aplaudiment a la sensatesa

«Totalment d'acord amb ajornar els Jocs Olímpics de Tòquio al 2021»

Representants dels estaments esportius, seleccionadors i atletes assumeixen la decisió d'ajornar un any els Jocs de Tòquio

combo-iosu

combo-iosu

7
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La decisió d’ajornar els Jocs Olímpics i Paraolímpics de Tòquio a l’estiu del 2021 a causa de la pandèmia del coronavirus ha rebut aplaudiments i elogis a la sensatesa sobre la tossuderia dels organitzadors dels Jocs que ja no se celebraran entre el 24 de juliol i 9 d’agost a la capital del Japó. 

L’anunci ha arribat després que en les últimes dates sorgissin veus prestigioses de l’esport i l’olimpisme que aconsellaven una suspensió mentre duri l’hecatombe sanitària. Comitès olímpics del Canadà, els Estats Units i Austràlia ja havia dit que no acudirien a la cita de Tòquio. La relació de baixes, sustentades en la falta de preparació dels atletes, l’amenaça per a la salut i la inutilitat dels controls antidopatge, ja anunciaven el que ha passat aquest matí del 24 de març.

Les reaccions en l’esport espanyol i internacional recorren xats, xarxes socials, webs i mitjans de comunicació. 

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, va assegurar que la decisió del Comitè Olímpic Internacional (COI) i del Govern del Japó és «bona per als esportistes espanyols perquè acaba amb la incertesa que sentia tota la família olímpica». En declaracions a TVE, Blanco va celebrar que hagin prioritzat «els criteris de salut i d’igualtat», donada la pandèmia de Covid-19 que s’estén pel món i que colpeja amb duresa Espanya.  «No es pot competir si no tens les mateixes condicions per poder entrenar i els nostres esportistes no tenen aquestes condicions». 

El Consell Superior d’Esports (CSD) va afirmar que l’ajornament «és la millor decisió», que considerava «inevitable» i «lògica» des de fa uns dies. «Ens afligeix, perquè és reflex de la gravetat de l’emergència sanitària que viu el món, però el COI ha fet el correcte. La situació feia inviable que es poguessin disputar en igualtat de condicions i amb garanties de protecció de la salut per als esportistes», va assenyalar la presidenta de l’organisme, Irene Lozano, en un comunicat.

El president de la Federació Internacional de Natació (FINA), Julio César Maglione, va assegurar que està «totalment d’acord» amb la decisió. «Hem seguit les línies del COI i seguirem les línies del president Thomas Bach». Maglione va subratllar que la FINA adequarà el Mundial de Natació que s’ha de disputar a Fukuoka, previst per al juliol i l’agost de l’any que ve, segons el que resolguin el COI, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el primer ministre del Japó, Shinzo Abe. «Els únics que poden dictaminar una data per a això són «la vida, el món i el coronavirus». 

La secretària d’Estat Irene Lozano / EFE

El brasiler Andrew Parsons, president del Comitè Paralímpic Internacional, va declarar que «és el correcte perquè la salut ha de ser sempre la prioritat número u», i va remarcar que «continuar perseguint el somni aquest any no tenia sentit». «L’esport no és el més important ara mateix, però preservar la vida humana sí que ho és».

La Federació Internacional de Tennis (FIT), a través d’un comunicat en xarxes socials firmat pel seu president David Haggerty, recolza la decisió del COI. «La FIT continuarà col·laborant plenament amb el COI i el CPI fins al 2021. Esperem veure tots els atletes, voluntaris i aficionats quan sigui segur per a nosaltres reunir-nos i participar en els Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio el 2020».

La capitana de la selecció femenina d’hoquei, María López, va assegurar que la decisió «és la millor malgrat la frustració», ja que així «tots els esportistes podran arribar en les millors condicions. Malgrat la frustració que et treguin uns Jocs a quatre mesos després de tots aquests anys de treball».

Ana Peleteiro, campiona europea de triple salt / PAOLO AGUILAR (EFE)

L’atleta espanyola Ana Peleteiro, a través d’Instagram: «Aquest canvi d’última hora podria provocar en mi un sentiment de frustració, però jo prefereixo portar-lo a l’esperança i veure aquesta situació com una oportunitat per arribar als que espero que siguin els meus primers Jocs Olímpics més ben preparada i amb més maduresa. Els plans futurs hauran d’esperar, però sent aquesta la raó, la veritat és que no sap greu ni una miqueta haver d’ajornar-ho tot 365 dies. No hi ha mal que per bé no vingui», va afirmar la vigent campiona d’Espanya de triple salt.

