LLEVANT-ESPANYOL (0-1)

La pissarra de Machín dona oxigen a l'Espanyol

Un gol de Bernardo amb la panxa en un córner treu els blanc-i-blaus del fanalet vermell en el difícil camp del Llevant

zentauroepp50611625 graf7891  valencia  27 10 2019   los jugadores del rcd espan191027170316

zentauroepp50611625 graf7891 valencia 27 10 2019 los jugadores del rcd espan191027170316 / Juan Carlos Cardenas

4
Es llegeix en minuts
José María Expósito

L’Espanyol va aconseguir aquest diumenge un baló d’oxigen a València al vèncer el Llevant (0-1) en un partit sòlid i efectiu, just el que Pablo Machín vol del seu equip, resolt a pilota aturada. La pissarra del tècnic sorià va fer efecte i en un córner Bernardo, primer amb el genoll i després amb la panxa, va anotar el gol de la victòria periquita, la segona en 10 jornades de Lliga. L’Espanyol abandona així el fanalet vermell que ocupava des de dissabte. Tot i que segueix en llocs de descens (19è), la zona de salvació, que marca el Celta, és ara a un sol punt. 

Són només tres partits sota la batuta de Machín, però l’Espanyol ja s’assembla molt al Sevilla de la temporada passada o al Girona de les anteriors. El dibuix amb tres centrals i dos carrilers donen unes senyes d’identitat ràpidament reconeixibles, però l’equip sembla haver-s’hi adaptat amb facilitat.

L’onze de lliga 

Davant del Llevant Machín va alinear la ‘primera unitat’, la de Lliga, un onze gairebé calcat al que va perdre contra el Vila-real. El míster ha trobat les llances que necessita el seu esquema en Pedrosa Víctor Gómez. El lateral dret d’Olesa no va tenir oportunitats amb David Gallego, a l’ombra de Javi López i Corchia, però amb Machín s’està guanyat la titularitat a pols amb actuacions com la d’ahir a Orriols. El tècnic té centrals té per escollir. Per davant Marc Roca Víctor Sánchez li ofereixen el suport i Darder Vargas el puntet de ruptura i fantasia. I gairebé per a tot pot trobar recanvis.

En aquest puzle li falta una peça, la del davanter. Si Ferreyra, que després de sis setmanes de baixa no sembla encara en plena forma, li arriba a oferir una cosa semblant al que van ser al Sevilla Silva i Ben Yedder o al Girona Stuani i fins i tot abans Longo, Machín tindrà resolt el trencaclosques.

Però la prova del nou de tots aquests canvis era guanyar. El Llevant, que no perdia a casa des del març, va dominar el partit en els primers 15 minuts i es va poder avançar amb una falta directa de Campanya a què Diego López va respondre amb una gran aturada o si Roger hagués encertat davant del porter gallec després d’una greu pèrdua de Víctor Sánchez a la frontal. Però a partir de llavors els blanc-i-blaus van anar creixent amb una fórmula molt clara: consistència enrere, no arriscar pilotes fins a tres quarts de camp i molta profunditat per les bandes.

«El prioritari era guanyar, la forma és ara secundària. Tot i així, hem guanyat a un rival que fa del seu estadi un fortí i que ha jugat al que nosaltres volíem», argumenta Machín

La ‘fórmula Machín’ va donar resultat i la pilota va rondar l’àrea d’Aitor amb freqüència. Darder ho va provar de lluny diverses vegades, va estar a prop de marcar en un córner en el qual es va quedar lliure de marca al segon pal (va rematar de cap a l’esquena de Vezo) i va xutar al travesser en un altre córner assajat. Després es va quedar sol davant de la porteria buida esperant una passada de Ferreyra que mai va arribar. ‘El Chucky’ va optar per xutar, però ho va fer fluixíssim i a les mans d’Aitor.

Gol ‘made in Girona’

L’Espanyol feia patir el Llevant a pilota aturada i en l’enèsim córner Bernardo es va avançar al primer pal per rematar a mitjana altura amb el genoll. La pilota li va rebotar a la panxa i es va colar a la porteria. «Costat, costat», li va aclarir el VAR al col·legiat mentre els locals demanaven mà (m. 39). El central colombià va executar la pissarra de Machín com si encara estiguessin a Montilivi.

Diego López i Naldo veuen com el xut d’Hernani se’n va fora. / JUAN CARLOS CÁRDENAS (EFE)

Un cacaud’Hernani al començar la segona part va ser l’única ocasió del Llevant durant molts minuts, en què l’Espanyol va fer sensació de tenir el partit sota control. Sense córrer riscos ni passar conflictes. Tan lligat ho tenia que molta gent va desfilar abans d’hora del Ciutat de València. Morales, desaparegut fins aleshores, va tenir la seva oportunitat en el tram final, però el Comandant no està fi aquest any i es va fer un embolic retallant a l’àrea.

Llevant, 0 – Espanyol, 1

Llevant: Aitor Fernández (6); Coke (4), Cabaco (4), Vezo (5), Clerc (4); Rochina (6), Campaña (6), Radoja (4); Hernani (6), Roger (5) i Morales (3). Tècnic: Paco López (4). Canvis: Sergio Léon (4) per Roger (m. 63); Mayoral (4) per Rochina (m. 63); Miramón (s. q.) per Coke (m. 82).

Espanyol: Diego López (7); Naldo (6), Bernardo (9), David López (7); Víctor Gómez (8), Víctor Sánchez (5), Marc Roca (6), Pedrosa (7); Vargas (7), Darder (7); Ferreyra (4). Tècnic: Pablo Machín (8). Canvis: Dídac Vilà (6) per Pedrosa (m. 71); Campuzano (6) per Ferreyra (m. 76); Granero (s. q.)  per Darder (m. 85).

Gol: 0-1, Bernardo (m. 39), a la sortida d’un córner, remata amb el genoll i la pilota li rebota al genoll abans de colar-se a la red.

Àrbitre: González Fuertes (9), asturià.

Notícies relacionades

Targetes: Naldo (m. 42), Víctor Gómez (m. 65), Clerc (m. 78), Miramón (m. 90), Campuzano (m. 94).

Estadi: Ciutat de València.