MUNDIALS DE DOHA

Carro no aguanta el ritme africà

El kenyà Conseslus Kipruto guanya la final de 3.000 obstacles a la foto-finish

zentauroepp50235711 athletics   world athletics championships   doha 2019   men 191004215517

zentauroepp50235711 athletics world athletics championships doha 2019 men 191004215517 / PAWEL KOPCZYNSKI

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

Mala sort per a Fernando Carro, que va haver de disputar aquest divendres la pitjor carrera per a les seves possibilitats, llançada des del principi pels africans. Tan disputada que va caldre recórrer a la foto-finish per donar l’or al favorit, el kenyà Conseslus Kipruto amb la millor marca mundial de l’any (8.01.35 min). Carro va acabar en 11a posició, incapaç de seguir el brutal ritme imposat pels africans des de la sortida fins a l’arribada.

«Han fet un treball d’equip, gairebé com en ciclisme», deia Carro referint-se a etíops i kenians. Genet Wale va encendre la carrera amb Lamecha Girma d’escorta, tots dos a tomba oberta per ser una final. Després ho pagarien. La pista era encara ràpida després de la plusmarca mundial de Dalilah Muhammad a 400 tanques. Kipruto i la resta de l’estampida africana es refugiava després del ritme suïcida dels abissinis. El primer mil es va passar a 2.39 minuts.

Carro corria amb el ganxo al coll, intentant no despenjar-se del grup de cap. «Esperava que fessin l’acordió per enganxar-me però s’anaven donant sense parar», va comentar després de la final l’atleta de Canillejas, que aquesta temporada ha aconseguit un nou rècord d’Espanya (8.05.69).

Carro, abans de la final d’aquesta nit, estava sorprenentment instal·lat al tercer lloc del rànquing de participants gràcies al seu registre a Mònaco. Havia revelat les seves cartes: anar de menys a més, a meitat de grup, i a partir del 600 seguir amb els de cap. Volia col·locar-se darrere del marroquí Soufiane El Bakkali, l’home amb millor marca entre els participants (8:04.82). Però abans de passar el segon quilòmetre, el madrileny preparat per Arturo Martín ja tenia per davant vuit africans. Kipruto es va emportar l’or per un centèsima sobre Girma, amb El Bakkali tercer.

«Una meravella de microclima»

«El microclima creat al Kahlifa és una meravella», va apuntar Carro, un dels pocs atletes espanyols a Doha que no s’ha queixat de la calor sinó tot el contrari. «Felicito els organitzadors pel nivell altíssim en totes les proves de pista», va afegir.

Carro va revelar abans davant de de venir a Doha que el seu entrenador li va suggerir renunciar al Mundial per centrar-se en els Jocs de Tòquio 2020. Però ell ho veia com una oportunitat. Somiava obtenir la segona medalla espanyola en 3.000 m obstacles en un Mundial, 13 anys després del bronze assolit per l’aragonès Eliseo Martín a París.

Sense cames al 1.500 espanyol

El 1.500 espanyol, per la seva banda, segueix a Doha en la seva llarga travessia pel desert. «Em vaig quedar sense cames», ha sigut la frase repetida pels tres espanyols eliminats en semifinals. Marta Pérez i Adel Mechaal no van passar de la primera eliminatòria. Esther Guerrero va arribar novena en la semifinal de l’endemà i tampoc va passar. Jesús Gómez va acabar últim en la seva i Kevin López almenys va poder lluitar fins a la recta d’arribada però també va quedar fora de la final. 

Notícies relacionades

«He notat les cames una mica cansades d’ahir», va rematar el sevillà, definitivament centrat en el 1.500 de cara a Tòquio 2019, després d’haver participat en quatre Mundials, tots en 800. El kenyà Timothy Cheruiyot i el polonès Marcin Lewandowski parteixen com favorits a la final del diumenge vinent.

Rècord de 400 tanques

La neoryorquina Dalilah Muhammad va superar el seu propi rècord mundial a 400 tanques creuant la meta amb 52.16 segons, seguida de la seva companya d’equip Sydney McLaughlin (plata amb 52.23), també per sota del rècord anterior. La campiona olímpica i flamant campiona mundial va retallar quatre centèsimes a la seva plusmarca obtinguda aquesta temporada a Des Moines durant els ‘trials’ per a Doha.

Temes:

Atletisme