seleccionador per un dia

Robert Moreno: de pluriocupat al CE L'Hospitalet a cap de la selecció

"Robert està molt preparat. És una persona que veu molt bé el futbol", va sentenciar Luis Enrique en la seva etapa blaugrana

zentauroepp47516260 robert moreno190327195733

zentauroepp47516260 robert moreno190327195733 / FILIPPO MONTEFORTE

3
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

Robert Moreno, el nou seleccionador d’Espanya, va treballar com a dependent de la planta de cavallers a El Corte Inglés de Cornellà alguns anys abans de fer el salt als camps de futbol com a expert en 'scouting' i anàlisi de partits a través dels vídeos. El nou uniforme se li posa bé. N’hi va haver prou amb veure'l, el març passat, a l’estadi de Malta dirigint la selecció espanyola en absència de Luis Enrique, el seu amic abans que cap, per concloure que l’estampa elegant i cuidada, embotit en un plumífer, li venia de fàbrica i va obrir moltes portes a aquell estudiant de l’Hospitalet que estimava els ordinadors.

Al rastrejar el currículum de Robert Moreno es troba el seu pas per diferents clubs (la Penya Blaugrana de Collblanc, L’Hospitalet, Castelldefels i Damm) i es detecten les ganes d’aprendre i innovar. Un company de classe al Tecla Sala el recorda jugant amb obstinació a futbol al pati d’un centre escolar conegut sobretot pels seus equips de bàsquet. Moreno va ajudar a vestir-se molts clients dels grans magatzems a Cornellà i també va cuidar els comptes dels seus veïns en una sucursal de La Caixa on també va treballar.

Situació complicada

Després de la victòria davant de Malta (0-2), el seleccionador per un dia va transmetre l’angoixa viscuda sentint-se una espècie d’usurpador. "Ha sigut la situació més complicada de la meva vida professional. No he sigut Robert Moreno, sinó una representació de Luis Enrique", va declarar. "No és la manera que t’imagines de debutar en un partit. Coneixent Luis Enrique, hem actuat com ell hauria volgut. Espero que no em torni a passar mai més".

A Robert Moreno el va descobrir el gran públic aquell matí de maig en què Luis Enrique es va passejar per la gespa del Camp Nou amb els seus ajudants com un certificat de qui agafava les regnes del vestidor. Juntament amb l’asturià i la seva mà dreta, Juan Carlos Unzué, Roberto Moreno (també segon entrenador), Joan Barbarà  (com a auxiliar tècnic), Rafel Pol (preparador físic) i Joaquín Valdés (psicòleg).  Sempre en un segon pla, però molt a prop de Luis Enrique. Amb ells va arribar el triplet del 2015. 

Robert Moreno i Luis Enrique, en la rua del Barça campió de la Lliga 2015-2016 / M. PÉREZ

"Moreno és un entrenador voraç, insatisfet per naturalesa i amb una capacitat sorprenent per analitzar els problemes i trobar les solucions", va escriure el llavors entrenador del Barça B com a pròleg del llibre de Moreno 'Mi receta del 4-4-2'. Es va editar el 2013, abans d’arribar al primer equip del Barça. "Un llibre interessantíssim –escrivia el seleccionador– que serà una referència per a tots aquells entrenadors que tinguin l’ambició de recórrer el seu propi camí". D’acord amb les paraules de Luis Enrique, el camí de Moreno va trobar a l’estadi de La Valletta la seva etapa més compromesa. Sol davant del vertigen.

El seu mètode: riscos-beneficis

En un vídeo editat per l’Institut de l’Esport Espanyol, Moreno explica la seva teoria futbolística amb claredat matemàtica. "En el futbol i en la vida tot es tracta de la relació riscos-beneficis. Els riscos que vols assumir estan vinculats al que està passant en un partit. El que pots arriscar com a entrenador són en les matisacions col·lectives, no tant en les individuals. S’ha de comprendre el joc i després el desenvolupament del teu model".

Notícies relacionades

Aquest discurs li encanta a Luis Enrique, un esportista que sempre ha defensat el treball en equip i que disfruta sentint-se ben acompanyat, com una bona família, perquè al jugador no li falti res. "Robert està molt preparat. És una persona que veu molt bé el futbol", són paraules de Luis Enique al documental que van fer TV-3 i Barça TV 'Els homes de Lucho'. Aquí Moreno explica que llavors el seu treball consistia a ajudar a reduir i filtrar la informació perquè "el míster tingui temps de prendre les decisions que consideri".

El vídeo rescata les imatges del segon entrenador en una cabina del Camp Nou, amb un ordinador en marxa, analitzant el partit i transmetent tot el que veu a la banqueta. "Robert és importantíssim. És un primer entrenador en potència", deia Luis Enrique llavors. I ho manté avui més que mai.