «L’altre és que la pilota es pugui posar a rodar a finals del mateix mes de juny o a principis de juliol».

A porta tancada

Aquesta proposta llançada per la UEFA permetria incloure els partits de les diverses Lligues nacionals, la Champions i l’Europa League en un estiu inusual perquè hi hauria «futbol al juliol i a l’agost». La idea de l’organisme europeu passa perquè aquests partits, si ho permet la pandèmia, es disputin a porta tancada en una sortida gradual del confinament mantenint l’estructura de la Lliga en els caps de setmana i la Champions entre setmana.

Si es complís el pla de la UEFA, la Lliga espanyola podria començar a mitjans del pròxim mes de setembre

Notícies relacionades

I això, òbviament, faria córrer tot el calendari de la pròxima temporada i provocaria, per exemple, que la Lliga 21-22 s’iniciï a meitat de setembre i la fase de grups de la Champions arrenqui a l’octubre, per la qual cosa es comprimiria encara més el nou curs amb l’horitzó de l’Eurocopa i la Copa Amèrica (totes dues traslladades al 2021). Però això és un assumpte menor ara mateix perquè el transcendent és acabar com sigui el que queda, assumint que tots aquests plans estan en mans del virus.

A Anglaterra, mentrestant, ja es comencen a alçar les veus crítiques cap a la Premier, que no ha executat cap rebaixa salarial en els seus clubs. Els jugadors del Barça, Juventus i Bayern de Munic i Olympique de Lió són els primers dels grans clubs europeus que han assumit les retallades, mentre Tottenham, Newcastle, Bournemouth i Norwich sí que han adoptat mesures per reduir l’impacte. Però només afecten els treballadors no esportius. De moment, els sous dels futbolistes de la Premier encara no s’han vist afectats.

Temes:

Coronavirus UEFA