ELS EUROPEUS D'ATLETISME A BERLÍN

Júlia Takács, bronze en els 50 quilòmetres marxa

L'atleta d'origen hongarès dona a Espanya la primera medalla continental en la nova prova femenina

jcarmengol44569309 epa5726  berlin  alemania   07 08 2018   la atleta espa ola 180807121224

jcarmengol44569309 epa5726 berlin alemania 07 08 2018 la atleta espa ola 180807121224 / HAYOUNG JEON

5
Joan Carles Armengol

Júlia Takács, una atleta de 29 anys d’origen hongarès, ha donat a Espanya la seva primera medalla en els Europeus d’atletisme que se celebren a Berlín. Takács ha esgarrapat la medalla de bronze en una prova que s’estrenava en el sector femení en uns campionats continentals, la de 50 quilòmetres marxa, ja que ha quedat tercera (4.15.22), darrere de la portuguesa Inés Henriques (4.09.21) i de la ucraïnesa Alina Tsiviliy (4.12.44).

Takács, de fet, partia com una de les favorites, ja que havia arribat a Berlín amb la millor marca europea de l’any, les 4.13.04 hores que són també el rècord d’Espanya en aquesta nova distància per a les dones. La marxadora, nascuda a Budapest fa 29 anys i nacionalitzada a Espanya el juny del 2008, ha realitzat una cursa modèlica, del darrere cap a davant, i en el transcurs dels quilòmetres ha pujat des de la vuitena plaça (quilòmetre 10) a la sisena (20 km), la quarta (30 km) i fins a la tercera definitiva.

Takács, que s’entrena al CAR de Sant Cugat a les ordres de Montse Pastor, la parella de Chuso García Bragado (als 48 anys, l’espanyol més veterà a Berlín, que avui s’ha retirat després d’ajudar durant un tram Júlia), ha sigut campiona d’Espanya en diverses ocasions i té les plusmarques nacionals tant en els 10 com en els 50 quilòmetres marxa.

Olímpica a Rio 2016 (va ser 33a en els 20 km) i mundialista a Moscou 2013 (9a en 20 km), els seus millors resultats havien sigut un or a la Universíada de Shenzhen del 2011, un altre or en els Europeus sub-23 d’Ostrava del 2011 (tots dos en els 20 km) i una plata en els Campionats Iberoamericans de San Fernando (Cadis) el 2010 (10 km).

Esperar punxades, la tàctica

Takács ha explicat que durant la cursa s’havia limitat mantenir el ritme, esperant que les que anaven davant d’ella "punxessin". "Anava a poc a poc, mantenint el ritme, esperant que les que anaven davant meu punxessin", va dir Takács a EFE poc després de creuar la meta.

Takács va dir que sabia que la guanyadora de la competició, la portuguesa Inés Henriques, era "inabastable", però que "a les dues ucraïneses, que van començar molt fort", podia atrapar-les. "A la que anava tercera crec que la vaig atrapar en el quilòmetre 34", va dir Takács, l’objectiu de la qual era ser al podi.

La competició, amb temperatures altes, per sobre dels 30 graus, va afectar alguns atletes, però Takács va assegurar que gràcies a haver-se entrenat en condicions similars no li havia passat factura. "La calor afecta, però jo m’he entrenat a prop de Girona en condicions similars i això m’ha ajudat. He vist que alguns s’han desmaiat", va dir.

Les altres dues espanyoles participants han quedat en llocs de finalista (8 primeres). Ainhoa Pinedo ha sigut setena, amb 4.27.03, i Mar Juárez vuitena, amb 4.28.58, del total de 14 atletes que han sigut capaces d’acabar la duríssima prova.

Al cor de Berlín

La Breitscheidplatz, on s’eleva al cel el monyó de l’església del kàiser Guillem, destruïda en la II Guerra Mundial, va registrar a les 8.35 h, hora de la partida, 21 graus i un 56 per cent d’humitat, condicions preocupants per competir durant quatre hores.

Per primera vegada en uns Europeus, les dones competien en aquesta distància, en sortida conjunta amb els homes. Júlia Takács encapçalava la llista europea de l’any entre les 19 marxadores.

Henriques va cobrir els primers 10 km en 48.20, amb 53 segons d’avantatge sobre la bielorussa Nastassia Yatsevich, després retirada. Júlia Takács anava vuitena amb 52.17, abans de començar la seva impressionant remuntada.

A partir d’aquí, la portuguesa va interpretar un solo fins a la meta, mentre que l’espanyola progressava, a poc a poc, fins a aconseguir el podi, el primer de l’equip espanyol en aquests Europeus de Berlín, on aspira a guanyar-ne al voltant d’una desena, segons les previsions més lògiques per les marques obtingudes durant la temporada.

Díaz, novè en homes

Simultàniament amb la cursa femenina es va disputar la masculina, en què Maryan Zakalnytskyy, capdavanter de la nova generació de marxadors ucraïnesos, va aconseguir la primera medalla d’or en aquests 24ns Campionats d’Europa de Berlín, ja que va guanyar els 50 quilòmetres amb un temps de 3.46.32. L’ucraïnès va pujar al podi juntament amb l’eslovac Matej Toth (3.47.27) i el bielorús Dzmitr Dziubin (3.47.59)

El podòleg madrileny José Ignacio Díaz, en una trajectòria en progressió, va ser el millor espanyol, novè amb un registre de 3.55.28; Marc Tur es va classificar al lloc 22 amb 4.09.18 i Jesús Ángel García Bragado es va retirar lesionat en als 38 km, en els seus setens Europeus consecutius.

L’última vegada, a Zuric, el 2014, quan aquesta prova va entrar en el programa dels Europeus, Johan Diniz va guanyar amb un nou rècord mundial (3.32.33), però aquí no hi havia el francès, afligit d’una fractura d’estrès.

Sense opcions de medalla, entre els 36 contendents masculins brillava el nom de Jesús Ángel García Bragado, present en els seus setens Europeus consecutius amb 48 anys, l’avi dels campionats. L’atleta amb més participacions olímpiques de la història (7) va guanyar bronze continental a Munic 2002 i plata a Göteborg 2006.

Toth va situar-se al capdavant amb el tret, es va avançar uns metres i es va deixar atrapar per un primer grup per formar front amb Ojala, que no és l’expressió d’un desig, sinó el curiós cognom del finlandès Aleksi. El capdavanter va passar pel quilòmetre 10 en 45.57. Els tres espanyols gairebé junts. José Ignacio Díaz, davant, amb 47.24, i García Bragado i Tur en 47.50.

Toth va tornar a la càrrega a mitja prova. Una altra vegada va marxar davant, però en el quilòmetre 32 el va atrapar i el va passar l’ucraïnès Maryan Zakalnytskyy, i després també va cedir contra el bielorús Dzmitry Dziubin i el noruec Haward Haukenes. El podi semblava allunyar-se per a l’eslovac però el campió olímpic no es va resignar i, tot i que no va poder guanyar, va obtenir el consol de la medalla de plata.