pas per la igualtat

Els Jocs Olímpics tindran dos abanderats, un home i una dona, per país a partir de Tòquio 2020

El COI canvia la norma perquè totes les delegacions estiguin encapçalades per una dona i un home

Belmonte i Craviotto podrien ser els elegits per portar la bandera en la inauguració

zentauroepp52640118 nadal abanderado200305113437

zentauroepp52640118 nadal abanderado200305113437 / Sergei Ilnitsky

2
Es llegeix en minuts
Ainhoa Gutiérrez

El president del Comitè Olímpic Internacional (COI)Thomas Bach, va anunciar la nit del dimecres que en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 tots els països tindran l’obligació de tenir dos capdavanters en la cerimònia d’inauguracióun home i una dona, per posar en marxa la igualtat de gènere en l’àmbit esportiu.

En aquesta ocasió, els possibles candidats a portar la bandera espanyola són el piragüista Saúl Craviotto i la nedadora Mireia Belmonte. En els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, l’any 2016, va ser Rafa Nadal qui va tenir l’oportunitat d’inaugurar aquesta cerimònia. El 1992, va ser el llavors príncep Felip com a membre de l’equip de vela. 

«Per primera vegada en la història hi haurà d’haver almenys una atleta i un atleta en cada un dels 206 equips, i a l’equip de refugiats». A més, hem decidit canviar el protocol olímpic per permetre que una esportista i un esportista del mateix país puguin portar junts la seva bandera durant la cerimònia d’inauguració», va assenyalar Bach en una roda de premsa al final de dos dies de reunions de l’executiva del COI. 

Així, doncs, Saúl Craviotto, no serà l’únic esportista que porti en aquesta ocasió la bandera d’inauguració, sinó que és possible que Mireia Belmonte l’acompanyi. «És el més gran per a un esportista, i només ho han sigut dues dones, Cristina (la infanta) a Seül, el 1988, i Isabel Fernández a Atenes, el 2004. Ja és hora que n’hi hagi una tercera. Sé que puc ser jo, crec que tinc un palmarès bastant complet, tot i que hi ha tan bons esportistes que serà difícil», va manifestar la nedadora.

Lydia Valentín, dues vegades campiona en l’Europeu d’Halterofília, també és una de les principals candidates per portar la bandera en la cerimònia d’inauguració de Tòquio 2020. 

Anteriors cites

En els Jocs Olímpics del 2012 a Londres ja es va aconseguir que tots els equips incloguessin almenys una dona, fins i tot països que no ho havien fet fins aleshores com l’Aràbia Saudita, Qatar o Brunei, però en aquesta ocasió només hi va haver equips íntegrament femenins. 

En els primers Jocs de la història moderna, els d’Atenes del 1896, no hi va haver dones atletes, però en els següents, els de París, el 1900hi van participar les 22 primeres

Notícies relacionades

Felip VI va ser abanderat de la delegació espanyola als Jocs Olímpics de Barcelona, el 1992. La vela era una de les seves grans aficions i, el 1990, va quedar cinquè al Campionat del Món de Vela, una cosa que el va portar que dos anys després fos seleccionat per participar en els Jocs d’aquell mateix any, on va quedar en sisè lloc en la classe de Soling. 

Fa quatre anys, als Jocs de Río, va ocupar aquest lloc Rafa Nadal. En els de Londres 2012 ho hauria pogut ser, però l’hi va impedir una lesió.