INJÚRIES DES DE LA GRADA

El futbol debat què ha de fer després del 'cas Zozúlia'

La suspensió del partit Rayo-Albacete estableix un precedent de difícil sortida

Polèmica perquè el crit «nazi» sigui més greu que el «Griezmann, 'more't'»

aguasch51395806 file photo  ukraine s roman zozulya  front  celebrates his g191216193809

aguasch51395806 file photo ukraine s roman zozulya front celebrates his g191216193809 / Konstantin Chernichkin

3
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

La suspensió del Rayo-Albacete després que la grada cridés nazi a Roman Zozúlia obre un debat acarnissat a les entranyes del gran espectacle de masses patri amb connotacions més socials que esportives, més filosòfiques que físiques, més idealistes que pràctiques, en tot l’espectre polític.

Per primera vegada en la història és per a un partit per crits des de la grada i, amb el precedent allà, la porta està oberta perquè altres col·legiats prenguin el camí de la suspensió davant d’exclamacions més o menys altisonants de la grada. ¿On se situa el llistó de la suspensió? ¿S’aturarà el clàssic si hi ha càntics altisonants? ¿És equiparable un insult sexista, racista o homòfob amb titllar algú de nazi?

Des del primer moment, es van mobilitzar tots els ressorts socials i polítics en defensa de paraules grandiloqüents que no els donen la raó. La dreta es va col·locar com a capdavantera de la lluita contra tota mena de faltes, insults, menyspreus... fins i tot en contra que algú sigui assenyalat per una ideologia. 

L’esquerra, en la seva defensa amb un atac cap endavant, va portar a col·lació un bon nombre d’aldarulls amb un ampli espectre: des de l’homofòbia generalitzada fins al racisme direccionat; que mai han provocat el que la paraula nazi a l’estadi de Vallecas. 

TAMBÉ AQUESTA TEMPORADA

La primera complexitat que acompanya l’incident és l’assimilació de «nazi» com l’insult que desencadena una primera acció històrica en el futbol espanyol, després que s’hagin escoltat insults a molts estadis, fins i tot aquesta temporada.

Segons declaracions del president de La Liga el 2017, quan Zozúlia no va arribar a jugar amb el Rayo; el nazisme i l’homosexualitat estan al mateix nivell d’injúria: «En el Rayo no volen nazis, ¿i si demà un altre equip no vol homosexuals?», va dir Javier Tebas enmig de la polèmica.

PRECEDENTS

Ningú mai ha forçat una cosa semblant a una suspensió, tot i que Samuel Eto’o ho va intentar a Saragossa el febrer del 2006. «No jugo més, no jugo més», repetia contrariat el camerunès camí del vestidor després de suportar insults racistes des de la grada de La Romareda. En aquesta ocasió, l’àrbitre el va dissuadir amb insistència sobre la gespa.

Entre els casos més vergonyosos destaca el càntic sexista que li va dedicar part de l’afició del Betis a Rubén Castro quan va ser detingut per violència de gènere: «Era una puta, s’ho mereixia. Ho vas fer bé», va cantar el Villamarín. El brasiler del Barça Dani Alves es va menjar un dels plàtans que li van llançar des de la grada del camp del Vila-real al 2014; i el porter del Rayo Wilfred el van enviar a recollir cotó després d’una impecable actuació al Bernabéu. 

L’últim cas va ser, a inicis de mes, els càntics de «Griezmann more’t» que va entonar amb insistència la grada sud del Metropolitano, un grup d’aficionats reincident. A l’antic Vicente Calderón es van cantar proclames censurables contra, entre d’altres, el jugador de l’Athletic Carlos Gurpegui al qual es referien com a «jonqui, jonqui», en un partit on el Frente Atlético també va entonar càntics contra els bascos: «Hem vingut a afusellar-vos, el resultat ens és igual», cantaven el 2011. En cap d’aquestes situacions, el col·legiat va considerar necessària la suspensió.

INSEGURETAT

Aquest dilluns es va conèixer l’acta del Rayo-Albacete, on es recull que el partit es va suspendre perquè «la coordinadora de seguretat va comunicar que les forces de seguretat no podien garantir la seguretat dels participants al partit en l’actual situació», diu el col·legiat José Antonio López Toca.

Notícies relacionades

El comitè de competició, que es reuneix aquest dimecres, ha de decidir entre donar el partit per perdut al Rayo, opció poc factible per l’actitud col·laborativa que descriu el col·legiat a l’acta; que es jugui la segona part restant a Vallecas sense públic, o que es traslladi a un estadi neutral.

«Això és una autèntica barbaritat», va dir Paco Jémez, tècnic del Rayo, davant de la possibilitat que li donin al seu equip el partit per perdut. «Aquest dimecres hi ha un partit molt important i s’haurà de tenir les orelles obertes, perquè el que és per a l’afició del Rayo és també per a les altres», va comentar amb referència al clàssic. «L’únic que demanem és que es garanteixi la integritat dels futbolistes», va reiterar Victor Varela, gerent de l’Albacete.

Temes:

Nazisme Futbol