LA TECNOLOGIA EN EL FUTBOL EUROPEU
«El VAR és una gran mentida»
El videoarbitratge col·lecciona crítiques a les lligues europees, començant per la Premier, indignada pels fores de joc mil·limètrics
rpaniagua51834419 18 january 2020 england manchester a manchester city fan 200124181007 /
El malestar amb el VAR no és una cosa exclusiva de la Lliga espanyola. El videoarbitratge s’utilitza en tots els grans campionats europeus i les crítiques són unànimes. Solen emmascarar-se fent referència a una mala aplicació de la tecnologia i la següent petició és una revisió de les normes, però la conclusió global és que el VAR no ha millorat gran cosa. Ni a Alemanya, ni a França, ni a Itàlia ni a Anglaterra, on s’ha estrenat aquesta temporada. La Premier clama contra un sistema obtús.
El tram nadalenc va ser el millor exemple de la convulsió que es viu a Anglaterra amb una innovació defensada al principi per alguns tècnics i vilipendiada ara per gairebé tothom, començant per Pep Guardiola. «El VAR és un desastre total. Cada cap de setmana falla. Per sort, la pròxima campanya funcionarà molt millor», va dir el tècnic del City després del partit contra el Sheffield United del 29 de desembre.
«Això ja no és futbol»
La queixa del tècnic català tenia substància, ja que el seu equip va guanyar per 2-0 i Guardiola es va referir a un gol anul·lat al rival per un fora de joc mil·limètric impossible de veure. Aquesta situació va causar que els seguidors dels dos equips s’unissin en un càntic contundent contra el VAR: «Això ja no és futbol».
Els seguidors del City mostren el seu malestar amb el VAR durant el partit davant el Crystal Palace de la setmana passada /
No ha sigut l’única crítica de Guardiola, que va perdre les formes, per exemple, en el duel davant el Liverpool del novembre. A Anfield sí que va patir una patacada (3-1) i va carregar durament contra el cap dels àrbitres del VAR, Mike Riley, per dues mans d’Alexander-Arnold. Aquella derrota va deixar el City a nou punts dels ‘reds’. Ara està a 16.
L’evasió dels àrbitres
El sistema de la Premier té diferències amb l’espanyol. La seva principal virtut és que és més ràpid i l’espectador pot veure les línies del fora de joc gairebé immediatament. L’àrbitre principal, no obstant, no pot consultar les jugades en una pantalla com sí que es fa a Espanya. La decisió la pren l’assistent del VAR a la sala d’imatges i li comunica al col·legiat del partit.
«El VAR mata el joc, només hauria de valer si els 65.000 espectadors de l’estadi coincideixen», diu Mourinho
José Mourinho ha sigut un dels més durs amb el protocol anglès. «Ens van ensenyar que només era per a un error obvi. S’està aplicant malament. El VAR mata el joc. Només hauria de valer si els 65.000 espectadors de l’estadi coincideixen, però no és així. És una gran mentida», va afirmar el preparador del Tottenham, que advoca, fins i tot, per un canvi de nom. «Els àrbitres ja no són àrbitres. Crec que el VAR hauria de modificar les seves sigles perquè no és un ajudant del col·legiat. Cal eliminar la paraula ‘assistant’ perquè són els autèntics àrbitres».
«Ja res és com abans»
Fins i tot Jurgen Klopp, el tècnic del líder, critica aquesta evasió. «Ja res és com abans. L’àrbitre ja no pren decisions. Aquí tenim un problema greu», va apuntar l’entrenador del Liverpool després d’un empat contra l’United. Més callat va estar en el seu triomf per la mínima del 29 de desembre davant un Wolverhampton que va empatar amb un gol anul·lat per una posició ajustadíssima.
Klopp i Guardiola, en un partit entre el Liverpoool i el City /
Els fores de joc són el gran cavall de batalla de la Premier. Només en la jornada del Boxing Day es van acumular queixes del Brighton, el Norwich, el Sheffield, el Crystal Palace i el Wolverhampton per situacions que reforcen la tesi d’Aleksander Ceferin, el president de la UEFA, un dels més crítics amb el VAR. «Si tens el nas gran estaràs sempre en fora de joc. A més, les línies les dibuixen des de la sala. És subjectiu. El nostre propòsit serà donar un marge de 10 o 20 centímetres. Per mi no és correcte xiular un fora de joc si ho és per un centímetre», va dir el dirigent eslovè.
«L’àrbitre no és un psiquiatre»
Ceferin no s’atura en aquest aspecte. També apunta cap a les mans revelant un experiment. En una trobada amb els millors tècnics del món, el cap de l’arbitratge de la UEFA, Roberto Rosetti, va posar un vídeo amb una possible mà que va sotmetre a votació. «La meitat va dir que sí i l’altra meitat, que no. És una regla que no està clara. ¡No sabem res! L’àrbitre no és un psiquiatre que sàpiga si ho has fet a propòsit o no».
«Si tens el nas gran sempre estaràs en fora de joc. Cal posar un marge de 10 o 20 centímetres», afirma Ceferin
Malgrat les seves queixes, el president de la UEFA no veu possible fer marxa enrere. «M’hauria agradat que el futbol es mantingués com va ser durant 100 anys. No soc fan del VAR, però si diem ara que el traiem ens maten», reconeix Ceferin.
Entre els països resistents hi ha Dinamarca, que introduirà un VAR molt ‘light’ el curs que ve. La seva idea és decidir en un màxim de 25 segons amb una mitjana d’una actuació cada tres partits. «El nostre sistema només entrarà en errors clamorosos. No creiem que un fora de joc pel dit gros del peu avançat ho sigui», va resumir Michael Johansen, president dels àrbitres danesos.
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- LA GRAN CITA NÀUTICA BCN encén el ‘far al món’ en la inauguració de la Copa Amèrica
- Fenomen extrem als EUA Florida pateix el Milton però evita el pitjor escenari
- L’esquerra s’imposa a la ‘sociovergència’
- La ‘BCN dels 5 milions’ hauria d’anar més enllà del que necessita Barcelona"
- Joan Martínez: "Un trastorn mental és només una etiqueta, no defineix la persona"
- COMUNICACIÓ Prensa Ibérica celebra la sevaFesta de l’Espanya Plural
- Un país divers que persegueix el consens
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Medi ambient Detectada una lloba a Catalunya per primera vegada des del 2008