MALA TRIBUTACIÓ

James Rodríguez, multat per Hisenda per frau fiscal

L'Agència Tributària afirma que el colombià va defraudar al declarar com a no resident a Espanya el 2014, l'any del seu fitxatge pel Reial Madrid

james-suelo-durante-encuentro-del-pasado-sabado-bernabeu-ante-sporting-1480607080648

james-suelo-durante-encuentro-del-pasado-sabado-bernabeu-ante-sporting-1480607080648

2
Es llegeix en minuts
Irati Vidal / Barcelona

L’Agència Tributària  torna ha assenyalar un futbolista. En aquesta ocasió ha sigut el torn de James Rodríguez. Hisenda atribueix al jugador del Bayern de Munic un frau fiscal de 6,35 milions d’euros per la tributació dels seus drets d’imatge durant la seva etapa al Reial Madrid. No parla d’un delicte fiscal, però considera que el futbolista cafeter va defraudar una quantitat que, amb sancions i interessos, ascendirà a 11,65 milions d’euros de multa; una de les quantitats més altes fixades a un futbolista de LaLiga.

Segons publica El Mundo, el problema de James amb Hisenda prové de l’exercici 2014, quan l’estrella colombiana va aterrar a Madrid procedent del Mònaco per uns 80 milions d’euros. Llavors, el futbolista va presentar la seva declaració de la renda com a no resident a Espanya i el fisc li va obrir una inspecció que ha arribat a la conclusió que l’activitat econòmica de James el 2014 es va desenvolupar principalment a Espanya i que, per tant, hauria d’haver tributat com a resident. Així ho dicta la llei. 

La interpretació del fisc obliga l’exfutbolista del Reial Madrid a declarar tres milions d’euros de sou del Mònaco corresponents al 2014 pels quals no havia hagut de pagar impostos al Principat. Això li suposarà un total d’1.350.000 euros. Però la que fa referència al sou del Mònaco no és l’única quantitat que el colombià haurà d’abonar a Hisenda.

Els drets d’imatge, el gran problema

Perquè el principal problema de James amb l’Agència Tributària han sigut els seus drets d’imatge. El futbolista va vendre l’explotació d’aquests drets a Jorge Mendes, el seu agent, per 12 milions d’euros mitjançant un contracte firmat a Casablanca (Marroc) el desembre del 2014. I tot i que per alfisc aquesta maniobra no es va fer amb la intenció de cometre un delicte fiscal, el cert és que el jugador haurà de pagar 4,9 milions d’euros perquè no el va tributar correctament.

En vista de la quantitat defraudada, 6,35 milions d’euros, Hisenda ha decidit aplicar a James una sanció mínima del 75%; que, afegida als interessos, elevarà la multa a 11,65 milions d’euros.

El Madrid de Florentino, assenyalat

El cas de James Rodríguez se suma al d’altres futbolistes, molts d’ells companys al Reial Madrid. De fet, el colombià s’uneix a la llista de fitxatges de Florentino que han sigut assenyalats per Hisenda: Cristiano Ronaldo, Mourinho, Carvalho, Coentrão, Xabi Alonso, Pepe, Özil i Di María. Entre tots superen els 50 milions d’euros de frau fiscal.

Notícies relacionades

El cas més mediàtic ha sigut el de Cristiano Ronaldo, també representat per Jorge Mendes, que finalment ha arribat a un acord amb Hisenda i pagarà 18,8 milions d’euros després de reconèixer sis delictes fiscals. El portuguès també ha sigut condemnat a dos anys de presó, però, al no tenir antecedents, està en llibertat. Com ell, Coentrão Modric també van decidir abonar la quantitat defraudada i els corresponents interessos (2.700.000 € entre tots dos). Mourinho, en canvi, va optar per regularitzar la seva situació via administrativa pagant 4,4 milions, als quals va acabar sumant 800.000 € més després que Hisenda estimés que havia comès un delicte.

El cas de Marcelo va ser diferent, ja que el brasiler va crear una estructura societària destinada a ocultar les rendes percebudes per l’explotació dels seus drets d’imatge. I va acabar pagant 500.000 euros a Hisenda per liquidar el frau.

Temes:

Reial Madrid