campionat emergent

Iniesta, Villa, Torres... l'essència de la Lliga japonesa

El campionat al país asiàtic comença aquest divendres amb 90 futbolistes forans i tècnics com ara Lillo, Lotina i Carreras

iniesta

iniesta

4
Es llegeix en minuts
Efe / Tokio

La lliga japonesa de futbol s’inicia aquest divendres amb el debut del davanter espanyol David Villa amb el Vissel Kobe, on serà company d’Andrés Iniesta, en un campionat en què també juga Fernando Torres i entrenen tres tècnics espanyols. L’edició 2019 de la J-League es presenta com la més prometedora de l’última dècada quant a inversió dels clubs en fitxatges, la qual cosa ha permès incrementar la presència d’estrelles estrangeres amb què els organitzadors del campionat volen potenciar la projecció internacional.

Serà també l’ocasió perquè tornin a coincidir a les files d’un mateix equip Iniesta i Villa, excompanys al Barça així com d’una històrica generació de la selecció espanyola en què també va jugar Torres, que s’enfrontarà a tots dos com a rival amb el seu equip, el Sagan Tosu. ‘El Guaje’ i el mític 8 del Barça són, junt amb l’exinternacional alemany Lukas Podolski, els referents ofensius d’un Vissel que obrirà la competició a domicili aquest divendres contra el Cerezo Osaka, entrenat des d’aquesta temporada pel tècnic basc Miguel Ángel Lotina.

Duel de tècnics

El Vissel, per la seva banda, va incorporar a la banquetaJuan Manuel Lillo el setembre passat per tractar de redreçar la trajectòria d’un club que, malgrat el seu poder econòmic, va acabar la Lliga en una decebedora dècima posició, un registre que aspira a millorar aquesta temporada. Amb motiu del seu imminent duel des de la banqueta contra LotinaLillo va recordar la primera vegada que tots dos es van enfrontar com a tècnics fa 27 anys a Segona Divisió B, quan dirigien, respectivament, el filial del Logroñés i a la Cultural Lleonesa.

"Des d’aleshores, ens hem tornat a enfrontar diverses vegades. Ens avenim, i estic desitjant tornar a competir contra ell aquí al Japó", va dir en una roda de premsa abans del partit Lillo, que també ha dirigit la Reial Societat, el Dorados de Sinaloa mexicà i els colombians Atlético Nacional i Millonarios.

El joc del Barça

Lotina, per la seva banda, va qualificar Lillo com un tècnic "molt treballador i que viu per al futbol", i va destacar que els seus equips "sempre volen tenir la possessió de la pilota i intenten jugar bé", també en una compareixença davant els mitjans abans d’estrenar-se com a entrenador en la Primera divisió nipona.

Iniesta, així mateix, va corroborar que el seu equip provarà de traslladar a la lliga japonesa aquest característic estil de joc de toc que tants títols va donar al Barça i a la selecció espanyola, per a la qual cosa ara comptarà també amb ‘el Guaje’. "Volem ser protagonistes, dominar els partits i crear moltes ocasions", va dir el migcampista en un acte de presentació de la J-League celebrat la setmana passada, en què també va afirmar que està "més adaptat" al Japó i "a punt per donar el millor de si", després de tancar el campionat anterior amb 3 gols marcats en 15 partits.

El propietari

Iniesta i Villa han arribat al Vissel de la mà d’Hiroshi Mikitani, propietari del club i del gegant del comerç electrònic Rakuten, que ha emprès una 'espanyolització' de l’equip amb l’ambiciós objectiu de convertir-lo "en el més fort del Japó i del continent asiàtic", segons les seves pròpies paraules.

Més modest és el Sagan Tosu, el club del sud-oest del Japó on Torres és l’ídol indiscutible, que va segellar la seva permanència a primera divisió en l’última jornada del campionat anterior i que aquest any estarà dirigit per Lluís Carreras, extècnic del Mallorca, el Saragossa i el Nàstic. De cara a aquesta temporada, que el Sagan estrenarà el dia 23 a casa davant del Nagoya Grampus, Torres va defensar implantar una mentalitat més guanyadora al seu equip amb vista a "sumar i guanyar" des del primer partit, en l’acte esmentat abans.

‘El Niño’

"És important que tots els jugadors entenguin que no és el mateix guanyar que empatar o perdre. Cada vegada que perdem un punt ens ha de doldre", va dir Torres referint-se a una de les principals diferències entre la competició nipona i l’espanyola. A més d’atreure l’atenció de més públic japonès i estranger, s’espera que la presència dels astres espanyols i de tècnics amb experiència en altres lligues contribueixi al creixement esportiu i econòmic d’aquesta exòtica competició.

Notícies relacionades

"Crec que l’arribada d’idees diferents de fora, barrejades amb la bona feina que ja es fa al Japó, poden servir perquè la lliga continuï creixent i perquè sigui un campionat a tenir en compte a nivell mundial", va manifestar en aquest sentit Iniesta.

La J-League tindrà aquest any 90 jugadors forans, el seu màxim fins ara gràcies, entre altres coses, a canvis normatius que permeten jugar com a nacionals a jugadors d’altres països del sud-est asiàtic. El campionat anterior es va tancar també amb uns ingressos rècord dels clubs de 26.767 milions de iens (206 milions d’euros), el doble que l’any precedent, i amb una assistència mitjana als estadis de 19.000 espectadors, segons dades de l’organització, que confia a millorar significativament aquests registres.