EXMANDATARI 'MERENGUE'

Condemnat a tres anys de presó Lorenzo Sanz per defraudar Hisenda

L'Audiència Provincial sentencia l'expresident del Reial Madrid per ocultar "de forma intencionada" gairebé sis milions d'euros a Hisenda

MD29  Madrid  06 06 06 - Lorenzo Sanz  durante su intervencion en el acto de presentacion de su candidatura para las elecciones a la Presidencia del Real Madrid  EFE Bernardo Rodriguez

MD29 Madrid 06 06 06 - Lorenzo Sanz durante su intervencion en el acto de presentacion de su candidatura para las elecciones a la Presidencia del Real Madrid EFE Bernardo Rodriguez / BERNARDO RODRIGUEZ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat a tres anys de presó i al pagament d’una multad’1,2 milions d’eurosl’expresident del Reial Madrid Lorenzo Sanz per ocultar "de forma intencionada" gairebé sis milions d’euros a Hisenda en les seves declaracions de la renda del 2008 i el 2009.

En una sentència, a què ha tingut accés Efe, el tribunal estableix, a més, que Lorenzo Sanz i la seva dona han d’indemnitzar Hisenda en la quantitat de 622.411 euros cada un.

En la resolució, el tribunal aplica a Sanz la circumstància atenuant de reparació del mal, ja que va rescabalar part dels perjudicis ocasionats a Hisenda a través d’hipoteques constituïdes sobre els béns dels seus fills. En aquest sentit, el tribunal assenyala que "és obvi" que l’expresident del Reial Madrid "ha mogut tots els fils per fer front a aquesta responsabilitat de reparació del mal" i per això considera aquesta circumstància atenuant en l’actuació de l’acusat.

Circumstàncies modificatives desestimades

No obstant, la resolució no ha tingut en compte les altres dues circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal que va plantejar la defensa de l’acusat; la confessió dels fets dels quals se l’acusava i les dilacions indegudes de la causa.

En el cas de la primera, els magistrats aclareixen que al llarg de tota la instrucció no s’ha produït "cap confessió" per part de l’acusat, sinó que aquest ho va fer quan va començar el judici oral. "Una confessió tardana", diu el tribunal, que no es pot aplicar i que "justificaria altres maniobres encaminades a suavitzar una condemna com a última arma de la defensa".

Respecte a la segona, el tribunal assenyala que no es presenta aquesta circumstància, ja que la causa no ha patit "cap aturada en les actuacions", sinó que per circumstàncies personals de l’acusat s’han produït "lleugers retards en la presa de declaracions" i s’ha arribat a suspendre fins a vegades el judici.

Notícies relacionades

En les seves conclusions definitives, la fiscal va demanar cinc anys i sis mesos de presó per a Lorenzo Sanz i va sol·licitar que la seva dona indemnitzés Hisenda amb el seu marit, amb qui tenia règim de guanys, a l’estimar que en va resultar beneficiada i que les declaracions de la renda dels exercicis van ser conjuntes.

La sala condemna únicament a la referida indemnització a la dona de Sanz, ja que descarta que ella conegués el propòsit defraudador del seu marit, així com que participés o tingués capacitat decisòria en la confecció de les declaracions tributàries relatives a l’IRPF en els exercicis del 2008 i el 2009.