ACCIÓ REIVINDICATIVA

L'esport català diu prou

Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, reclama l'1% dels pressupostos de la Generalitat

El conseller d'Economia no s'ha reunit amb Esteva, tot i que des de la UFEC continuen insistint en una trobada formal per negociar

esport-catal

esport-catal

3
Es llegeix en minuts
Arnau Carballo

L’esport català s’ha concentrat a la seu del Departament de la Vicepresidència d’Economia i Hisenda per protestar contra les retallades que pateixen des de fa una dècada i, a més, per reclamar l’1% dels pressupostos de la Generalitat del 2020, que encara s’han d’aprovar.

L’acció reivindicativa ha tingut com a propòsit denunciar públicament el menyspreu que pateix l’esport català. Del 2009 al 2020 les polítiques cap a l’esport han tingut unes retallades del 70%. 

La relació amb la Conselleria no és del tot bona. La UFEC ha enviat cinc cartes al Govern perquè escoltin les seves demandes i, de moment, Esteva no s’ha pogut reunir amb el conseller d’Economia. No hi ha hagut cap reunió entre el conseller i president de la UFEC després de la concentració, tot i que es continuarà insistint per aconseguir una trobada formal entre les dues parts implicades.

Concentració a la seu de la Conselleria d’Economia

Unes cinquanta persones, que representen els diferents membres de les federacions catalanes juntament amb els clubs, els dirigents esportius i els treballadors s’han reunit per reclamar un tracte diferent respecte al finançament que reben de la Generalitat de Catalunya. Cada manifestant ha portat una cartolina groga amb la frase «Volem l’1%». 

Els representants de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya exigeixen l’1% dels pressupostos per millorar la salut de l’esport català, ja que la pràctica de l’esport serà més accessible si s’hi destinen més diners. «Les reivindicacions continuaran fins que no s’escoltin les demandes del sector esportiu», ha explicat Esteva. 

Les exigències de la UFEC són molt clares. Necessiten més diners per millorar la situació de l’esport i poder impulsar totes les mesures perquè l’esport català sigui «just i digne». Un dels problemes dels pocs diners que reben les diferents federacions és la precarietat permanent. Totes aquelles federacions d’esports minoritaris podrien desaparèixer si els ajuts no augmenten. La UFEC té un total de 71 federacions i més de 700.000 federats. Un altre dels problemes és que se n’estan anant practicants d’alt nivell per la poca inversió en l’esport català, i les polítiques destinades a la integració dels immigrants gràcies a l’esport podrien desaparèixer.

Catalunya, molt allunyada d’Europa

El finançament de l’esport a països europeus com ara Suècia, Estònia, els Països Baixos i França és infinitament superior comparat amb Catalunya. La mitjana europea està en uns 200 euros per habitant, que contrasta amb els 8,14 euros que rep cada català. Un suec de mitjana rep 256 euros destinats a l’esport i un neerlandès, 199. Fins i tot a la resta d’Espanya cada habitant té uns 98 euros. «Això és inadmissible. El 2009, Catalunya tenia 161 milions d’euros en matèria d’esport, ara tenim unes retallades del 70%», ha afirmat Esteva. 

Va ser el 2009 quan la Generalitat va destinar un total de 161,4 milions d’euros. En aquest 2020, la previsió de la part proporcional que els pressupostos del Govern destinarien a l’esport és molt inferior a la de fa 11 anys. Serien uns 43,68 milions la quantitat de diners que es donarien a l’esport català, una retallada del 40% respecte al 2019.

«La proposta de l’1% en la llei de l’esport està a la taula de la Conselleria d’Economia, però la realitat és que la retallada és d’un 40%. Si creuen en l’esport, que ens pressupostin».

Notícies relacionades

La UFEC s’ha reunit amb els agents implicats del Govern en relació amb la distribució dels pressupostos, tot i que Esteva ja ha advertit que, de moment, «els treu una targeta groga». Si finalment les negociacions i les demandes de l’1% cauen en sac foradat, Esteva ja ha advertit que impulsaran accions més contundents, com ara una vaga general de l’esport català. Estan convençuts que si és per defensar l’esport, i no hi haurà res ni ningú que els aturi en les seves contínues reivindicacions.

Un altre dels punts que no entenen, i és un bon motiu pel qual se senten maltractats per la Generalitat, és que els pressupostos han augmentat més de tres mil milions d’euros i, tot i així, el món de l’esport continua sense percebre una quantitat superior.