CÀSTIG EXEMPLAR

Pascal Mancini, sense Europeu d'atletisme per racista

La Federació suïssa retira la llicència a l'atleta pels seus reiterats comentaris xenòfobs

sin-ttulo

sin-ttulo

2
Es llegeix en minuts
Irati Vidal / Barcelona

Pascal Mancini era una de les principals cartes de la delegació suïssa per als pròxims Europeus d’atletisme que se celebraran a Berlín entre el 7 i el 12 d’agost. Disposa d’una marca de 10.41 en els 100 metres i és especialista en els relleus, de manera que la seva medalla estava pràcticament assegurada. No obstant, la Federació suïssa ha preferit ser coherent amb els seus principis i ha retirat la llicència a l’atleta pels seus continus comentaris xenòfobs.

A Mancini ja se'l coneixia a Suïssa per les seves actituds polítiques pròximes a l’extrema dreta, però els resultats esportius entelaven el seu pensament. Fins al recent Mundial de futbol disputat a Rússia, quan el velocista va publicar al seu compte personal de Facebook un missatge que va desencadenar la polèmica. "La selecció de França i els seus amics", va escriure al costat d’un vídeo en el qual apareixia un grup de monos. La publicació aviat es va fer viral entre els seus seguidors, que van començar a comparar els futbolistes francesos amb els animals.

Reincident

El vídeo va posar en alerta la Federació suïssa, que ja havia entrevist comportaments xenòfobs en l’atleta. De fet, Mancini havia celebrat alguna victòria al tartan fent la salutació coneguda com a quenelle, popularitzat per un humorista francès de missatge antisemita. "Érem conscients de la manera de pensar de Mancini, hem invertit molt temps en l’assumpte", explica el coordinador de les seleccions suïsses d’atletisme Peter Hass després d’anunciar que la federació ha decidit deixar Pascal sense Europeu.

Notícies relacionades

I no serà pel vídeo, que també, sinó per publicar una fotografia amb la roba oficial de l’equip suís a les xarxes socials amb frases d’un col·laboracionista suís amb els nazis. "Les seves publicacions van en contra de l’acord firmat amb la Federació i el Codi de Conducta al qual es comprometen tots els atletes", explica el comunicat de la Federació, mentre recorda que "els atletes s’han d’abstenir de publicar contribucions discriminatòries o racistes en el context de l’atletisme". Mancini, que ha arribat a compartir cites del col·laborador nazi belga Leon Degrelle, apunta la premsa.

"La pressió mediàtica que m’ha estat aniquilant des de fa uns dies em deixa fora de l’equip. Felicitats al periodista que ho va fer bé. Una oportunitat de medalla menys per a l’equip suís. Em volen destruir al no poder córrer perquè no pugui viure del meu esport", ha publicat l’atleta a les seves xarxes socials, i ha creat un compte de crowdfunding per rebre ajuts econòmics. El cert és que aquesta ja és la seva segona suspensió com a atleta. La primera va arribar el 2012 després de donar positiu en un control antidopatge en el qual assegura que hi va haver un error mèdic.

Temes:

Atletisme