PARTIT INTERNACIONAL FEMENÍ

L'Espanya-Israel de waterpolo es juga finalment a les 18 hores i a porta tancada

La federació internacional (FINA) fa de mediadora en el conflicte i les autoritats israelianes accepten la disputa del partit a Sant Cugat

zentauroepp45779684 israel waterpolo181106195136

zentauroepp45779684 israel waterpolo181106195136 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea / Barcelona

El partit oficial de waterpolo femení entre Espanya i Israel, que inicialment s’havia de jugar aquest dimarts a Molins de Rei i que ha sigut boicotejat per la CUP d’aquest municipi, es disputarà finalment a les 18.00 hores a la piscina del CAR de Sant Cugat, després que hi hagi intervingut la FINA (Federació Internacional de Natació) i s’hagi arribat a un acord d’última hora amb les autoritats israelianes, que no contemplaven el canvi d’escenari i que eren partidàries de cancel·lar l’enfrontament. La protesta israeliana havia causat un problema de caràcter diplomàtic entre els governs de Madrid i Tel Aviv. 

"Seguint les indicacions de la Federació Internacional de Natació (FINA) i de comú acord amb la delegació oficial d’Israel, la Reial Federació Espanyola de Natació (RFEN) comunica que el partit internacional de la segona jornada de la Lliga Mundial FINA de waterpolo femení entre les seleccions d’Espanya i d’Israel, que inicialment s’havia de jugar aquest dimarts 6 de novembre a Molins de Rei, es disputarà finalment aquest mateix dimarts a les 18.00 hores al Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallès", indica la federació espanyola en un comunicat emès poc abans de les 16 hores.

Per 'streaming'

“Per evitar que els aficionats es quedin sense veure el partit –continua la nota oficial–, serà retransmès per 'streaming live' des de la plataforma de LaLiga4Sports, 'partner’ de la RFEN”. La ministra de Cultura i Esport israeliana, Miri Reguev, havia sol·licitat al seu homòleg espanyol, José Guirao, que intercedís pel partit i havia reclamat que l’enfrontament es disputés a Molins de Rei. Israel no era partidari de jugar a porta tancada. Les jugadores d’aquest país estaven des del cap de setmana passat concentrades al CAR de Sant Cugat, com les internacionals espanyoles.

La protesta

"Els moviments BDS (boicot, desinversió i sancions) –que recolzava també el boicot de la CUP– són clarament antisemites en la seva naturalesa i operen per fer malbé l’estat d’Israel i els seus ciutadans", havia protestat en un escrit la ministra Reguev a Guirao. El Govern israelià, inicialment, no contemplava cap opció diferent que el partit se celebrés "en el pla original". Per això ha sigut clau la intervenció de la FINA.

El partit havia sigut programat a Molins de Rei, després de les gestions fetes pel club de natació d’aquesta localitat. Les instal·lacions, amb una piscina de 50 metres, són de caràcter municipal i la CUP, com ERC, té representació en el govern d’aquest municipi des que la tardor de l’any passat es va trencar el pacte entre Convergència i el PSC, i el partit socialista va passar a l’oposició. 

"Fa tres setmanes –expliquen des de l’oposició municipal– es va tenir coneixement del partit i dilluns de la setmana passada la CUP, recolzant-se en una moció del 2013 contrària a Israel per uns atacs a Cisjordània, va reclamar el boicot i es va mostrar adversa a la celebració d’aquest partit". El govern municipal va donar carta blanca a la petició de la CUP.

El ‘no’ de Barcelona

Notícies relacionades

Divendres passat, el Consolat d’Israel va tenir coneixement del rebuig de Molins de Rei, mentre que el club de natació mostrava el seu enuig perquè es barregés política i esport, en un duel de waterpolo que, a causa de l’aforament de les instal·lacions, amb prou feines podien presenciar en directe unes 300 persones. La primera opció com a canvi d’escenari era la piscina Sant Jordi de Barcelona. "Però la CUP de Molins de Rei es va posar en contacte amb la CUP de Barcelona, per això també es va confirmar el rebuig barceloní", indiquen les mateixes fonts.

Des d’Israel, Revital Cohen Gluska, presidenta de l’Associació de Waterpolo israelià, havia donat per "cancel·lat" el partit, malgrat les disculpes rebudes pel president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco