també la marxa

Acord definitiu per córrer la marató fora de Tòquio

L'emblemàtica prova olímpica es disputarà a Sapporo, on a l'estiu fa menys calor que a la capital japonesa

tokio-maraton

tokio-maraton / BEHROUZ MEHRI (AFP)

3
Es llegeix en minuts

La marató dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 es correrà a la ciutat de Sapporo (nord del Japó) per decisió del Comitè Olímpic Internacional (COI) i malgrat que els organitzadors nipons i el Govern de la capital japonesa s’oposaven a aquest trasllat, segons van confirmar aquest divendres les tres parts.

El president de la comissió coordinadora dels JOCS OLÍMPICS del COI, John Coates, va anunciar que totes les parts «reconeixien l’autoritat de l’organisme olímpic internacional per decidir el canvi de seu» de les proves de marató i de marxa durant una reunió celebrada a Tòquio per tractar aquesta polèmica mesura.

Les declaracions

«Nosaltres continuem pensant que el millor era que [aquestes proves] se celebressin a Tòquio, però volem garantir l’èxit dels Jocs. No podem estar d’acord amb la decisió del COI, però tampoc podem obstruir-la», va dir d’altra banda la governadora de Tòquio, Yuriko Koike, que va qualificar la mesura de «decisió sense consens».

El COI també es va comprometre a no fer més modificacions de seus, i va acordar amb els organitzadors japonesos que els costos de traslladar aquestes dues proves de fons a Sapporo no aniran a càrrec del Govern de l’Àrea Metropolitana de Tòquio, tot i que queda per definir qui finançarà la mesura.

La compensació

A més, aquelles despeses en què han incorregut els organitzadors per preparar les carreres de marató i marxa a Tòquio «s’examinaran» amb vista a una eventual compensació en cas que les instal·lacions o mesures ja costejades no puguin destinar-se a altres finalitats, segons l’acord a què han arribat les parts.

El COI, el comitè d’organització dels Jocs Olímpics del 2020, el Govern toquiota i l’Executiu central nipó van pactar aquestes mesures durant una reunió feta entre dijous i divendres a Tòquio que posa fi al conflicte obert entre aquestes parts des que el Comitè Olímpic plantegés el trasllat de seus a mitjans d’octubre.

800 quilòmetres al nord

El COI va proposar portar les dues proves olímpiques d’atletisme de més distància des de Tòquio a Sapporo (a uns 800 quilòmetres al nord) amb l’objectiu de «protegir la salut dels atletes», a causa que les temperatures en aquesta ciutat del nord són diversos graus centígrads inferiors a les que hi ha a la capital en les dates dels Jocs.

Koike va criticar que la proposta arribés de forma «abrupta» a uns nou mesos dels Jocs que acollirà Tòquio entre el 24 de juliol i el 9 d’agost de l’any que ve, i va assenyalar la «decepció» que suposa per a l’organització i per als japonesos «que havien treballat durament i amb gran entusiasme» per preparar les dues proves.

El president del COI, Thomas Bach, va expressar les seves disculpes a les autoritats i a la ciutadania nipones i els va demanar «la seva comprensió» per una mesura que l’organisme es va veure obligat a prendre «pel bé dels atletes», en un correu electrònic dirigit personalment a Koike, segons va relatar la governadora de l’Àrea Metropolitana de la capital.

La programació

Així mateix, va proposar al Govern de Tòquio fer servir la ruta i els preparatius fets per a la marató olímpica per organitzar una «marató commemorativa» cap al final dels Jocs, una mesura que va ser ben acollida per la governadora.

Notícies relacionades

La marató femenina estava programada a Tòquio, en principi, per al2 d’agost, i per als homes el 9, en els dos casos a partir de les 6.00 hora local, abans de l’habitual per a proves d’aquest tipus.

L’organització havia plantejat fins i tot avançar les proves a les 3 del matí, però ni aquesta mesura ni altres de preses per mitigar l’impacte de les temperatures i humitat extremes que es registren en aquestes dates a Tòquio van ser suficients per convèncer el COI.