ANIVERSARI

Vuit anys del gol d'Iniesta que va portar Espanya al cim mundial

L'11 de juliol del 2010 la selecció espanyola va alçar la seva primera Copa del Món amb una diana del manxec contra Holanda

1472816613848

1472816613848 / JERRY LAMPEN

1
Es llegeix en minuts
Irati Vidal / Barcelona

Puyol cap a Navas. Carrera de l’andalús per la banda dreta fins a trobarIniesta. Cop de taló per a Cesc. Torna a aparèixer Navas per obrir l’esfèrica a Torres, que veu Andrés a l’esquena de la defensa holandesa i li passa la pilota, però apareix Van der Vaart. És el minut 116 de partit i Cesc recull el rebuig per creuar una pilota perfecta cap a Iniesta. Silenci, la pilota entrarà i Espanya sencera esclatarà de joia.

Han passat vuit anys, però ningú oblida el gol del manxec ni la celebració dedicada a Dani Jarque. Després de començar el Mundial amb mal peu, la selecció espanyola va aconseguir alçar-se amb la seva primera Copa del Món al superar (1-0) Holanda en la final. La gesta acabaria amb un triplet a l’altura de molt pocs: Eurocopa 2008, Mundial 2010 i Eurocopa 2012 i amb la sensació que difícilment apareixerà una generació com la d’Andrés.

La metamorfosi d’Andrés

Iniesta va ser el gran protagonista de la nit i el que millor va representar l’etapa de ‘la Roja’ de Vicente del Bosque a Sud-àfrica. Al maig, dos mesos abans de la competició, el de Fuentealbilla arrossegava molèsties i molts dubtes. S’havia lesionat tres vegades durant la temporada i va arribar al Mundial molt fluix de confiança.

Notícies relacionades

Però els fisioterapeutes Emili Ricart Raúl Martínez el van ajudar. Li van cuidar el físic i li van recuperar la confiança amb un vídeo que va ser crucial per a Andrés. Es tractava d’un DVD en el qual apareixien esportistes guanyadors com Manel Estiarte, Roger Federer, Rafael Nadal o Fernando Alonso, barrejades amb passatges de la seva trajectòria que van incentivar el jugador en els moments més complicats. Sobretot després de l’estrena contra Suïssa.

Espanya va perdre el primer matx del torneig i Iniesta va ser substituït per molèsties a l’isquiotibial. Però el vídeo va anar millorant la confiança del migcampista blaugrana, que va començar a ser decisiu a partir de vuitens i no va parar fins a alçar la Copa. Amb ell, Espanya va arribar al cim mundial.