'Cas Soule'

Villar es desmarca de les contractacions presumptament fraudulentes de la RFEF perquè no eren la seva responsabilitat

L'expresident ha declarat que eren cosa de la Secretaria General de la Federació

zentauroepp47164413 villar190228100244

zentauroepp47164413 villar190228100244

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Ángel María Villar, ha declarat aquest dijous davant del jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz que no va tenir res a veure amb els contractes presumptament fraudulents pels quals se l’investiga ja que no era la seva tasca dedicar-se a aquests assumptes, segons han informat fonts jurídiques. Ha dipositat la responsabilitat a la Secretaria General de la Federació.

Villar estava citat a declarar a les 10.30 hores a l’Audiència Nacional en el marc del cas ‘Soule’ pel qual va ser detingut i es troba en llibertat amb mesures cautelars, investigat per presumptes delictes d’administració deslleial i apropiació indeguda i falsedat en document mercantil. Ha arribat mitja hora abans acompanyat dels seus advocats i ha marxat entorn de les 11.45 hores.

En concret, l’interrogatori versava sobre pagaments com els rebuts per Adolfo Gil de la Serna, que entre els anys 1999 i 2018 hauria percebut 283.246 euros, i Julio Pérez Tomé, que des del 2009 i fins al 2016 s’hauria fet amb almenys 200.000 euros, justificats en contractes presumptament ficticis i firmats sabent que cap d’ells prestava cap servei.

També és objecte de la investigació la subvenció que va rebre la Federació Càntabra de Futbol per a la remodelació del Camp de Tanos, segons les mateixes fonts, motiu pel qual el jutge ha citat com a testimoni a l’abril l’exsecretari d’Estat per a l’Esport Miguel Cardenal, que ostentava el càrrec quan es va concedir aquesta ajuda pública.

Segons les fonts jurídiques, Villar ha al·legat que la firma d’aquest tipus de contractes depenien de la Secretaria General de la RFEF i la comissió econòmica i no eren la seva responsabilitat directa ja que com a president, no estava en aquest assumpte ni en coneixia els detalls.

Irregularitat en els pagaments

Igualment ha contestat sobre el cobrament per part de Dora de Pedro Muñoz d’una quantitat superior a 80.000 euros el 2006 i el 2009 en concepte d’una jubilació que no s’hauria produït ja que ella continuava cobrant –uns 70.000 euros de mitjana anual entre els anys 2010 i 2016–, d’acord amb la investigació. L’expresident de la RFEF ha incidit que tampoc això era de la seva competència directa.

A més, a Villar se li imputen els pagaments al fill del president de la Federació de Melilla de Futbol, Diego Martínez, que hauria resultat beneficiat ambmés de 100.000 eurosentre els anys 2012 i 2016 també amb relació a una aparent contractació de serveis acordada a les oficines centrals de la Mupresfe, quan ell la presidia i a compte de la RFEF.

Martínez, que estava citat mitja hora abans de Villar, ha afirmat que aquells dos contractes per serveis informàtics van ser legals i ha detallat davant del jutge les condicions en què es van firmar i va rebre la retribució, d’acord amb les mateixes fonts.

Altres acusats

També s’acusa dels mateixos delictes dels quals s’acusa Villar a qui va ser el vicepresident primer de la RFEF i d’assumptes econòmics, Juan Padrón, i el fill del primer Gorka Villar.

Notícies relacionades

Aquest cas, pel qual els tres van ser enviats a presó provisional i van quedar després en llibertat sota fiança amb mesures cautelars, va posar fi a la llarga presidència d’Ángel Villar en la RFEF, al capdavant de la qual va estar entre els anys 1988 i 2017.

Després de les declaracions d’aquest dijous, la primera de Villar després de sortir de la presó de Soto del Real (Madrid) on va estar 11 dies –fins a l’1 d’agost del 2017–, el jutge també ha citat a declarar com a testimoniscinc persones el mes d’abril.