MUNDIALS D'ATLETISME DE DOHA

Peleteiro acaba sisena en una final de triple salt dominada per Rojas

La veneçolana revalida el títol mundial i amb 15,37 es queda a 13 centímetres del rècord del món

La gallega va saltar 14,47 metres en el primer intent però no va ser capaç de millorar en els altres cinc

jmexposito50255337 graf5566  doha  catar   04 10 2019   la atleta espa ola ana 191005210409

jmexposito50255337 graf5566 doha catar 04 10 2019 la atleta espa ola ana 191005210409 / Lavandeira jr

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

«Serà una final ‘chévere’», va pronosticar la nova campiona del món de triple salt, la veneçolana Yulimar Rojas. Ho va ser per a ella i tot es va decidir en el primer intent. Rojas, amb 15,37 metres, es va posar al capdavant a la primera i a 13 centímetres del rècord mundial. Lluny, però no tant, de la plusmarca de la ucraïnesa Inessa Kravets, que ja dura gairebé 25 anys. Hi havia esperança i ho va intentar fins a un últim nul, llarguíssim però nul.  És de moment l’única atleta veneçolana amb títol de campiona del món, dos si es suma l’or a Londres-2017.  

La gallega Ana Peleteiro, campiona d’Europa ‘indoor’ l’hivern passat, amb 14,47 també en el primer intent, es va assegurar un lloc de finalista, però no va millorar en els cinc restants, i va acabar en sisena posició. «Estar cada vegada més a prop del podi em motiva per a l’any següent», va valorar. Mateixa sisena posició que l’altre gallec a Doha, Adrián Ben, que va ser sisè a la final de 800 metres. La colombiana Caterine Ibargüen, vigent campiona olímpica i perjudicada per les lesions aquest any, va entrar a la final per poc, però va anar remuntant i va acabar tercera (14,73). Entre la veneçolana i la colombiana es va ficar la jamaicana Shanieka Rikkets amb 14,85.

Inessa Kravets havia pronosticat un rècord del món de Rojas a Doha. La triplista veneçolana establerta a Espanya porta una temporada fantàstica, quatre vegades per sobre dels 15 metres i set triomfs de nou, l’última a Andújar el 6 de setembre (15,41), quan es va posar a nou centímetres del rècord de la ucraïnesa. No va encertar el seu pronòstic d’ahir, però Rojas sembla disposada a aconseguir-ho en qualsevol moment.

Notícies relacionades

La saltadora ucraïnesa va ser superada per dos centímetres a la final olímpica de salt de llargada a Barcelona-92 per Heike Dreschler, icona de l’atletisme a l’RDA de la pastilla blava. Decebuda, Kravets va fer llavors un Ruth Beitia: va parar, s’ho va pensar millor i va tornar a la competició l’any següent per provar amb el triple salt. Tres anys després va aconseguir la plusmarca mundial (15,50 metres) al Mundial de Göteborg. «Yulimar és gran i batrà el rècord», va pronosticar la companya de generació de Serguei Bubka, ara directiu a la IAAF. 

Pupil·les d’Iván Pedroso

Efectivament, la veneçolana és una dona gran, tot i que no només competint. Fa 1,93, una talla de saltadora d’alçada, fins i tot Beitia té 9 centímetres menys. Però es veu que Yulimar disfruta quan aterra a la sorra, encara que hagi de fer abans tres salts seguits. Sentit del ritme no li falta, li encanta la bachata, assegura. I l’assistència d’un prestigiós preparador establert a Espanya, l’exitós saltador cubà Iván Pedroso, un habitual de la pista Fuente de la Niña, a Guadalajara. Pedroso també és el preparador de la gallega, conformant un grup de saltadors envejable.

Temes:

Atletisme