EUROPA LEAGUE

L'Espanyol segella el liderat sobre la botzina

Els periquitos allarguen a Hongria la seva ratxa europea amb un gol agònic de Darder

rpaniagua51130208 oscar melendo  centre  of espanyol celebrates with teammates191128215918

rpaniagua51130208 oscar melendo centre of espanyol celebrates with teammates191128215918 / Zsolt Szigetvary

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Amb un final apoteòsic i una bona dosi de fortuna. Així va segellar l’Espanyol  el liderat del grup, impulsat per l’encert de Diego López, l’oportunisme de Darder en l’últim sospir i el fantàstic partit d’un jugador del planter d’Esparreguera: Gonzalo Ávila Gordón, àlies Pipa. El jove va tenir una oportunitat al carril esquerre (la seva banda natural és la dreta) i va firmar una actució excel·lent que va resultar clau per empatar amb el Ferencváros (2-2) i certificar la primera plaça.

L’Espanyol no es jugarà res a l’última jornada del 12 de desembre, en què rebrà el CSKA de Moscou. Els periquitos es van assegurar el primer lloc i seran caps de sèrie en el sorteig del 16 de desembre a Nyon. El quadre de Machín s’enfrontarà en aquesta ronda amb un segon de grup de l’Europa League o amb un dels quatre pitjors tercers que s’incorporaran al torneig procedents de la Champions amb la tornada a Cornellà.

Dinàmiques oposades

Resulta sorprenent com pot canviar la dinàmica d’una competició a una altra en la vida dels periquitos. Mentre a la Lliga a l’Espanyol se li acumulen les desgràcies, ja que viu a les catacumbes a cinc punts de la salvació, a Europa acumula èxits. Continua invicte en aquesta Europa League, és el líder del seu grup i encadena 26 partits sense perdre a la segona competició europea, la millor ratxa de tots els temps. A Espanya és penúltim i diumenge disputa un duel crucial contra l’Osasuna a Cornellà.

Machín, durant el partit disputat a Budapest / REUTERS

Aquesta és la cita realment important per a l’equip català, que espera aprofitar d’una vegada l’empenta europea. Mai ve malament un desenllaç com el d’aquest dijous a Hongria, tal com va reconèixer Machín, que va apostar per un onze ple de suplents, una cosa lògica i esperada en el context del club blanc-i-blau. Alguns futbolistes, comPipa i Pol Lozano, van aprofitar bé la seva oportunitat i van demostrar que poden tenir més protagonisme a la Lliga.

Injecció econòmica

El lideratge també suposa una injecció econòmica per a l’entitat, ja que comporta un milió d’euros addicional, per la qual cosa el club acumularà més de set milions d’euros ingressats pel torneig europeu des del seu inici a la primera prèvia disputada el juliol. El camí ha sigut molt llarg i s’allargarà com a mínim fins al febrer

«Les alegries no duren gaire a casa del pobre, però ens ve molt bé una empenta així», diu Machín

S’hi jugava més el campió hongarès i es va avançar amb un gol de Siger després d’un rebuig del pal. L’Espanyol no es va descompondre i va empatar gràcies a un gol de Melendo a la mitja hora de partit. El mitjapunta va culminar una excel·lent jugada personal de Pipa.

Doble penal

Notícies relacionades

El Ferencvaros va pressionar després del descans, però l’Espanyol també va tenir les seves ocasions. Isael va topar amb el travesser amb un gran xut amb l’esquerra (m. 65), mentre queCampuzano Dídac van acariciar el segon amb dues arribades refusades pel porter DibuszDiego López no va voler ser menys i va evitar el segon gol hongarès al desviar un rigorós penal comès pel desafortunat Calero (m. 74).

El porter gallec es va fer més gran, però no va poder fer res en la segona pena màximacomesa per Iturraspe. Skvarka va certificar el 2-1 i va posar en dubte el liderat periquito. L’Espanyol va continuar lluitant amb una escomesa final plena d’orgull. Dídac va fallar una ocasió quan el que semblava més fàcil era marcar. L’empat semblava inamovible fins que Darder va posar el cap en l’últim sospir per premiar un altre esforç de Pipa i corroborar l’alegria blanc-i-blava.

Ferencváros, 2; Espanyol, 2

<strong>Ferencváros:</strong> Dibusz (6); Lovrencsics (5), Frimpong (4), Blazic (6), Civic (4); Kharatin (5), Siger (7), Isael (5), Nguen (7), Roland Varga (5); Boli (6). Tècnic: Rebrov (5). Canvis: Zubkov (5) per R. Varga (m. 60); Signevich (s. q.) per Boli (m. 82); Skvarka (6) per Siger (m. 86).