El capità de la selecció d’hoquei, Miki Delàs: «És el més assenyat, s’ha de ser conscient de quina és la prioritat. Els Jocs són un somni per a qualsevol jugador d’hoquei, però els esportistes hem de ser conscients que per davant hi ha la societat. La situació en la qual érem no era la millor per preparar uns Jocs a quatre mesos vista. Ara s’ha de tornar a planificar, esperar una mica, tenir paciència i quan se sàpiguen les dates decidir quina és la millor manera, sempre que les condicions del món en general i les de Tòquio siguin les idònies. 

La nedadora italiana Federica Pellegrini, or olímpic als 200 metres lliure de Pequín 2008: «Estic una mica en un dilema. D’una banda, hauré de nedar un altre any, sembla un acudit, el destí. No puc acabar de nedar. És lògic que si no hagués passat tot això hauria preferit competir aquest any, però considerant que molts atletes no poden entrenar, haurien sigut uns Jocs alterats. ¡Tant de bo el meu cos aguanti un any més!».

El seleccionador argentí d’handbol, l’espanyol Manolo Cadenas: «Si els experts creuen que és la millor solució, l’entenc i l’accepto. Tot i que a mi, personalment, m’hauria agradat que es poguessin celebrar abans. Hi havia molts esportistes que d’acabar la seva carrera en aquests Jocs i per a ells, que es posposin un any, suposarà una dificultat, que se celebrincom més aviat millor».

El seleccionador espanyol d’handbol, Jordi Ribera, va qualificar de «coherent» la decisió. «Tenim un equip que en aquests moments estava en una situació molt bona, sobretot, de moment de joc que travessem i ara parlem que els Jocs se celebraran d’aquí un any i escaig i s’haurà de veure llavors com estaran els jugadors».

El capità de la selecció espanyola d’handbol, Raúl Entrerríos, va qualificar d’«històrica» la decisió del COI d’ajornar un any els Jocs de Tòquio i va afirmar que «la salut de les persones és el més important». «És una decisió històrica, però quan es fa per un motiu tan important com la salut de les persones, no hi ha més que dir. Això és per sobre de tot i, per descomptat, per sobre de l’esport».

Entrerríos tenia previst posar fi a la seva carrera esportiva a la conclusió de Tòquio, una decisió que el jugador del Barça va deixar entreveure que es podria replantejar després de l’ajornament de la cita olímpica.

El belga Greg Van Avermaet, campió olímpic en ruta, lamenta no poder defensar el títol el pròxim estiu a Tòquio, però entén i recolza la decisió. «Òbviament és decebedor l’ajornament dels Jocs Olímpics, ja que eren un gran objectiu per a mi aquest any, però recolzo completament la decisió, ja que està clar en un moment com aquest que la salut i la seguretat són la prioritat més gran, i no hauria sigut possible organitzar de manera segura amb milers de persones procedents de tot arreu del món».

El seleccionador espanyol d’equip masculí espanyol de waterpolo, David Martín:  «El sentit comú ha arribat a totes les institucions, sobretot al COI. El que està passant és una cosa excepcional i així és molt, molt complicat organitzar uns Jocs Olímpics amb la tranquil·litat necessària que ho mereixen».

El Comitè Paralímpic Espanyol, a través d’un comunicat, «recolza totalment la decisió i comparteix tots i cada un dels motius que han portat a l’ajornament d’un esdeveniment tan important com uns Jocs». «La lògica i el sentit comú és el que ha premiat en aquesta ocasió i ja només es pensa a preparar-ho tot perquè el 2021 sigui un any extraordinari amb Tòquio com a epicentre de l’esport mundial».

Notícies relacionades

La nedadora paralímpica Teresa Perales: «Al principi hi havia diverses opcions. Una de descartada era la cancel·lació, una altra era fer-ho al setembre que semblava precipitat perquè és difícil posar-te en forma en poc temps i s’han de fer mínimes i l’última retardar-los. La segona era complicada perquè només el 40% d’esportistes estaven classificats per a Tòquio. Per això em sembla el més adequat».

Teresa Perales, campioníssima dels Paraolímpics / EFE

La FIFA va donar la benvinguda i es va mostrar a favor de la decisió del COI. «La família de la FIFA creu que la salut i el benestar de totes les persones vinculades a l’activitat esportiva ha de ser sempre la prioritat més alta, per la qual cosa donem la benvinguda a la decisió d’avui del COI». «Més enllà de la decisió del COI, la FIFA treballarà amb els grups d’interès per fer front tots els aspectes relatius a la reubicació dels Jocs en el calendari».