UNA ABSÈNCIA DOLOROSA

Messi es queda fora del podi de la UEFA

Modric, Cristiano i Salah, finalistes del premi al millor jugador de les lligues europees

zentauroepp42872967 soccer football   champions league quarter final second leg 180820171902

zentauroepp42872967 soccer football champions league quarter final second leg 180820171902 / TONY GENTILE

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Messino està entre els tres millors jugadors d’Europa la passada temporada, segons la UEFA. Ni tan sols és el quart. L’astre argentí ocupa la cinquena posició superat per Griezmann (quart) i pel trio de candidats al premi final: Modric, Cristiano i Salah. Roma fa molt de mal a Leo. Roma no és només una «espineta»,com ell mateix va reconèixer en el seu recent discurs d’investidura com a primer capità, sinó que és una ferida que tardarà a supurar.

Tardarà perquè l’aparta dels grans premis individuals (el guardó de la UEFA és un símptoma del que pot ser el The Best de la FIFA i la Pilota d’Or de France Football), llastat a més pel pobre paper de la selecció argentina en el Mundial de Rússia. D’allà, el seu contundent missatge a l’afició blaugrana en els prolegòmens del passat Joan Gamper comprometent la seva paraula, i la dels seus companys, en la reconquesta de la Champions.

El declivi del Barça en la Champions (només un títol els set últims anys), llasta el 10

Sap Messi que poc valor té a Europa el doblet (Lliga i Copa), unit també al Pitxitxi i la Bota d’Or, com demostra la seva prolongada absència del primer lloc en aquest premi de la UEFA, que voten 80 entrenadors i 55 periodistes. El dia 30 d’agost es coneixerà el guanyador d’aquest curs. I Leo no hi està convidat. El declivi del Barça en la Champions (només un títol en els set últims anys, el de Berlín el 2015) provoca aquests danys col·laterals.

 Tot just tres hores després que la UEFA fes pública la composició del trio de candidats, el Barça penjava un missatge a les seves xarxes socials: «Nova temporada i Messi continua sent el rei». Un rei que domina de forma hegemònica, gairebé dictatorial, a Espanya, però que no imposa la seva força en la Champions.

Per això, el Barça, i especialment Messi s’imposen la necessitat de ser una altra vegada competitius a Europa, una competició que no admet errors. I menys del profund calat d’aquella eliminació a l’estadi Olímpic de Roma malgastant, de manera lamentable, el 4-1 aconseguit en l’anada al Camp Nou.

Va provocar dubtes amb Valverde

 Una caiguda que fins i tot va posar en dubte la continuïtat de Valverde a la banqueta, malgrat que li queda un any de contracte. Un sector molt important de la directiva va deixar córrer per Barcelona el seu descontentament per l’ensopegada de Roma, sense importar-li fins i tot que l’equip estigués a punt de jugar la final de la Copa del Rei. Una final que va significar el gloriós adeu d’Iniesta amb una exhibició de futbol escombrant el Sevilla al Wanda.

Té Leo ja dues 'espinetes’ a Europa: el penal fallat contra el Chelsea (2012) i el 3-0 de la Roma (2018)

Notícies relacionades

Però Roma sempre hi era present. Per a la junta, que a més va trencar ponts de diàleg ambValverde, que no entenia aquesta desconfiança perquè minimitzava tota la feina que havia fet en la complexa reconstrucció de l’equip. I tampoc ho oblidarà mai Messi, que té ja dues “espinetes” en la Champions: aquell penal fallat al Camp Nou contra el Chelsea en la semifinal del Barça de Guardiola el 2012 i el 3-0 encaixat en l’Olímpic de la capital italiana.

Fa sis anys va plorar al vestidor després d’aquell penal que va estavellar contra el travesser de la porteria deCech. Ara, en canvi, s’ho ha pres, investit ja com a primer amo del braçalet, com una obligació, per molt que hagi augmentat la pressió amb aquesta promesa. El primer que s’imposa aquesta exigència és el mateix Messi, desaparegut ara de la passarel·la vermella dels premis individuals.

Iniesta, l’únic espanyol en guanyar el guardó

<span style="font-size: 1.6rem;">El Premi UEFA al Millor Jugador a Europa es concedeix des del 2011, quan va substituir el guardó de Futbolista Europeu de l’Any. En aquella primera temporada el triomf va ser per a Leo Messi, que va tornar a guanyar-lo el 2015. Cristiano Ronaldo va conquerir el guardó el 2014, el 2016 i el 2017. Alçat per la seva gran actuació a l’Eurocopa de Polònia i Ucraïna, Andrés Iniesta va ser escollit millor jugador el 2012, mentre que el francès Franck Ribéry es va emportar el trofeu el 2013.</span>