FINAL DE LA COPA DE LIBERTADORES

River-Boca, entre la glòria i l'infern

cmontanyes45995056 bombonera181123174343

cmontanyes45995056 bombonera181123174343 / NACHO DOCE

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“El que perdi carregarà una creu per tota la vida”, va augurar el xilè Marcelo Salas, estrella de River Plate en els 90 i, per primera vegada els de Boca Juniors, enemics íntims i rivals de tota la vida, li van donar la raó. L’estadi Monumental, de cara al riu de la Plata, serà la salvació d’un i el Gòlgota d’un altre.

La glòria i el fracàs no es comparteix tot i que la final de la Copa Libertadores d’Amèrica es dirimeixi en els 30 minuts suplementaris, per penals o llançant la moneda a l’aire. Una altra vegada bona part de l'Argentina tindrà  els ulls posats en aquest xoc que va més enllà del futbol a les 17 hores (21 hores a Espanya, canal # de Movistar+).

Ramón Abila celebra el seu gol a River en el partit d'anada / RAÚL MARTÍNEZ (EFE)

El partit d'anada, a la Bombonera, va acabar en empat a dos gols i amb les emocions contingudes. River té la possibilitat de definir a casa aquesta final tan inesperada i atrapant. El seu entrenador Marcelo Gallardo, suspès per la federació regional, s'ha quedat sense una peça vital: el colombià Rafael Santos Borré sol oferir-li profunditat en l'atac i la cobertura d'espais pel lateral dret. Però l'acumulació de targetes grogues el va deixar fora. L’entrenador, que tampoc podrà ser a la banqueta, ha de definir qui acompanyarà Pity Martinez i Lucas Pratto en la tasca d’obrir el forrellat que dissenyaran els visitants.

 Guillermo Barros Schelloto, el míster blau i or, també té els seus dubtes. ¿Inclourà Cristian Pavón, lesionat durant el primer matx, o jugarà amb dos nous, Darío Benedetto i Wanchope Ábila?  Més enllà dels noms, cadascú provarà de fer el que millor coneixen. Els locals, aprofitar espais, imposar el seu toc, descobrir els punts febles del rival. I Boca, esperar i colpejar. Gallardo i el Guille saben que en aquestes instàncies no hi ha favorits. Qualsevol cosa pot passar.

La prèvia de la gran final no podia estar exempta de situacions que van vorejar l'escàndol. Boca Juniors va realitzar el seu últim entrenament a portes obertes. La Bombonera es va poblar de seguidors que no van deixar d'animar i, a més, llançar les seves exigències. “Jugadors, jugadors, no els ho diem més, la Copa Libertadores, de la Boca no se’n va». L'equip va saludar i va fer reverències.

Els seguidors que no van poder entrar a l'entrenament a la Bombonera van ser 20.000 / JUAN MABROTA (EFE)

Barros Schelloto va agrair el recolzament. “Això ens va encomanar més energia per a dissabte”. Les autoritats de la ciutat de Buenos Aires van clausurar immediatament l'estadi: a les seves grades hi havia més de 50.000 persones, més del que toleren les estructures, i 10.000 més es van quedar fora. Tot va poder acabar en un desastre. “Boca no té mesura. Només agraïment a la gent”, va voler explicar el president del club més popular de l'Argentina, Daniel Angelici.

Crida a la responsabilitat

El temor que la gran festa del futbol derivi en una altra cosa és sempre latent. Així ho indica la història. I encara que el partit es disputarà sense seguidors visitants, River Plate va demanar al seu propi públic que estigui a l'altura de les circumstàncies. “El futbol ens convoca, per això River vol que vinguis a la pista amb una sola intenció: compartir la passió que ens reuneix al costat de tots. Perquè sigui un veritable espectacle, has que ser un espectador responsable. Veure River és una festa”.

Notícies relacionades

Els que assisteixin al Monumental s'han d'abstenir de la pirotècnia, les bengales i ampolles. Tampoc no podran cantar “cançons xenòfobes”.Així com els de Boca anomenen el seu rival “gallines”, els de River solen apel·lar a un racisme larvat i consideren els seguidors oponents “bolivians”, per l'extracció popular de bona part dels que es desviuen per aquesta samarreta blava i or.

La divisió binària entre “gallines” de classe mitjana i alta i “bosteros” plebeus ha deixat de ser fa molt una fal·làcia, com ho prova la mateixa figura de Mauricio Macri, fill d'una de les grans fortunes del país, expresident de Boca i cap d'estat argentí des del desembre del 2015. En el moment més baix de la seva popularitat, Macri va voler convertir-se en una mena de peça de pau i va jugar un partit amb exestrelles dels dos clubs. Naturalment, ell va guanyar la partida: 5-3