El Tribunal d'Estrasburg ratifica la inhabilitació de Platini

La Sala remarca la gravetat de les infraccions comeses per l'expresident de la UEFA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Europeu de Drets Humans va rebutjar aquest dijous la demanda del francès Michel Platini, expresident de la UEFA, contra Suïssa per la sanció que li va imposar la FIFA per un cas de corrupció econòmica i va concloure que «no va ser excessiva ni arbitrària». La Sala Tercera de la cort europea, que va prendre la seva decisió per unanimitat, explica que el Tribunal Federal suís va dictaminar «en vista de la gravetat de les infraccions comeses» per Platini, del lloc dirigent que ocupava i de «la necessitat de restablir la reputació» del futbol i la de la FIFA.

Estima que els òrgans judicials suïssos van tenir en compte tots els interessos en joc per confirmar la mesura sancionadora adoptada per la FIFA (vuit anys de suspensió de tota activitat vinculada al futbol) i reduïda després (a quatre anys) pel Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS).

Contra aquesta decisió d’inadmissió no cap recurs davant del Tribunal d’Estrasburg.

Totes les garanties

Per això, l’excapità de la selecció francesa «va tenir totes les garanties institucionals i processals internes, que li van permetre impugnar la decisió de la FIFA i fer valer les seves queixes.»

Blatter i Plantini, en un congrés de la FIFA / PATRICK B. KRAEMER  (AP) 

Platini va ser elegit el 2007 president de la UEFA i va exercir de vicepresident de la FIFA. Aquesta organització, amb seu a Suïssa, li va obrir un procediment disciplinari el 2015 per un suposat suplement salarial rebut el 2011. D’acord amb les seves conclusions, aquest complement de gairebé dos milions d’euros el va rebre en el marc d’un contracte verbal amb el president de la FIFA, per les activitats de conseller que va exercir entre 1998 i 2002.

La Comissió d’Ètica de la FIFA el va condemnar inicialment a vuit anys d’inhabilitació per exercir qualsevol activitat lligada al futbol nacional o internacional i a una multa de 80.000 francs suïssos (uns 75.000 euros). La Comissió d’Apel·lació va rebaixar després la suspensió a sis anys.

El recurs

Platini va recórrer posteriorment al TAS i va al·legar que els articles del Codi d’Ètica de la FIFA «no s’aplicaven en el moment de la comissió dels fets» i que la sanció li semblava «excessiva».

El TAS va reduir la sanció a quatre anys d’inhabilitació, període que ja s’ha complert, i a 60.000 francs suïssos (uns 56.000 euros) de multa.

El demandant va apel·lar davant del Tribunal Federal suís, que va confirmar la decisió del TAS amb l’argument que la prohibició per exercir càrrecs «no semblava excessiva», tenint en compte l’edat de Platini (61 anys el 2015).

Notícies relacionades

El francès va demandar Suïssa el 2018 davant del Tribunal d’Estrasburg, a l’entendre que no s’havia protegit el seu dret a un judici just, que s’havia infringit el principi que no hi pot haver una pena que no estigui contemplada en la normativa i que tampoc s’havia respectat el seu dret al respecte de la vida privada i familiar.

Contra aquesta decisió d’inadmissió no cap recurs davant del Tribunal d’Estrasburg.

Temes:

FIFA