20 febr 2020

Anar al contingut

CÀSTIG PER DOPATGE

Sanció exemplar per a la velocista xinesa més destacada

L'atleta Wu Shuijiao, apartada quatre anys de la pista per un doble positiu amb anabolitzants

Sanció exemplar per a la velocista xinesa més destacada

FABRIZIO BENSCH

L’atleta xinesa Wu Shuijiao, la velocista més destacada del país asiàtic, va ser sancionada amb quatre anys d’absència a les pistes després d’haver donat positiu en dos controls antidopatge, va informar aquest dimecres el diari hongkonguès 'South China Morning Post’. Wu, de 27 anys i a qui els seus èxits li van donar el sobrenom de ‘la Liu Xiang femenina' (amb referència al guanyador de l’or olímpic de 100 metres tanques a Atenes 2004, primer xinès en guanyar en una prova de velocitat), va donar positiu pel metabòlit 19-norandrosterona (un anabolitzant) en uns controls fets el mes de juny passat.

L’Associació d’Atletisme de la Xina va indicar que les dues mostres de Wu analitzades van donar positiu, per això va decidir vetar la campiona dels Jocs Asiàtics del 2014 fins al juliol del 2022, a més de fer-li pagar una multa de 20.000 iuans (2.900 dòlars o 2.500 euros). Així mateix, l’entrenador de WuDai Jianhua, també va ser sancionat amb la prohibició d’exercir durant dos anys i multat amb la mateixa quantitat.

Wu va guanyar la prova de 100 metres tanques en els Jocs Asiàtics del 2014 amb un temps de 12,72 segons, i també va representar la Xina en els Jocs Olímpics de Río 2016, tot i que sense èxit. Un any després, l’atleta es va penjar l’or en aquesta mateixa prova en els Jocs Nacionals de la Xina, tot i que aquest mèrit no li va servir per aconseguir la inclusió en l’equip xinès per als Jocs Asiàtics de l’any passat.

Delicte penal

A finals del 2018, el Ministeri d’Esports i la justícia del país asiàtic van acordar que el dopatge passés a ser considerat delicte penal a partir del 2019. Així, els atletes que hagin estat implicats en aquest tipus de pràctiques rebran "càstigs criminals" i "penes de presó", segons l’agència estatal de notícies Xinhua.

Fins ara, els casos de dopatge no s’enjudiciaven per la via penal, ja que la normativa antidopatge –aprovada el 2004– es limitava a multes, prohibicions i sancions administratives. La notícia publicada pel 'Morning Post’ no detalla si Wu es veurà afectada per la nova legislació.