La ressaca de l'últim premi a Messi

El martiri de Cristiano

La Juventus gesticula a compte de la Pilota d'Or per acompanyar la seva estrella, convertida en blanc de crítiques pel seu rendiment

zentauroepp51166226 juventus  cristiano ronaldo reacts during the italian serie 191204195554

zentauroepp51166226 juventus cristiano ronaldo reacts during the italian serie 191204195554 / Alessandro Di Marco

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Va guanyar Leo Messi la seva sisena Pilota d’Or i qui acapara titulars és Cristiano Ronaldo. El premi al millor futbolista de l’any que atorga la revista ‘France Football’ ha convertit el davanter portuguès (tercer en el rànquing) en el centred’una guerra mediàtica (i un punt teatral) entre el club que avui li paga la nòmina, la Juventus de Torí, i el que ho va estar fent fins fa un any i mig, el Reial Madrid. La polèmica ha servit (qui sap si no era aquesta la intenció) per mantenir sota els focus un jugador amb un rendiment esportiu que aquest curs ha patit una davallada notòria, fins al punt de posar en qüestió la seva condició de líder natural de l’equip ‘bianconero’ (en benefici de Dybala), d’enrarir la seva relació amb l’entrenador Maurizio Sarri i de suscitar la crítica pública i descarnada per part de persones vinculades al club torinès.

«Des de fa uns mesos, Ronaldo s’arrossega pel camp. Hauria de tenir la humilitat de reconèixer que a certa edat és més important descansar que jugar». Són paraules pronunciades dimarts, en declaracions a Sky Sports, per Nicola Amoruso, exfutbolista italià que va jugar quatre temporades en la Juventus. Amoruso no és, certament, una llegenda de la Vecchia Signora, però el seu judici no difereix gaire del que fa unes setmanes ja van expressar pesos pesants de la història ‘de la Juve’ com Fabio Capello («Cristiano és un gran campió, ningú ho discuteix, però no se’n va de ningú des de fa tres anys») o el brasiler Mazzola («últimament no regateja ningú, no és com Lionel Messi, que se’n va de quatre o cinc»).

«Això només està començant»

Les mencions a Messi resulten particularment feridores per al de Madeira. Dilluns a la nit, poc després que el capità blaugrana es convertís en el jugador amb més Pilotes d’Or de la història (Cristiano en té cinc), un periodista va preguntar al portuguès si la rivalitat que mantenen s’havia acabat. «¿Que si s’ha acabat? Això només està començant»,va respondre el lusità amb un grau d’altivesa inversament proporcional a la credibilitat de l’afirmació.

Des que va començar la temporada el 24 d’agost, Ronaldo ha marcat set gols i ha donat una assistència en els 16 partits que ha disputat. La seva mitjana anotadora és de 0,44 gols per trobada, per sota dels 0,65 dels que va fer de mitjana el curs passat i molt lluny del sorprenent 1,03 que va registrar en els seus 450 partits com a madridista. I tot i que és aventurat fer prediccions a la baixa sobre el rendiment d’un futbolista amb un gen competitiu tan afilat com el portuguès,no sembla gaire creïble que, quan falten dos mesos justos per fer 35 anys, els seus millors dies encara hagin d’arribar.

Absentista reincident

La desafiadora frase la va pronunciar Cristiano al final de la gala en què va ser reconegut com el jugador més valuós de l’última campanya de la Sèrie A. Una cerimònia que, oportunament, s’havia programat el mateix dia (i gairebé a la mateixa hora) que l’acte d’entrega de la Pilota d’Or al Teatre de Châtelet de París, de manera queel de Funchal va tenir un pretext per no assistir a la sisena coronació del rei Leo. Tot i que tampoc és que necessiti coartades per absentar-se cada vegada que el premi no hagi de ser per a ell. Ja ho va fer a finals de setembre a la gala del ‘The Best’ que va distingir també Messi, i en aquella ocasió es va limitar a penjar a Instagram una foto en la qual apareixia llegint en una butaca (?) mentre el seu fill feia els deures.

Notícies relacionades

En aquesta festa del Calcio en la qual Ronaldo va ser elegit MVP, el capità de la Juventus Giorgio Chiellini va acusar el Reial Madrid d’haver maniobrat per impedir que el portuguès aconseguís el premi de ‘France Football’ al millor jugador del 2018, que va anar a parar a Luka Modric. «Si Cristiano no va guanyar la Pilota d’Or l’any passat va ser perquè el Reial Madrid no va voler que la guanyés», va sentenciar. També el director esportiu del club torinès, Fabio Paratici, va suggerir que el lusità ha quedat fora dels guardons en els dos últims anys perquè «el Reial Madrid i el Barcelona tenen un gran pes» en aquestes decisions.

La Juventus acompanya la seva estrella encara que hagi de sortir a l’escenari a gesticular de manera desmesurada. Pot ser que aquesta sigui la millor prova que ni el club ni el jugador confien que això només està començant. Més aviat tot el contrari.