EL FUTBOL COM A UNIÓ

Mbappé i la França més africana

Dels 23 jugadors que formen la selecció francesa, 14 tenen arrels africanes

mbappe-reunio-con-psg-1499148266057

mbappe-reunio-con-psg-1499148266057

2
Es llegeix en minuts
Irati Vidal / Barcelona

La França de Griezmann Mbappé té moltes coses de la que el 1998 es va proclamar campiona del món en el seu propi Mundial; sobretot si es tenen en compte les arrels dels futbolistes. En la selecció comandada per Zinedine Zidane només 8 dels 22 jugadors eren d’origen francès 'pur'. La resta tenien arrels africanes, armènies, de Guadalupe, argentines i, fins i tot, basques (aquest és el cas de Bixente Lizarazu). Al combinat actual, 14 dels 23 jugadors provenen o tenen arrels africanes.

Ells són l’exemple de la França del segle XXI, una societat nascuda del colonialisme i construïda amb ciutadans de diverses procedències; una societat convulsa i amb tensions que el futbol va arribar a unir el 1998. El campionat del Món recollit per DeschampsThuramLaurent Blanc i companyia va ser batejat pel president de la República, Jacques Chirac, com la victòria de la França "tricolor i multicolor" perquè va unir el país sencer, que es va veure reflectit en l’àmplia diversitat dels seus jugadors. La selecció liderada per Kylian Mbappé il·lusiona amb retornar aquesta unitat.

De l’extraradi al cim

La multiculturalitat del combinat dirigit per Didier Deschamps procedeix sobretot de l’Àfrica. Molts dels seus jugadors són nascuts en terra africana i nacionalitzats francesos, com és el cas d’Umtiti. Altres, com Dembélé, han nascut i crescut a França però tenen arrels africanes. Adil Rami és d’ascendència marroquina, Naabil Fekir algeriana, Steve Mandanda va néixer a la República Democràtica del Congo, Blaise Matuidi té arrels angoleses, Benjamin Mendy i Dribril Sidibé senegaleses, Presnel Kimpembe del Congo, Kylian Mbappé cameruneses i algerianes, Corentin Tolisso del Togo, N’Golo Kanté de Mali i Paul Pogba de Guinea.

Notícies relacionades

A més, la majoria d’ells són la viva imatge de l’ascensor social de la França de les perifèries. Deuen el seu futbol a la banlieu, escenari de disturbis i frustracions des d’on la República espera que arribi la salvació. L’exemple més clar d’això és Mbappé. La gran promesa d’aquest Mundial és producte de la banlieu de París, l’extraradi més dur i pur del territori francès. El davanter del PSG va néixer el 1998, l’any en què Zidane i els seus van unir el país, a Bondy, una ciutat de 52.000 habitants a 12 quilòmetres del centre parisenc. El seu pare és d’origen camerunès; la seva mare, algeriana. I ell es va criar a les instal·lacions de l’AS Bondy, on el futbol es converteix en la forma d’escapament dels més petits.

No és estrany que des d’aquest extraradi mancat d’oportunitats hagin sortit fins a 16 futbolistes professionals entre els quals hi ha MatuidiPogbaKanté Kylian. Els seus triomfs a Rússia seran els de la França més multicultural, els de la unió perduda.