A l'espera de l'autòpsia

La família de Blanca Fernández Ochoa vol portar les seves restes a la muntanya

Els familiars de la medallista morta descarten les exèquies en la intimitat: «Que vingui tot el poble, ja que tot el poble s'hi va bolcar»

Fins aquest divendres no es coneixerà l'informe preliminar d'una autòpsia que busca aclarir la causa final de la mort

zentauroepp49703749 blanca fernandez ochoa190905192940

zentauroepp49703749 blanca fernandez ochoa190905192940 / Kiko Huesca

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La família de Blanca Fernández Ochoa avalua la possibilitat de portar les seves cendres a Siete Picos, el paratge de muntanya que més li agradava a la medallista difunta, com a forma d’homenatge una vegada es cremin les seves restes i després de la celebració d’un funeral popular que preveuen per a diumenge, 8.

Tot i que les lleis en matèria de preservació del medi ambient són molt estrictes per a aquests temes en parcs nacionals com el de la Sierra del Guadarrama, la funerària que presta serveis als Fernández Ochoa els ha assegurat que compten amb un sistema de dipòsit de les cendres «biodegradable i legal», relata a EL PERIÓDICO el cunyat de Blanca, Adrián Federighi.

En qualsevol cas, assenyala, «seran els fills de Blanca els qui tinguin l’última paraula». Aquest dijous a la tarda Olivia i David no han pogut pronunciar-se sobre aquesta «idea principal de la família» ja que «estan absolutament afectats», explica el seu oncle, que durant quatre dies de recerca i un d’absolut abatiment ha fet de portaveu familiar.

Dolorosa espera

Les exèquies per Blanca Fernández Ochoa no es podran celebrar aquest divendres, tot i que la família ja tenia reservada per a dijous sala al tanatori de la localitat madrilenya de Cercedilla. La mort de Blanca ha sigut una mort judicialitzada, i això implica un tràmit científic d’identificació preceptiu que als familiars els allarga l’espera per recuperar les restes.

El cos ja va ser identificat a la pràctica el dia de la seva troballa per la roba, sabatilles, motxilla, fàrmacs i ornaments que portava –«tots els objectes són de la Blanca», certifica Federighi-, però els forenses han d’elevar al jutge una prova científica i indubtable que aquest cadàver és el de l’esportista. I per a això és necessària agafar empremtes digitals i la pràctica d’una prova de l’ADN.

Aquests tràmits, ha informat a la família el jutjat d’instrucció 5 de Collado Villalba, es prolongaran fins dissabte. L’autòpsia va finalitzar aquest dijous al migdia, i algunes proves de laboratori triguen fins a 16 hores a poder-se interpretar.

Funeral popular

Una vegada el jutge ho autoritzi, probablement dissabte, l’Institut Anatòmic Forense de Madrid tornarà el cadàver, que serà traslladat a Cercedilla per a una vetlla. Aquesta no podrà celebrar-se abans de tres hores després de la seva arribada, ja que la funerària encara haurà de fer la seva feina. Per aquesta raó, la vetlla podria ajornar-se fins i tot fins diumenge.

Els Fernández Ochoa no tancaran la porta de les exèquies a ningú. Descarten la cerimònia en la intimitat que inicialment s’havia previst. «Volem que vingui tot el poble si vol, ja que tot el poble es va bolcar en la seva cerca», explica Federighi.

«Va ser impressionant la solidaritat mostrada per la gent, i com es van bolcar amb nosaltres les forces de seguretat, les de rescat, la Comunitat de Madrid i els ajuntaments de Cercedilla, Los Molinos i els altres dels voltants. No ho oblidarem mai», assegura el cunyat de Blanca. 

Al cap de poques hores de la troballa del cos, i quan encara assumien el cop, els familiars de Blanca van ser consultats per l’Ajuntament de Cercedilla sobre la possibilitat de suspendre les festes locals, que començaven aquest dimecres, en senyal de dol. La família va dir que les festes no havien de ser suspeses.

Cerca de la causa de la mort

L’autòpsia practicada al cos de la medallista olímpica ha durat tres hores i mitja. Les proves forenses han comptat amb la participació d’un equip científic de la Policia Nacional que avui ha sigut present en l’Institut Anatòmic Forense de Madrid.

Per allà també va passar, per a tràmits funeraris, Ricardo, un dels set germans de l’esportista. «I se’n va anar sense informació sobre la causa de la mort», assegura Federighi. Segueix doncs sense saber-se oficialment què va deixar Blanca Fernandez Ochoa ajaguda al Collado del Rey, al costat del cim de La Peñota, i prop d’un arbre que els senderistes anomenen «pi de San Roque».

Notícies relacionades

Com va informar EL PERIÓDICO, per les primeres observacions del cos, ahir fonts policials descartaven que s’hagués precipitat des d’algun punt d’altura. El cadàver, deteriorat per l’exposició a altes temperatures i a la fauna de muntanya en els dies transcorreguts, mostrava alguns senyals de caiguda, probablement anterior a la mort i sense relació amb aquesta. La zona de la troballa, de fet, rellisca. «Jo mateix vaig relliscar i gairebé em desnuco quan corria rere un membre de la Creu Roja», relata Federighi.

L’autòpsia aclarirà si Blanca va morir per alguna raó fortuïta o per la seva pròpia voluntat. «Als familiars, la causa final no ens importa gens, la veritat», explica el portaveu dels Fernández Ochoa. Entre els pocs estris que portava a la seva motxilla, Blanca, que estava sotmesa a tractament mèdic, portava diversos blísters d’una medicació antidepressiva a base de liti.