13 d’ag 2020

Anar al contingut

MORT A BÈLGICA

L'atleta paralímpica Marieke Vervoot mor després de recórrer a l'eutanàsia

Campiona en els Jocs de Londres 2012, tenia una malaltia degenerativa des dels 14 anys

AFP

L'atleta paralímpica Marieke Vervoot mor després de recórrer a l'eutanàsia

MARIEKE VERVOORT

L’atleta paralímpica belga Marieke Vervoort, campiona dels 100 metres en els Jocs de Londres 2012, ha mort aquest dimarts després de recórrer a l’eutanàsia.  Tenia 40 anys, segons van informar mitjans de comunicació belgues. Tenia una malaltia rara que li paralitzava les cames. A l’agost del 2016 va iniciar els tràmits per recórrer a l’eutanàsia en cas de sofriment. Aquesta pràctica està autoritzada i regulada per la llei a Bèlgica.

La velocista tenia 14 anys quan va esclatar la seva «quadriplègia progressiva». La seva adolescència va estar marcada per cites «de metge en metge, que no sabien què tenia i que sempre donaven males notícies», va explicar. Marieke Vervoort es va dedicar a l’esport amb gran èxit: primer va practicar bàsquet en cadira de rodes, després natació i més tard va anar a parar al triatló. Es va convertir en Campiona Mundial de Paratriathlon el 2006, i l’any següent, l’octubre del 2007, va fer realitat un dels seus somnis al competir en un dels esdeveniments més llegendaris del món, l’Ironman Hawaii.

Del triatló a l’atletisme

Quan aquesta disciplina es va tornar massa exigent, es va decantar per l’atletisme i el 2012 va ser quan va ser campiona de cadira de rodes de 100 metres en els Jocs de Londres. Triple campiona mundial de cadira de rodes (100 m, 200 m, 400 m) el 2015, també va guanyar a Rio el 2016 la plata en 400 metres i el bronze en els 100.

La seva mort ha sigut anunciada per l’alcalde de Diest, la ciutat on vivia a Flandes. El seu funeral es farà en la intimitat. Al setembre, Marieke Vervoort havia complert el seu últim desig muntant un Race Lamborghini Huracan Evolution al circuit de Zolder. «He pogut fer realitat molts somnis, aquest és l’últim», va dir.