La Fiscalia demana 11 anys de presó per a Sandro Rosell per blanqueig

També vol que se'l multi amb 59 milions d'euros per haver blanquejat 19,9 milions d'euros de la Confederació Brasilera de Futbol

El ministeri públic demana entre 6 i 10 anys de presó per als altres cinc acusats, entre ells, la seva dona

rosell

rosell

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ja ha formalitzat el seu escrit de qualificació contra l’expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell, per a qui demana 11 anys de presó per blanqueig de capitals i organització criminal, així com que se li imposi una multa de 59 milions d’euros, per haver blanquejat 19,9 milions d’euros procedents del cobrament de comissions amb la compravenda de partits amistosos de la selecció de futbol brasilera i la seva esponsorització per Nike.

La fiscal Antonia Sanz demana a la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3, Carmen Lamela, que obri judici oral contra Rosell, que es troba a la presó des de maig de l’any passat, la seva dona, Marta Pineda, per a qui demana set anys de presó, l’advocat andorrà Joan Besolí (10 anys de presó) i tres persones més. Contra qui no actua és contra l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol Ricardo Texeira, que és investigat per la fiscalia del seu país. El ministeri públic demana, a més, que Rosell i Besolí siguin inhabilitats per actuar al món empresarial durant tres anys després de complir la pena de presó que se’ls imposi.

Estructura per blanquejar

Segons l’escrit de qualificació, al qual ha tingut accés aquest diari, tots ells, juntament amb el cunyat de Besolí, Pedro Andrés Ramos (8 anys de presó), el considerat testaferro de Rosell, Shashe Ohannessian(7 anys), i el seu amic José Colomer (6 anys), "guiats pel comú propòsit d’obtenir, així, importants beneficis econòmics com a contraprestació als riscos que corrien amb la seva il·lícita activitat, almenys des del 2006, van formar una estructura estable, reforçada per vincles d’amistats i parentiu, dedicada al rentat de capitals a gran escala". La direcció de l’organització estava en mans de Rosell.

La fiscal explica que tots ells "van procedir a ocultar les quantitats il·lícitament obtingudes per Teixeira en ocasió de la firma de contractes en els quals aquest intervenia en representació de la Confederació Brasilera de Futbol, particularment el de compravenda dels drets audiovisuals de la selecció nacional del Brasil en favor de la International Sports Events i el contracte d’esponsorització firmat per la CBF amb la marca esportiva Nike".

Com que una de les línies de la defensa de Rosell ha sigut qüestionar que se’l pugui jutjar per comissions cobrades a través de la CBF, el ministeri públic explica que es tracta d’una associació de dret privat de caràcter esportiu sense ànim de lucre. És l’encarregada de planificar, coordinar i executar campionats d’abast nacional de la selecció brasilera de futbol. Com el seu president, Teixeira tenia facultats per adjudicar els drets audiovisuals dels partits de la selecció i havia de vetllar pels interessos de l’entitat.

Rosell va dissenyar un pla a través de la societat instrumental Uptrend Developments, que va constituir a Nova Jersei el 2006, i un entramat societari de comptes en bancs andorrans, "destinats a fer-hi arribar els diners finalment a Teixeira, allunyant-lo del seu origen, fragmentant-lo i enfosquint la seva traçabilitat" i a través de la venda simulada de la seva entitat Bonus Sport Marketing, propietat d’expresident del Barça i la seva dona.

El 24 de novembre del 2006 Texeira firma un contracte amb la societat àrab domiciliada a les illes Caiman International Sports Events per adquirir 24 partits amistosos de la selecció brasilera. Només un dia abans, Rosell, en nom d’Uptrend, va firmar un contracte amb ISE, pel qual la primera seria la mitjancera de la venda de drets dels 24 partits amistosos. Els 8,3 milions que va rebre la instrumental de Rosell "en realitat constituïa una part de la il·lícita comissió que Teixeira anava a desviar al seu favor i d’esquena de la CFB".

Venda de Bonus Sport Marketing

L’escrit també acusa Rosell d’idear "la venda de l’empresa Bonus Sport Marketing a la libanesa Sports Investments Offoshore", inscrita només un mes abans de l’operació i de la qual era administrador Ohanessian, que "no tenia cap mena d’experiència en el sector del màrqueting esportiu".

Notícies relacionades

Segons l’acusació, "l’aparent venda de BSM va facilitar a Rosell i Pineda una font oberta d’ingressos que els facultava a rebre transferències en els seus comptes sota una falsa aparença".  Així, els 6.580.000 d’euros que van rebre per la suposada venda formaven part de les comissions dels partits amistosos, per la qual Uptrend n’havia rebut ja 8.392.612 a Andorra, la qual cosa suposa un total de 14.972.612 d’euros.

Després de relatar totes les transaccions i moviments realitzats, la fiscalia xifra en 19.972.612 d’euros "l’import total dels capitals enlluïts en aquest procediment a càrrec de l’entramat del qual, a tal final formaven part tots els acusats".