EL PARTIT DE L'RCDE STADIUM

Un cop de cap de Raúl de Tomás catapulta l'Espanyol

L'equip periquito s'emporta la batalla contra el Mallorca i progressa cap a la permanència (1-0)

rpaniagua52207355 grafcat1110  cornella  barcelona   09 02 2020   el jugador d200209135953

rpaniagua52207355 grafcat1110 cornella barcelona 09 02 2020 el jugador d200209135953 / G Loinaz

4

No era l’últim partit de la temporada ni una final sense remei, però el dramatisme es va percebre des del primer segon fins a l’últim. L’Espanyol  va sortir victoriós en la batalla per la permanència contra el Mallorca  (1-0) gràcies a un cop de cap de l’impagable Raúl de Tomás. El davanter madrileny va arribar per salvar els periquitos i està complint de meravella. Quart partit de Lliga i quart gol. Abelardo va venir amb la mateixa missió i tampoc està fallant. L’Espanyol està més viu que mai.

El «sí que es pot» va tornar a retrunyir a Cornellà. Nou mesos van haver d’esperar els seguidors blanc-i-blaus per tornar a disfrutar d’un triomf del seu equip com a local a la Lliga. En l’anterior ocasió, el 18 de maig passat, l’estadi va explotar amb la victòria davant de la Reial Societat que obria les portes d’Europa en el tancament del campionat. Aquest diumenge no es va aconseguir cap objectiu, però l’alleujament va ser tremend quan el fanfarró Mateu Lahoz va decretar el final del xoc.

Sofriment assegurat

Era un partit de «sis punts», com ho va definir el Pitu, un tècnic que ja suma més en la seva etapa que Machín i Gallego. És cert que els seus antecessors no tenien el gran RDT, l’home que marca el camí cap a la salvació d’un Espanyol que es va treure una llosa de sobre amb la primera victòria a casa del torneig. Amb sortides complicades com la de la pròxima jornada al Pizjuán, la salvació passa per Cornellà, on esperen rivals de la zona mitjana-baixa com Alavés, Llevant, Leganés, Eibar i el Celta en l’última jornada.

«L’afició va aconseguir part del gol. Són tres punts que ens acosten a l’objectiu», va dir Abelardo

El sofriment està assegurat. És una cosa que va inclòs en l’ADN periquito. N’hi ha prou amb fer un cop d’ull al duel davant del Mallorca amb el cop de cap de Budimir que va marxar fregant el pal en el minut 91. Si aquesta pilota hagués entrat hauria causat un suïcidi col·lectiu en un estadi amb 32.084 espectadors, la segona millor entrada de la temporada, només superada pel derbi.

L’Espanyol va anar de menys a més. El duel entre el pitjor local i el pitjor visitant va començar amb molt moviment. Animat pel fantàstic ambient i poc després del mosaic que va donar la benvinguda als jugadors, l’equip es va poder avançar per la via ràpida. Amb prou feines havien passat dos minuts quan una passada d’Embarba va ser rematada malament per Darder. RDT era just al darrere per empènyer a la xarxa.

Abelardo aplaudeix els seus jugadors en el partit davant del Mallorca / Efe

El miracle del VAR

No va frenar l’Espanyol en aquesta posada en escena esperançadora que també va tenir el seu ensurt pertinent amb un xut de Budimir tapat per Cabrera just abans d’una altra gran ocasió local protagonitzada per Calleri i RDT. Els ‘germans’ tampoc van encertar: l’argentí va topar amb Reina i el madrileny va errar en el rebuig posterior.

L’equip blanc-i-blau es va treure una llosa de sobre amb el primer triomf de la Lliga a casa

Tenia bona pinta el xoc amb tres oportunitats en vuit minuts, però aviat van arribar els nervis, les imprecisions i la sensació de ser un partit realment transcendent. L’Espanyol es va trobar amb un miracle quan un penal de Marc Roca sobre Budimir es va transformar en un córner (m. 11) gràcies al VAR. Abans de l’empenta del del planter la pilota havia sortit per mil·límetres per la línia de fons.

Lluny d’envalentir-se per aquesta afortunada concessió, l’equip d’Abelardo es va intimidar i només va tornar a generar perill en una jugada salvada pel central Valjent quan Raúl de Tomás tenia el fusell a punt. El Mallorca es va deixar anar, va jugar amb més criteri que els periquitos i el duel va arribar al descans amb algun tímid xiulet d’una afició que esperava més.

Últim ensurt

La pujada va arribar després del descans. RDT es va acostar a la banqueta al minut 50 i l’afició va contenir l’alè. ¿S’havia lesionat l’estrella? Falsa alarma. Només es volia canviar les botes. Poc després, una acció de fúria de Dídac Vilà va propiciar la centrada de Darder que el golejador periquito va enviar a la xarxa amb un cop de cap letal. La grada va esclatar d’alegria, l’Espanyol va millorar la seva imatge i el centrecampista balear va acariciar el segon després d’una gran passada de Vargas, que va tornar a ser suplent.

El cop de cap de Budimir en el temps afegit va ser l’últim ensurt per a un equip que va saber patir. El primer triomf a casa va arribar tard. Al febrer, en el partit número 12, però no serà l’últim. «L’afició va aconseguir part del gol. Hem de disfrutar la victòria. Veure la cara de felicitat dels meus jugadors m’enorgulleix. Són tres punts que ens acosten a l’objectiu, però no hem fet absolutament res. Continuarem lluitant». Paraula d’Abelardo.

Espanyol, 1; Mallorca, 0

ESPANYOL: Diego López (6); Javi López (5), Bernardo (5), Cabrera (7), Dídac (8); Darder (7), David López (6), Marc Roca (6), Embarba (6); Raúl de Tomás (9), Calleri (6). Entrenador: Abelardo Fernández (7). Canvis: Vargas (6) per Calleri (m. 65); Víctor Sánchez (5) per David López (m. 72); Víctor Gómez (sc) per Darder (m. 83).