L'ALTRE FINALISTA

lmendiola44267020 mun62 237  mosc   rusia   11 07 2018   jugadores croatas cel180711231457

lmendiola44267020 mun62 237 mosc rusia 11 07 2018 jugadores croatas cel180711231457 / Lavandeira jr

Croàcia aniquila una Anglaterra sense ofici

Un gol de Mandzukic en la pròrroga col·loca els balcànics a la primera final de la seva història (2-1)

4
Raúl Paniagua

La bonica i ambiciosaCroàciava aparèixer a temps a Moscou per aniquilarAnglaterra, que va deixar escapar una oportunitat històrica d’acabar amb la seva fama de selecció perdedora (2-1). Ho va tenir a tocar la selecció deGareth Southgate, que es va avançar i va ser durant molts minuts superior al rival, però una reacció meravellosa comandada perPerisicva catapultar l’equip balcànic cap a la primera final de la seva història. Diumenge vinent, al mateix escenari que aquest dimecres, el fabulós estadi Lujniki, es jugarà el títol amb França.

Un gol deMandzukicen la pròrroga va segellar el millor resultat de la història d’un país amb tot just dues dècades d’existència que havia viscut el seu moment de glòria més gran el 1998. Els homes deDalic, ambModric i Rakitical capdavant, han superar els seus mestres després de tres eliminatòries volcàniques en què han sobreviscut a base de cor, però també d’ambició i bon futbol, just el que li va faltar al seu rival a l’hora de la veritat. Anglaterrase’n va del Mundial sense fer el salt definitiu. Continua ancorada en la mediocritat, però amb detalls que li auguren un futur millor que el dels últims anys.

França i Croàcia pugnaran per succeir Alemanya a Moscou. Els ‘bleus’ són els favorits, però l’equip escacat ha demostrat el seu talent i esperit. L’astre blaugrana i l’incansable madridista van tornar a liderar la seva colla, però els gols no van portar la seva firma. Va ser el torn de dos clàssics més d’aquesta generació, l’extrem de l’InterPerisici l’arietMandzukic,ara alJuventus. La selecció que es va classificar en la repesca contra Grècia és ara finalista del Mundial de Rússia.

El cop de Trippier

Va vèncer amb justícia Croàcia, però va començar temorosa, amb pànic a les jugades d’estratègia del seu rival. Aviat va comprovar que aquests temors estaven justificats. No va fer falta un córner, la modalitat favorita dels homes de Southgate. En aquest cas la condemna va arribar a través d’una falta potser innecessària deModricsobre Dele AlliTrippier, el lateral delTottenham, va fer el 0-1 amb un llançament en quèSubasichauria pogut fer alguna cosa més. Era el 12è gol dels ‘Tres Lleons’, el 75% dels quals originats a pilota aturada: cinc de córner, tres de penal i l’últim de falta.

Poc després d’aquest gol es va veure el primer trenet, aquella modalitat instaurada per Southgate per generar el caos entre els rivals en els córners. No en va sortir ferida Croàcia però Maguire va anticipar que en qualsevol moment podia deixar la seva empremta. Va merèixer fins i tot algun gol més Anglaterra abans del descans, peròKaneva ser matusser contraSubasic(m. 29) i el xut deLingardva ser massa innocent (m. 35) amb el porter croata suplicant clemència.

Tercera pròrroga

La millor Anglaterra només dominava per la mínima la pitjor Croàcia. Li tocava despertar al combinat blanc-i-vermell, però la segona part va començar amb una fase anodina indigna d’una semifinal d’un Mundial. Un rebuig horrible cap enrere deWalkerexemplificava un joc ridícul del qual va voler desmarcar-sePerisicamb una excel·lent rematada avançant-se precisament al defensa del City (m. 69).

L’extrem va originar un nou partit. Croàcia va envalentonar-se i va topar amb el pal mentre que Anglaterra es fonia enrere. Mandzukic i, novament, Perisic van llançar per la borda els últims intents abans de marxar a la seva tercera pròrroga consecutiva amb agonia inclosa en l’última falta que Kane va fer fora amb el cap.

En el temps extra hi va haver de tot per a tothom. Va començar Vrsaljko, rebutjant miraculosament sota pals un cop de cap de Stones després d’un altre córner, llavors va ser el torn de Pickford, que va fer-se gegant amb una parada fantàstica a un metre de Mandzukic. Faltava el pas definitiu, les ganes de vèncer, l’empenta dels guanyadors. Croàcia no volia més penals, es va llançar a buscar el triomf liderada per Modric i Mandzukic va aprofitar una badada de Stones per enviar al carrer una Anglaterra covarda i sense ofici.

La fitxa tècnica

Croàcia: Subasic (5); Vrasljko (8), Lovren (7), Vida (8), Strinic (6); Rakitic (7), Brozovic (5), Rebic (7), Modric (8), Perisic (9); Mandzukic (8). Entrenador: Zlatko Dalic (8). Canvis: Pivaric (5) per Strinic (m. 94); Kramaric (s. q.) per Rebic (m. 101); Corluka (s. q.) per Mandzukic (m. 114); Badelj (s. q.) per Modric (m. 117)

Anglaterra: Pickford (8); Walker (4), Stones (4), Maguire (6); Trippier (7), Dele Alli (6), Henderson (7), Lingard (5), Young (6); Sterling (5), Harry Kane (7). Entrenador: Gareth Southgate (5). Canvis: Rashford (4) per Sterling (m. 74); Rose (5) per Young (m. 91); Dier (s. q.) per Henderson (m. 97); Vardy (s. q.) per Walker (m. 112).

Gols: 0-1 (m. 5), Trippier, de falta directa; 1-1 (m. 69), Perisic, amb l’esquerra; 2-1 (m. 109), Mandzukic, de xut encreuat.

Àrbitre: Cuneyt Cakir (6), turc.

Targetes: Mandzukic (m. 48), Walker (m. 54), Rebic (m. 95).

Estadi: Lujniki (78.011 espectadors).