28 d’oct 2020

Anar al contingut

CAMPIONAT sota sospita

Rússia va subornar la FIFA per tenir el Mundial 2018, segons la filtració d'uns correus

Els missatges contenen informació detallada dels membres de l'organització i el preu que posaven als seus vots

Entre els personatges figuren Beckenbauer, Platini o Gróndona, que ocupava el càrrec de vicepresident

Marc Marginedas

Rússia va subornar la FIFA per tenir el Mundial 2018, segons la filtració d'uns correus

MARC MUELLER

La polèmica atribució de la Copa del Món de futbol a Rússia de l’any passat, decidida a Zuric el 2010, continua portant cua. La pàgina d’investigació ‘The Insider’ va revelar fa uns quants dies l’existència de nombrosos correus electrònics piratejats del computador de Serguei Kapkov, al capdavant de l’Acadèmia Nacional del Futbol de Rússia, que contenen detallats perfils dels membres del comitè executiu de la FIFA que va decidir en el seu moment sobre les candidatures presentades, entre les quals es trobava l’oferta conjunta d’Espanya i Portugal, juntament amb possibles mètodes per aconseguir el seu vot mitjançant suborns monetaris.

«El conseller de Beckenbauer, Fedor Radmman, ofereix el seu vot per una recompensa generosa dels seus serveis de consultoria», es llegeix en un dels missatges. En un altre apartat, s’estipulen els honoraris a pagar pels ‘consells’ de Radmman: tres milions d’euros, més un milió i mig addicional en el cas que la candidatura russa finalment triomfi. Franz Beckenbauer, anomenat ‘el kaiser’, un dels millors jugadors de tots els temps, president honorari del Bayern de Munic i multat per la FIFA per la seva actuació en les polèmiques atribucions dels campionats del 2018 i 2022 i investigat pel mateix procés pel qual Alemanya va obtenir l’organització del campionat del 2006, ha declinat de moment fer declaracions sobre això.

L’advocat de Radmman, en canvi, ha assegurat que totes les acusacions són «inexactes i rebutjades» pel seu defensat.  

Platini, esquitxat també

Michel Platini, detingut a l’octubre arran d’una investigació de possible corrupció en l’atribució del mundial del 2022 a Qatar, també apareix esquitxat per l’escàndol: en el seu dossier, s’enumeren nombroses maneres d’influir en ell. Un dels personatges que surt més mal parat en els missatges és Jack Warner, expresident de la CONCACAF i exvicepresident de la FIFA, pendent de ser extradit de Trinitat i Tobago als EUA. «Votarà a qui ofereixi més», es llegeix en un. 

Els correus han sigut difosos per BlackMirror, un canal anònim de Telegram, que assegura haver avançat el contingut d’alguns amb la intenció de posar-los a la venda, destacar la seva importància i oferir-los al millor postor. En declaracions a la pàgina ‘online’ RBK, Aleksei Sorokin, al capdavant del comitè organitzador de Rússia 2018 i en l’actualitat membre del consell de la FIFA, ha assegurat que tot el que s’ha publicat és «un muntatge» i ha reiterat que la candidatura que ell encapçalava es va imposar mitjançant mètodes legítims.